* Ceea ce asteptam s-a intamplat: Irina Begu (cap de serie 7) a cucerit primul ei trofeu la Bucharest Open, in finala probei de simplu invingand a 3-a favorita, germana Julia Goerges, cu 6-3, 6-4, dupa un meci pe care l-a avut tot timpul in control, etaland o siguranta de bun augur pentru a doua parte a sezonului.

Aceasta precizare, “primul trofeu”, are, ca sa zic asa, o dubla tinta. In primul rand, pentru ca la ora cand postez acest grupaj Irina s-a dus sa se odihneasca, pentru finala la dublu, pe care o va juca, alaturi de Raluca Olaru, mai spre seara, impotriva cuplului Elise Mertens/Demi Schuurs. Apoi pentru ca exista o anumita confuzie in capul unor colegi, care scriu ca Irina Begu a mai castigat o data turneul de la Bucuresti, in 2011.

Greseala este de fond: Open-ul, adica turneul din circuitul WTA, a aparut doar in 2014 (castigat atunci, in premiera, de Simona Halep, ca si in 2016, in 2015 victoria finala a fost a jucatoarei din Slovacia Anna Karolina Smiedlova), iar concursul despre care ne tot spune amicul a fost unul ITF, de valoarea mult mai mica.

In fine, s-a vazut clar ca Irina Begu s-a simtit foarte bine (a dormit acasa, nu-i putin lucru!), asa cum le-a mers bine si altor jucatoaare romance, drept pentru care haideti sa haidem, vorba lui Exarhu, si sa pastram turneul la Bucuresti! Cu dublu si alte amanunte, ceva mai tarziu, tot aici, intr-un UPDATE.

UPDATE: De data aceasta chiar ca este o premiera: Irina Begu, acum in pereche cu Raluca Olaru, a devenit prima jucatoare care face eventul la Bucharest Open, castigand si finala de dublu, cu 6-3, 6-3, in fata cuplului Elise Mertens (Belgia)/Demi Schuurs (Olanda).

Iar pentru ca lucrurile sa fie depline pentru bucuresteanca in aceasta saptamana, in clasamentul WTA la simplu de luni, Irina Begu figureaza pe locul 38, redevenind a doua romanca in aceasta ierarhie. Un salt de 20 de locuri, formidabila inlantuire de succese!

* Mondialele pentru tineret de la Plovdiv s-au incheiat bine spre excelent pentru canotajul romanesc, cu cele 2 medalii de aur si 2 de argint depasindu-se copios recolta competitiei similare trecute, cand luasem un argint si un bronz.

Inainte de toate sa vedem, insa campionii mondiali: dublu rame masculin, adica Mihaita-Vasile Tiganescu si Cosmin Pascari, invingatori cu o barca fata de Franta, ocupanta locului secund, precum si fetele de la dublu vasle Ionela-Livia Lehaci si Gianina-Elena Beleaga, la mare lupta cu Italia, in timp ce argintul a revenit schifului de 8+1 masculin (Cristian Ivascu, Alexandru Matinca, Alexandru-Cosmin Macovei, Constantin Adam, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Gheorghe-Robert Dedu, Ciprian Tudosa, Adrian Munteanu), precum si, in finalele de sambata, echipajul feminin de patru rame (Cristina-Georgiana Popescu, Alina Ligia Pop, Beatrice-Madalina Parfenie si Roxana Parascanu).

Imbucurator, de asemenea, poate sunt subiectiv, dar ma ajuta acest lucru, este faptul ca Biroul de presa al Federatiei romane de canotaj este foarte activ si prompt pe pagina oficiala de Facebook, mai are de lucrat, la celeritate, cum spun juristii, si la site. Oricum, diferenta mare fata de alte federatii, care isi dau poze cu felicitari, fara sa stii ce le-a venit, ca la cuvinte inca mai umbla…

* Iata ca si la case mai mari se poate intampla (desi ma gandesc la ce-i mai rau, anume ca nu prea au bagat in seama turul 3 preliminar al Europa League, prea sigura de ea): AC Milan nu i-a putut trece pe lista pentru meciurile cu CSU Craiova pe noii recrutati, mult discutatul Bonucci si Biglia, intrucat nu s-a incadrat in timpul limita al UEFA, perfectand transferurile abia sambata.

Concret, desi transferurile erau trecute pe pagina oficiala a Lega, Milan, ca orice club, trebuie sa dea garantiile economice, adica suma care reprezinta diferenta dintre cheltuieli si venituri din transferurile cu ale cluburi italiene. Daca soldul este negativ, clubul respectiv trebuie sa vireze pana la 11 august 20 la suta din prima rata, precum si sa depuna garantii pentru restul sumei.

Una peste alta (pana miercuri la ora 24,00 italienii mai au posibilitatea sa inscrie unul dintre cei doi) observam modul serios in care sunt tratate lucrurile in alte parti, nu se merge pe cuvant sau pentru La Sfantul Asteapta. Macar asta sa invatam.

* Eduard Grosu a prins un meritoriu loc 13 in etapa a 8-a a Tour of Qinghai Lake, din China, sosind cu primul grup urmaritor. al carui sprint l-a castigat, la 4 secunde de invingator, ucraineanul Oleksandr Polivoda (Kolss Cycling Team).

Ciclistul roman a urcat si 5 locuri la general, fiind acum pe 55, la 1h07’27”, cel mai bine clasat de la echipa sa, Nippo-Vini Fantini, fiind liderul Damiano Cunego, pe 7, la 3’45” de lider. Cursa, bine situata, la 2HC in ierarhia UCI, are 13 etape.

PROGRAMUL TV, luni, 24.07.2017:

0:00 Fotbal, amical  Digi 1 Manchester United – Real Madrid

1,30 Fotbal, amical, Eurosport Vancouver-Portland

12:00 Tenis, ATP  Digi 3 Turneul din Hamburg

15:00 Fotbal, amical  Digi 1 Inter – Lyon

16:30 Ciclism  Eurosport Turul Valoniei1

7:00 Atletism  TVR HD Jocurile Francofoniei

21:00 Fotbal, Liga 1  Digi 1, Dolce 1, Look FC Voluntari – Astra