* Cursa de fond a Campionatelor europene de ciclism de la Plouay s-a incheiat miercuri cu proba de fond, prilejuind un sprint superb, castigat de Giacomo Nizzolo, cu o medie orara de 42,19 km, al treilea succes consecutiv italian in aceasta competitie, urmare a unei veritabile lectii de echipa!

Victoria lui Nizzolo, obtinuta la 2 baieuri latime, adica vreo 10-15 cm dupa 177,45 km de cursa, in fata francezului Arnaud Demare, a fost pregatita farmaceutic: la 2 km inainte de sosire, 4 italieni s-au pus in fata, a dus primul trena fostul campion mondial Trentin, apoi a preluat sarcina de lansator Ballerini, dupa care a finalizat cu titlul continental Nizzolo, cel de-al 4-lea “broscar” tinand spatele, pentru a nu se infiltra dusmanii! Clasa!

Printre oamenii remarcati ai zilei a fost si romanul Emil Dima, aflat in vizoarele tuturor peste 100 km, intr-o caratura care nu a avut sanse, dar a aratat dorinta de a lupta, de a se remarca, de a-si construi o cariera in acest sport. Brasoveanul, acum in Italia, la echipa Giotti, a terminat in cele din urma pe 74, la 5’30”, dar merita felicitari, el fiind de fapt U23 (la aceasta categorie, contrar a ceea ce se minte in postarea FRC pe care o citez mai jos, nu a fost vreo proba, probabil si-a facut rost antrenorul federal grec Geordiadis de o plimbarica pe bani publici).

Clasamentul probei masculine de fond, Elite, a CE de la Plouay:
1 Giacomo Nizzolo (Italia) 4:12:23
2 Arnaud Demare (Franta)
3 Pascal Ackermann (Germania)
4 Mathieu Van der Poel (Olanda)
5 Jasper Stuyven (Belgia)
6 Davide Ballerini (Italia)

* Cu cateva ore inainte de cursa de fond, Federatia romana de ciclism a dat un soi de comunicat, care suna cam asa, adica jalnic, evaziv, daca nu chiar mincinos, esenta fiind ca in aceasta disciplina Romania este total nesemnificativa. Iata balmajeala federala:

“Naționala României este urmărită de ghinion: la startul probelor de fond din cadrul Campionatelor Europene de Șosea de la Plouay, Franța, se vor afla, din păcate, doar Adi Marcu și Iustian Vaidian, la categoria U23 Masculin, și Emil Dima, la Elite Masculin.
Serghei Țvetcov acuză probleme de sănătate care îi afectează forma fizică și sportivă, iar Edi Grosu ne transmite că: ‘Din cauza unui caz suspect de Covid-19 în interiorul echipei mele (n.n.: Team NIPPO DELKO One Provence), medicul UCI nu mi-a autorizat participarea astăzi la Campionatul European! Îmi pare foarte rău, sunt extrem de frustrat pentru că mă simt în cea mai bună formă și astăzi puteam sa fac un rezultat foarte bun. O să revin cu detalii cât mai curând posibil!’

Înțelegem pe deplin și împărtășim regretul lui Edi, precum și pe cel al lui Serghei, și suntem în continuare încrezători în șansa băieților Hai, România!” UNDE? INCOTRO? NICAIERI!!!

* Elvetianul Stefan Kung a dominat intrecerile la contratimp, reusind sa ii ia ocupantului locului 2, francezul Remi Cavagna 17 secunde, intr-o proba foarte putin populata, de doar 27 de rutieri, in care brasoveanul Emil Dima a sosit la aproape 4′ pe 25,6 km, pe locul 25.

Clasamentul probei masculine de contratimp individual, Plouay (25,6 km):

1 Stefan Kung (Elvetia) 0:30:18
2 Remi Cavagna (Franta) 0:00:17
3 Victor Campenaerts (Belgia) 0:00:21

25 Emil Dima (Romania) 0:03:55

* Intre cele doua probe din aceeasi zona, a fost programata editia 84 Bretagne Classic – Ouest-France (1.UWT), a doua mare clasica organizata in Franta, dupa Paris-Roubaix, ca importanta desigur, punctajele fiind similare, iar 2 neparticipari, ale echipelor Jouma si Ineos, ar putea sa se lase cu sanctiuni, mergand pana la scoaterea din plutonul de Turul Frantei, care debuteaza sambata!

Nu-i de gluma, dupa ce ca nu sunt curse, iar organizatorii au aranjat programul in aceleasi locuri cu Europenele, neonorarea unora deranjeaza enorm pe cei care baga bani in sport, intr-o perioada in care supravietuirea este cuvantul de ordine.

Dupa 247,8 km si 6 ore in sa, cu plecare si sosire la Plouay, s-a impus, logic, cel mai puternic sprinter al plutonului, australianul Michael Matthews, de la Sunwebb, detasat pe ultima suta de metri, atat de clar incat a si avut o secunda intre el si urmaritori, desi incepuse gesturile sarbatoririi victoriei.

Plutonul principal, cu Eduard Grosu in el, pe locul 12, a sosit cu o intarziere de 5 secunde, resemnat:

Clasamentul Bretagne Classic-84:
1 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb 6:01:14
2 Luka Mezgec (Slo) Mitchelton-Scott 0:00:01
3 Florian Senechal (Fra) Deceuninck-Quickstep