* Va spun sincer, m-am culcat azi-noapte, pe la 2,30 (Jocurile sunt obositoare si pentru privitori, trebuie sa ne dramuim efortul!) cu inima impacata, eram sigur ca nu se pune problema calificarii Catalinei Ponor in finala de la barna. Asa ca am lasat-o, inaintea ultimei subdiviziuni, pe 5, am gasit-o dimineata tot pe 5!

Oricat de impresionabile sunt arbitrele cand asista la reuniuni de valoare generala diferita (aprioric, mai tari seara decat dimineata), nu-si puteau pierde total reperele dupa ce ii dadusera Catalinei doar 14,900, cu toata acribia de dimineata.

Asadar, va voi prezenta finalistele probei de barna, in ordinea stabilita de calificari, dar fara note, pentru ca toata lumea pleaca, in concursul special pe aparate de la zero: Simone Biles, Lauren Hernandez (ambele SUA), Sanne Wevers (Olanda), Catalina Ponor (Romania), Fan Ylin (China), Marine Boyer (Franta), Isabela Onyshko (Canada), cu precizarea ca ultimele doua, deci venite din subdiviziunea 5, au beneficiat de prevederea regulamentara care limiteaza la 2 prezenta sportivelor din aceeasi tara la finalele individuale (individual compus si aparate). Iar in primele 8 au fost 4 americance!

* Ei si acum sa va fac programul pentru luni si marti noaptea, pe 15 si 16 august, cand vor evolua cei 3 gimnasti romani in finalele pe aparate, Catalina Ponor (barna), Marian Dragulescu (sarituri) si Andrei Muntean (paralel).

Pe 15 august, primul roman in concurs va fi Marian Dragulescu, la sarituri, de la ora 15,35, locala, 21,35 ora Bucurestiului, urmat de Catalina Ponor, la barna, la 16,25 la Rio si 22,25 la Bucuresti. Marti, in ultima zi a concursului special pe aparate, al concursului de gimnastica sportiva in general, Andrei Munteanu disputa finala la paralele masculin, la 14,25 (20,25). Sa fie in ceasuri bune!

* Frumoasa comportarea juniorului roman Robert Glinta (19 ani) in concursul de inot, recordmanul mondial al probei de 100 m spate la categoria lui de varsta reusind sa se califice in finala olimpica, dupa ce a prins locul 4 in semifinala a II-a, cu timpul de 53″34/100. Finala este programata luni seara, iar prezenta intr-o asemenea reuniune, la masculin mai ales, este pentru inotul nostru o veritabila performanta, lasand sa se intrezareasca o editie Tokio 2020 de mare angajament…

* Dupa ce s-a trezit calificata, ca luckey loser, prin accidentarea sarboaicei Jelena Jankovic, Andreea Mitu a trebuit sa intre, fuga-fuguta, pe teren, pentru a se infrunta cu pe Garbine Muguruza, a 4-a jucatoare a lumii (intre cele doua sunt fix 186 de locuri in ierarhia WTA). Jucatoarea spaniola de origine venezueleana a castigat, logic, cu 6-2, 6-2.

Andreea, insa, a trecut repede peste infrangere, la urma-urmei, logica, si, alaturi de Raluca Olaru, a evoluat la dublu, obtinand in turul inaugural o spectaculoasa victorie, cu 6-3, 6-4 impotriva cuplului ungar Timea Babos/Reka Jani.

Ca succesul romancelor la dublu nu-i chiar unul de toata mana putem constata si din patania surorilor Serena si Venus Williams, detinatoarele titlului de la Londra-2012, care au fost eliminate inca din turul inaugural de perechea ceha Lucie Safaroa/Barbora Strycova, cu 6-3, 6-3.

* Iar daca mai voiati o dovada ca turneul olimpic nu seamana cu nimic altceva, iata ca si super-favoritul Novak Djokovic a parasit din primul tur proba de simplu (martorii oculari au vazut si lacrimi in ochii sarbului cand iesea din arena), pierzand in fata argentinianului Juan Martin del Potro, cu un dublu 7-6, tie-break-uri castigate la 4 si la 2. Asta dupa ce Del Potro a fost eroul unei patanii incredibile, fiind blocat 40 de minute in lift, cand pleca spre arena!

* Din pacate, inchei cu o veste nu prea buna pentru noi, dar trebuie sa intelegem ca in concursurile gen turneu, cum este, in acest caz, tenisul de masa, cu cat ajungi mai departe in competitie cu atat este mai greu: compatrioata noastra Elizabeta Samara a fost eliminata in turul 3 al probei de simplu de campioana mondiala en-titre, vicecampioana olimpica, Ding Ning, cu un sec 4-0 (11-5, 11-8, 11-5, 11-2). Oricum, atat Samara, cat si Dodean au trecut cate 2 tururi, incurajator pentru competitia pe echipe, unde Romania este, de asemenea, calificata la feminin.