Pe buna dreptate, in ultimele zile au aparut, in sfarsit, mai in fata voleibalistele, anume fetele de la CSM Bucuresti, care joaca o finala de cupa europeana, Challenge Cup, impotriva echipei turce Trabzon, pe care au invins-o cu 3-1 in prima mansa. Ca o paranteza, cum e sa fii din Turcia si sa te bata Bacsis!?

Roxana Bacsis, vezi bine, cea mai buna jucatoare de pe teren in atac, cu 23 de puncte reusite, dar si campioana interventiilor vorbite, preferata reporterilor de teren, care stiu ca daca o au la cadru pe Roxana nu trebuie sa monteze nimic, ca sa nu vorbim ca nici cu intrebarile nu trebuie sa intervina.

Felicitari, fetelor, dar eu sunt in chestia asta doar un simplu profitor. Adica sar pe oportunitatea constatarii ca prima mansa a finalei s-a disputat la Bucuresti in parcarea unui Mall, fratilor, asa-numita sala Elite&Sport Performance, in care incap 500 de suflete (600 in alte surse, mai generoase cu voleiul…). Chiar ma intreb, cat mai trebuie sa asistam cu gura cascata la asemenea anomalii in capitala administrativa, politica si economica a unei tari membre a UE, cu peste 2.000.000 de locuitori, care nu are o sala pentru gazduirea finalei europene, nu are un patinoar pentru toti practicantii sporturilor pe gheata (cei care pot, sportivii de la artistic, tot in mall-uri isi fac pregatirea, inainte si dupa ora inchiderii!), pana de curand fara o arena cu aviz UEFA, cu campioana la fotbal jucand pe la Ploiesti, fara o arena de tenis, fara  un bazin olimpic de competitie (inot, polo pe apa, de sarituri ce s-a mai vorbim), fara, ce s-o mai lungesc, nimic.

Dintr-o statistica facuta pe repede inainte fata de cele 3.600 baze sportive, cele mai multe, evident, simple, complexuri de terenuri de tenis, plus handbal, plus sali pentru antrenamente, aflate in Bucuresti la dispozitia sportului in 1990 (am avut inventarul complet, dat de Paul-Puiu Novac, presedinte atunci la directia bucuresteana) mai avem acum circa o zecime. Atentie: o zecime! Pe la 360 adica.

De la cele mai putin pretentioase, dar veritabile scoli de scos campioni sau macar copii sanatosi. Am in minte, de pilda Livone Tenis Club Ilie Nastase (ca tot e in paragina Arena Ilie Nastase-Ion Tiriac!), care tocmai ce a fost gonit pur si simplu din baza de la Oltenitei, aciuindu-se acum, “prin bunavointa” (buna si ea, dar daca se schimba omul ce se intampla?) primariei 1 Decembrie, la Scoala nr. 1 din comuna din apropierea capitalei. L-am dat exemplu pentru ca este simptom, deja, sunt pusi astia pe furat, pentru fel de fel de dezvoltatori sau cine stie ce dubiosenii ceva de speriat.

De malul Herastraului s-a tot vorbit, sunt scosi sportivii ca ciumatii, sa lase locul carciumilor de fite dubioase, de  Strandul Tineretului nu se mai vorbeste nimic, primarul Chiliman bate drumul Ploiestiului in zvon de catuse (deocamdata, zvon), Polivalenta este vetusta, prapadul este total!

Nu o mai lungesc, inchei tot cu finala Challenge Cup la volei feminin: returul va avea loc duminica, la Trabzon, intr-o sala, scriu colegii nostri specializati in acest sport, de 7.000 de locuri. Orasul turcesc are fix (recensamantul din 2012) 243.735 locuitori. Hai ca rade lumea de noi!