* Desi lunga cat o zi de post, de 211,1 km, etapa a 2-a a cursei cicliste belgiene Trei zile de la La Panne, disputata intre Zottegem si Koksijde, cu mai multe treceri prin cele doua orase (in imagine, o trecere prin localitaea de sosire) a fost un veritabil festival al sprinterilor, toti finiseurii de meserie aflati in pluton  spunand ‘prezent’ la datorie.

In cele din urma s-a impus italianul Elia Viviani, de la Sky, cronometrat in 5h01’04”, urmat de germanul Marcel Kittel (Etixx – Quick Step) si Alexander Kristoff (Katiusa), in acelasi timp, dar la bataie s-a aflat pana in ultima suta de metri si romanul Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini), sosit al 12-lea. Un lucru semnificativ, ca sa va dati seama de vajaiala sosirii, un sprinter solid galonat, germanul Andre Greipel (Lotto Soudal) a sosit imediat dupa, pe 13, iar pe 14 a ajuns slovenul Luka Mezgec (Orica), castigator de etapa in Giro, intre altele.

Din pacate, ca urmare a clasificarii cursei, doar primii 8 in etapa iau puncte.

Norvegianul Aleksander Kristoff si-a pastrat tricoul de lider cucerit in prima zi, dupa ce a castigat etapa inaugurala, fiind urmat tot de kazahul Aleksei Lutenko, la 5 secunde, si de olandezul Lieuwe Westra, ambii de la Astana, la 10 secunde.

* Intr-un comunicat lung, prolix si neangajant, britanicul Brian Cookson, presedintele Uniunii cicliste internationale, nu pare deloc marcat de tragediile din ultimele zile, cu cei doi rutieri morti in timpul curselor, prezizand ca “nu vreau sa reactionez in graba” si ca “problema esentiala este de a sti sa minimalizam riscurile”.

Dupa alte platitudini precum “problemele complexe cer solutii complexe” si “esential este sa nu tragem concluzii pripite”, Cookson se dovedeste inca o data depasit total de situatie, anuntand “modificari de regulament”. Dar fara sa fie prea increzator in faptul ca aceasta ar fi solutia: “Aceste regulamene si aceste recomandari isi au limitele lor in fata comportamentului fiecaruia”.

Sa mai ierte Dumnezeu, dar ati vazut cand am dat tragica lista a victimelor ciclismului pe sosele din ultimele 80 de ani. Au mai fost accidente, la ani distanta unul de celalalt, dar acum au fost 2 in 2 zile, iar presedintele UCI vorbeste generalitati!

* Sa consemnez si eu, desi mai tarziu, dar permiteti-mi aceasta placere: Monica Niculescu, alaturi de Margarita Gasparian, este semifinalista la Miami, in puternicul turneu de tenis al sezonului, cel mai tare, practic, pana la Roland Garros. Cele doua au invins in sferturi cu 6-3, 7-6 (3) cuplul Vania King/Ala Kudriavteva, confirmand stralucit cea mai mare surpriza a anului la dublu feminin, eliminarea in optimi a perechii Martina Hingis/Sania Mirza, campioana mondiala en-titre.