* Germanul Phil Bauhaus, de la echipa lui Tom Dumoulin Sunweb s-a impus in etapa a 5-a a cursei Criterium du Dauphine, iar lider al clasamentului general ramane belgianul Thomas De Gendt (Lotto Soudal), semn ca in apropierea varfului anului, Turul Frantei, fie favoritii se pastreaza, fie nu au replica in fata lupilor tineri, dornici sa-si construiasca un palmares.

Pana si la sprintul final, masiv, cum era previzibil intr-o etapa cu traseu nu din cale-afara de valurit, disputat la Macon, s-a dovedit inca o data ca vechile tactici, cum ar fi ceea ce pare de acum depasitele “trenulete”, gen, acum, Katiusa, care inoata in van in sprijinul norvegianului Kristoff, si nici reputatiile consacrate in asemenea exercitii, cum este Arnaud Demare, tricou verde, al finiseurilor, nu mai sperie pe nimeni.

Cum nu mai sperie pe nimeni, iata, nici ‘capcauni’ gen Chris Froome, Alberto Contador, Alejandro Valverde sau Fabio Aru, care trebuie sa-si demonstreze calitatile de ‘animal alfa’ in fiecare ocazie. Altfel, vedem clar, dupa ce Thomas De Gendt pastreaza pentru a 5-a zi tricoul galben, ca nu mai impresioneaza pe nimeni.

Poate de maine, cand se intra in muntele inalt sa aiba si starurile tresaririle de orgoliu. Prima ocazie, chiar vineri, cu etapa a 6-a, de la Parc des Oiseaux la Villars-les-Dombes, cu sosire in vale, dupa o catarare pe Mont du Chat, un varf de categorie speciala care va fi urcat si in viitorul Tur al Frantei, proba interesanta pentru starea ‘tenorilor soselei’ in aceasta perioada a pregatirii, cu mai putin de o luna inaintea Marelui Start.

* Sa lasam, insa, varfurile ciclismului, pentru a veni si la noi, la una dintre competitiile de care se leaga, gratie organizarii si generozitatii gazdelor (participare gratuita, rara avis in ciclismul nostru actual, in care se taxeaza la greu), revigorarea sportului cu pedale din Romania: Cupa Otopeni-Mircea Romascanu, ajunsa, iata, la editia a 4-a, programata sambata.

Dinspre organizatori, care au un site bun, si o pagina oficiala de Facebook decenta, asa ca putem afla ce ne intereseaza, nu doar poze, vestile sunt cat se poate de bune: joi la pranz fusesera anuntati 280 de inscrisi, pe liste figurand, cand le-am luat la bani marunti, si Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini), aflat dupa o accidentare, singurul nostru ciclist dintr-o echipa Pro-continentala fiind si anul trecut la start.

De asemenea, concurentii sunt anuntati ca vor putea intra in posesia kit-urilor de concurs de vineri, de la ora 10,00, iar printre echipele participante, sper sa nu sar vreuna, dar precis nu voi sari-o daca va avea un reprezentant in frunte la diversele categorii de varsta, consemnez CS Otopeni, evident, CSA Steaua, CS Petrolul Ploiesti, CS Olimpia Bucuresti, Dinamo-BikeEpert RT, CSM Craiova, Cogeme CC, CSM Braila, SAM CC, Giant Team Romania, Scott Geiger Team, CS Torpedo Zarnesti, ASF Zarnesti, dar si multi copii, inca nelegitimati, care vor lua startul inca de la categoria 6-8 ani.

Ne mai vedem, inclusiv pe aici, prieteni ai ciclismului de toate varstele si nivelurile! Primul start, sambata, cum spuneam, la ora 9,30.