Pe nesimtite, mai ales anul acesta, cand nu a facut mai nimic de tinut minte, britanicul Chris Froome, un rutier lipsit complet de charisma, s-a apropiat de galeria celor mai mari ciclisti ai tuturor timpurilor, adjudecandu-si editia a 104-a a Turului ciclist al Frantei, la un pas de cei mai mari, cu 5 victorii finale in Marea Bucla – Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault si Miguel Indurain. Cum suna asta?

Mai mult decat istorie, cum este in cazul celorlalti citati aici, palmaresul lui Chris Froome este statistica (de pilda, este primul invingator fara victorie de etapa…), iar succesul de anul acesta a fost in “trendul” ultimilor ani, adica unul al echipei, mai mult decat al ceea ce in ciclism numim indeobste “tenori”.

Poate si ‘desenul’ actualului tur, conceptual gresit, mizand pe atacuri, care au fost, in general, etalari de sponsori pe zeci de kilometri pe etapa, fara finalizare, lupta dandu-se practic in finaluri, a fost de vina pentru aceasta desfasurare prea putin memorabila, in lucruri pozitive, vorbesc.

Ca excluderea lui Peter Sagan (justificata, cred, totusi), 31 de abandonuri, mai ales ale sprinterilor, intre care si doi purtatori ai tricoului verde, Kittel si Demare, sau absenta unei etape epice, cum numim marile ispravile de legenda, nu prea merita a fi retinute.

Pe de alta parte, din primii 25 in clasamentul final al Giro, doar 7 au fost la Marele Start de pe 1 iulie, de la Dusseldorf, ca sa va dati seama de dimensiunile desistarilor. Iar dintre acestia, numai Mikel Landa a avut un cuvant de spus, si acela in soapta, ascultand ordinele de echipa…

Poate aceste remarci vin doar din dorinta noastra de a vedea mai degraba esecurile sau “moartea caprelor din vecini”… Sau dezamagirea crunta numita Nairo Quintana ori panta descendenta, se pare ireversibila, pe care s-a inscris un mare ciclist precum Alberto Contador, greu de digerat asemenea episoade pentru iubitorii adevarati ai ciclismului.

Daca este sa vorbim de eroi, pentru mine personajul principal al acestei editii ramane bretonul Warren Barguil, declarat, pe buna dreptate, cel mai combativ ciclist al editiei, cu un premiu special, inclusiv in bani, pentru aceasta calitate, dar si castigator al Marelui Premiu al Muntilor.

Escapada lui, superba in aparenta ei gratuitate, pe Izoard, cand, sigur de tricoul de cel mai bun catarator, a vrut sa dea o tusa aurita unor realizari oricum remarcabile, va fi cea mai importanta pagina a editiei 104. Cel putin intr-o alegere personala.

Evident, cele 4 victorii franceze de etapa, primele dupa mai bine de un deceniu, abnegatia unor Rigoberto Uran, columbianul vicecampion olimpic in 2012 care reuseste cel mai bun rezultat din cariera parca de nicaieri, la 31 de ani, fara o echipa sa rupa inima targului, precum si a lui Romain Bardet, un podium meritat si muncit pana la ultima picatura de energie, sunt alte fapte de arme demne de consemnat.

Ultima etapa, a 21-a, traditionala parada pe Champs-Elysees, cu cele 8 circuite de final, de 6,5 km fiecare, un fel de continuu clip publicitar turistic, reluat in bucla, a fost castigata de olandezul Dylan Groenewegen (Lotto Jumbo), cronometrat pe 103 km in 2h25’39”, urmat de germanul Andre Greipel (Lotto Soudal), castigatorul sprinturilor de aici din 2015 si 2016, si norvegianul Edvald Boasson Hagen (Dimension Data).

 

Clasamentul tricoului galben al editiei 2017 a Turului ciclist al Frantei:
1. Chris Froome (Marea Britanie / Team Sky)
2. Rigoberto Uran (Columbia / Cannondale-Drapac) +54′
3. Romain Bardet (Franta / AG2R La Mondiale) +2:20′
4. Mikel Landa (Spania / Team Sky) +2:21′
5. Fabio Aru (Italia / Astana Pro Team) +3:05′
6. Daniel Martin (Irlanda / Quick-Step Floors) +4:42′
7. Simon Yates (Marea Britanie / Orica-Scott) +6:14′
8. Louis Meintjes (Africa de Sud / UAE Team Emirates) +8:20′
9. Alberto Contador (Spania / Trek-Segafredo) +8:49′
10. Warren Barguil (Franta / Team Sunweb) +9:25′

Clasamentul cataratorilor (tricoul alb cu buline rosii):
1. Warren Barguil (Franta / Team Sunweb) 169
2. Primoz Roglic (Slovenia / LottoNL-Jumbo) 80
3. Thomas De Gendt (Belgia / Lotto-Soudal) 64

Clasamentul pe puncte (tricoul verde):
1. Michael Matthews (Australia / Team Sunweb) 364
2. Andre Greipel (Germania / Lotto-Soudal) 204
3. Edvald Boasson Hagen (Norvegia / Team Dimension Data) 200

Clasamentul tinerilor (tricoul alb):
1. Simon Yates (Marea Britanie / Orica-Scott)
2. Louis Meintjes (Africa de Sud / UAE Team Emirates) +2:06′
3. Emanuel Buchmann (Germania / BORA-hansgrohe) +27:07′

Clasamentul pe echipe:
1. Team Sky (Britain)
2. AG2R La Mondiale (Franta)
3. Trek-Segafredo (SUA)