Primul nostru adversar la Euro-2016, chiar echipa gazda, Franta, a avut in asa-numitele “date Fifa” doua meciuri grele, cu Olanda in deplasare, si Rusia, pe Stade de France, ambele castigate cu multe goluri marcate (3-2, respectiv 4-2), ceea ce, la urma-urmei confirma maniera pe care o asteptam si la jocul de deschidere a turneului continental, de pe 10 iunie – o lupta intre atacul lor si apararea noastra (niciun gol primit in cele doua partide amicale, 1-0 cu Lituania, 0-0, cu Spania).

Daca despre romanii lui Puiu Iordanescu ati tot aflat pareri, aprecieri, analize si toate cele, despre francezii lui Didier Deschamps informatiile au fost mult mai putine, asa ca mi-am propus sa fac o sinteza din opiniile aparute in cel mai priceput cotidian de sport din Hexagon si nu numai, L’Equipe.

Incepand in ordine inversa, cu meciul de marti seara, acel 4-2 cu Rusia, in care, subliniaza, inca o data, cotidianul s-a revelat iar “O concurenta pozitiva” in atac la francezi, iar textul incepe cu expresii prea putin folosite de sobrii gazetari de la L’Equipe: “Din nou sclipitori din puncte de vedere ofensiv, in aceasta marti la succesul spectaculos in fata Rusiei (4-2), atacantii echipei Frantei au explicat cum de totul functioneaza atat de bine intre ei, sperand ca acest lucru va tine cat mai mult”.

Si continua comentatorul: “Cu sapte goluri marcate in 2 meciuri, les Bleus au oferit un veritabil festival ofensiv, in aceasta ultima reunire inaintea pregatirii Euro, care va debuta in mai. Ei, care se chinuiau cu doar cateva luni inainte sa marcheze unul singur Albaniei (0-1) par astazi complet transformati. Trebuie spus ca potentialul lor ofensiv este impresionant. Cu Griezmann, Gignac, Payet, Coman, Giroud si Margtial, talentele nu lipsesc in acest domeniu. Fara a mai socoti absentii: Benzema, Ben Arfa, Valbuena sau Fekir. Chiar daca nu vor fi toti la Euro, ai de ce sa fii optimist.

‘Sa nu ne inflamam, calm, a temperat entuziasmul Didier Deschamps. Exista calitate, dar de aici sa te crezi mai puternic decat altii…'”

“Se stie ca ofensiv merge. Ne regasim bine in atac. Cu atat mai bine pentru antrenor. Ii dam dureri de cap sa faca echipa”, se amuza Antoine Griezmann, care a inscris vineri in Olanda (3-2) si este autorul celor doua pase decisive pentru N’Golo Kante si Andre-Pierre Gignac contra rusilor.

“Celalalt jucator care a iesit in evidenta in aceasta dubla este Dimitri Payet. De netinut la Amsterdam si decisiv pe Stade de France, cu o lovitura libera geniala, mijlocasul ofensiv al West Ham a primit numeroase complimente din partea partenerilor, chiar daca nu a jucat decat 30 de minute, el a fost excelent”, scrie L’Equipe.

In schimb, la tonul laudativ de acum s-a ajuns dupa ce cronica la meciul cu Olanda, de vineri, incepea altfel: “Dincolo de performanta remarcabila a lui Dimitri Payet, victoria echipei Frantei in Olanda a aratat, totodata, ca apararea tricolora ramane perfectibila si ca jucatorii au fost adesea in dificulgtate in ultimele minute”.

Aliniati pentru a treia oara consecutiv in centrul apararii, Raphael Varane si Laurent Koscielny au alternat bune si rele. Viteza primului este dincolo de discutie, iar angajamentul celui de-al doilea, la fel. Dar, toata lumea este de acord, ar trebui ca acesti doi fundasi centrali sa evite fluctuatiile de concentrare care costa scump.

In rezumat, acestea sunt, in acest moment, in general, caracteristicile si problemele echipei Frantei. Problema lui Iordanescu, de altfel un antrenor foarte tipicar, bine documentat, obsedat al studierii adversarilor, este sa aduca formatia noastra plecand de la nivelul excelent la care s-a jucat cu Spania. Dar mereu cu gandul ca va avea de-a face cu jucatori titulari la echipele lor de club, din campionate si de la echipe de mare valoare…