Finala Campionatului european de fotbal pentru reprezentative de sub 21 de ani se va disputa, duminica, la Udine (pe arena… Dacia), intre Germania, care a dispus cu 4-2 (1-2) de Romania, si Spania, 4-1 (2-1) cu Franta, prin golurile marcate de Marc Pascal (28), Mikel Oyarzabal (45+5. din penalty), Dani Olmo (47), Borja Mayoral (66), respectiv Jean-Philippe Mateta (16, penalty).

Asadar, Germania, detinatoarea titlului, a invins Romania, cu scorul de 4-2 (1-2) in prima semifinala a Campionatului european de fotbal U21, prin golurile marcate de Nadiem Amiri (21, 90+4) si Luca Waldschmidt (51 – penalty, 90), respectiv George Puşcaş (26 – penalty, 44), dar din aceasta aventura extraordinara ramanem cu multe lucruri de pret, si despre ele as vrea sa va spun cate ceva acum, dincolo de orice apreciere tehnica.

In primul rand, ne-am calificat la Jocurile Olimpice de la Tokio, dupa 56 de ani de absenta, iar aceasta pauza este insasi esenta ispravii exceptionale a acestei generatii extraordinare. Dar, in aceeasi masura, si precaritatea unui fotbal care isi atinge obiectivele o data la jumatate de secol!

Aceste minunate zile, speram ani, se datoreaza talentelor cu totul speciale ale tuturor jucatorilor si ale staff-ului tehnic, in frunte cu Mirel Radoi, care ne dau o raza de speranta ca, asa, ca din apa, putem scoate capul in lume, chiar daca nu facem totul cu temeinicia pe care o necesita lumea de astazi, la varful ei, acolo unde meritam sa fim.

Si ca meritam sa fim acolo au demonstrat-o spectatorii, suporterii incantatori, care au primit timp de 10 zile ce meritau, iar ei au dat din inima tot ceea ce a depins de ei. Finalul cu acel “Pentru noi sunteti campioni!” reprezinta momentul culminant al turneului pentru noi, romanii.

Sa joci in strainatate cu arenele 80 la suta ocupate de ai tai, sa fii incurajat in orice situatie, si sau mai ales, in momentele de cumpana, ce oameni, sarea pamantului… Uitati-i in poza de aici, au impanzit orasele italiene, au fost mandri si s-au simtit importanti, este poate castigul cel mai important al acestei competitii. Iar atmosfera pe care au facut-o a fost de vis, nici pe Arena Nationala nu am avut ceea ce a fost aseara in Bologna, ganditi-va bine la aceasta!

In fine, atat tehnicienii, cat si confratii vor gasi explicatii si vor diseca fazele, dar eu nu am acum starea sa descriu goluri si nici sa despic firul in 4. A fost frumos, sa ramana asa!

Iata echipele, fisele tehnice, cum se spune, ale acestui meci care ar fi putut fi, la fel de bine, o bucurie totala, dar s-a incheiat in favoarea celor care au avut mai multa putere, au fost mai bine pregatiti fizic, pentru ca fac parte dintr-un sistem. Si au, cum spunem, o mare traditie de succes, v-am amintit ca sunt detinatori ai trofeului.

Au evoluat echipele:
Germania: 1. Alexander Nuebel – 3. Lukas Klostermann, 4. Jonathan Tah (căpitan), 5. Timo Baumgartl, 14. Maximilian Mittelstaedt – 6. Maximilian Eggestein (21. Arne Maier, 89) – 19. Florian Neuhaus (9. Lukas Nmecha, 79), 8. Mahmoud Dahoud (20. Robin Koch, 90+3), 7. Levin Oeztunali – 10. Luca Waldschmidt, 18. Nadiem Amiri. Selecţioner: Stefan Kuntz.

România: 1. Ionuţ Andrei Radu (căpitan) – 6. Cristian Manea, 5. Ionuţ Nedelcearu, 4. Alexandru Paşcanu, 3. Florin-Bogdan Ştefan – 21. Tudor Băluţă, 17. Alexandru Cicâldău (20. Andrei Ciobanu, 69) – 8. Dennis Man, 10. Ianis Hagi, 19. Andrei Ivan (7. Florinel Coman, 55) – 9. George Puşcaş (11. Adrian Petre, 87). Selecţioner: Matei Mirel Rădoi.

Arbitru: Orel Grinfeld; arbitri asistenţi: Roy Hassan, Idan Yarkoni (toţi din Israel); al patrulea oficial: Andris Treimanis (Letonia); arbitru video: Marco Guida, arbitru asistent video: Michael Fabri (ambii din Italia)
Cartonaşe galbene: Baumgartl (26), Ivan (35), Tah (47), Hagi (51), Paşcanu (88), Băluţă (90+3).
Cartonaş roşu: Paşcanu (90+2).

In fine, sa ne bucuram de ceea ce avem acum, o bijuterie rara, sa o pastram si sa ne gandim serios la faptul ca am ajuns in primele 4 echipe ale continentului, celelalte 3 fiind din campionatele care figureaza intre cele 5 mari din Europa. Intr-o splendoare de turneu, cu o medie de goluri de necrezut, o competitie generoasa.

Cam asta a fost tot acum. Punct si de la capat! Cu speranta ca nu vor trebui sa treaca 56 de ani pentru o calificare la JO si nici 38 de la o semifinala, fie ea si de U20 sau U21…