Da, ati citit bine in titlu, dar avem si un prim raspuns al rusilor, tot de vineri: l-au reales presedinte al Federatiei ruse de atletism, singurul sport exclus in intregime de la Jocurile Olimpice, pe Dmitri Sliahtin!

Ca sa demonstreze ca nu le pasa, adica, dar eu imi fac datoria si va spun mai jos ce contine, in linii mari, Raportul McLaren si, de asemenea, o replica, data acum doua zile, din partea CIO. Cam ca aia a rusilor!

“O conspiratie institutionala a fost pusa la punct pentru sporturile de iarna si de vara, cu participarea ministrului sportului si a unor servicii precum Agentia rusa antidopaj (Rusada), laboratorul antidopaj de la Moscova, alaturi de FSB (serviciile secrete), cu scopul manipularii controalelor antidoping”, a explicat, juristul canadian independent Richard McLaren, care a condus investigatia.

Va reamintesc: in iulie a fost data publicitatii prima parte a raportului, punand sub lupa o inselaciune specifica pentru JO de iarna din 2014, de la Soci, in Rusia. Versiunea finala intinde frauda la ansamblul marilor competitii care au avut loc in perioada 2011-2015. “Aceasta manipulare sistematica si centralizata a controalelor antidoping a fost ‘imbunatatita’ pe masura folosirii ei, la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, la Universiada din 2013, Mondialele de atletism 2013 de la Moscova si la JO de iarna de la Soci in 2014”, a continuat McLaren.

Pentru a mai colora putin sumbra concluzie (“peste 1000 de sportivi rusi participand la disciplinele de vara, iarna si paralimpice au fost implicati pentru a modifica rezultatele pozitive”), sa va dau o metoda, explicata chiar de McLaren: “Sare si Nescafe au fost, astfel, adaugate in esantioanele urinare pentru a falsifica rezultatele”. S-a urmarit, iar magistratul canadian sugereaza ca ar fi fost ordin statal, ca la Soci tara gazda sa cucereasca cele mai multe medalii posibile, iar sportivii cu sanse au fost dopati sistematic, inclusiv in timpul Jocurilor.”

In fine, lucrurile sunt limpezi, dar, pentru mine, dincolo de amintita alegere sfidatoare din primele randuri, cel mai grav lucru este ca CIO a discutat problema dopajului chiar de miercuri, cu doua zile inaintea prezentarii raportului McLaren, sub pretextul unui bilant al controalelor reluate pentru JO 2008 si 2012. Ma rog, numerele sunt spectaculoase, oricum: au fost reexaminate in total 1053 de esantioane de la Beijing 2008, fiind deocamdata sanctionati 49 de sportivi, iar pentru Londra au fost supuse unor noi analize 492 de esantioane, cu 30 de sportivi sanctionati.

Asa am luat si noi, cu intarziere, o medalie de bronz, prin descalificarea unui luptator ex-sovietic urcand pe podium un roman, dupa 8 ani, Gheorghita Stefan. Numai ca, vorba aia, ce am luat pe mere, am dat pe pere, joi seara afland, in premiera in Romania pe acest blog, de la TAS ca halterofilul Gabriel Sincraian a fost deposedat de bronzul de la Rio, pentru un control pozitiv la steroizi.

Sa revin la discutia de miercuri de la CIO: au fost, la cele doua editii, 2008 si 2012, 101 rezultate anormale oficial gasite, apoi 103, care au vizat 89 de tari si 16 sporturi in total. Sportul cel mai dopat este lesne de banuit: halterele, cu 38 de sportivi sanctionati deocamdata, din 48 de cazuri pozitive, atletismul venind pe locul 2, cu 31 de pedepsiti din 41 de cazuri pozitive.

Ei, si aici vine pesimismul meu in legatura cu CIO si dorinta sa de a lupta de-adevaratelea, fara parti-pris-uri, cu dopajul. Directorul medical al CIO, britanicul Richard Budgett, cel care a prezentat aceste date, s-a pronuntat impotriva propunerii lui Marius Vizer, presedintele roman de la FIJ, de suspendare a sportivilor care beneficiaza de autorizatie terapeutica. Adica au o maladie si trebuie sa ia medicamente, altfel interzise. Dr. Budgett a citat, cu un cinism greu de imaginat, cazul canotorului Steve Redgrave, care, in pofida diabetului, a cucerit 5 medalii olimpice de aur!

Aici vine cinismul, ca sa nu-i spun altfel: victoriile olimpice ale lui Redgrave au inceput in 1984, iar autorizatia de uzaj terapeutic (AUT) i-a fost data de… dr. Richard Budgett. Mai vreti ceva?