Falimentul este decizia finala pentru disparitia unei firme, organizatii, intreprinderi, precedata de insolventa, care este o etapa din procedura declararii falimentului, iar insolvabilitatea este situatia unei persoane, fizice sau juridice, care nu mai are credibilitate pe piata financiara, bancara sau individuala, deci care nu prezinta garantii ca daca se imprumuta nu poate inapoia datoria.

Am lamurit termenii pentru a va prezenta situatia speciala in care se afla Federatia romana de fotbal, care, practic, fiind si o organizatie de interes social, nu poate fi falimentata. Iar FRF, organism privat de interes public, este extrem de greu, daca nu chiar inimaginabil, sa fie falimentata. Dar daca isi bate joc de bani, neputand, in plus, sa demonstreze ca are venituri si ii cheltuieste cu chibzuinta, cu decenta macar, ci pur si simplu abuziv, in interes personal, al salariatilor si pentru lucruri dubioase devine o persoana juridica, in cazul de fata, nesolvabila.

Fix in situatia asta se afla acum FRF, pe care primul obstacol serios extrasportiv (de rezultate sportive ce sa mai vorbim?), adica pandemia de coronavirus a dat peste cap programul naționalei care se afla la comanda lui Mirel Rădoi. COVID-19 a creat probleme, se pare, și în visteria Federației Române de Fotbal.

Unul dintre oamenii importanți ai forului federal, Gabriel Bodescu, secretar general, a încercat zilele trecute să obțină un împrumut din partea unui bănci din România, doar că s-a lovit de refuzul instituției bancare. Va mai incerca, scrie un cotidian, cu reprezentanții unei alte bănci puternice la nivel național, BCR, forul prezidat de Răzvan Burleanu dorind să împrumute suma de un milion de euro.

Tineti minte acest cuantum necesar cheltuielilor din cadrul instituției, dar și acțiunilor primei reprezentative. Mai ales că începând din startul toamnei, tricolorii pornesc la drum atât pentru Liga Națiunilor, cât și pentru barajul important de la Reykjavik, cu Islanda, pentru a obține in extremis biletele pentru Euro 2021.

Iată programul complet al toamnei naționalei lui Mirel Rădoi, extrem de încărcat:

4 septembrie: România – Irlanda de Nord (Liga Națiunilor)
7 septembrie: Austria – România (Liga Națiunilor)
8 octombrie: Islanda – România (baraj Liga Națiunilor pentru EURO 2021)
11 octombrie: Norvegia – România (Liga Națiunilor)
14 octombrie: România – Austria (Liga Națiunilor)
12 noiembrie: Bulgaria sau Ungaria – România (baraj Liga Națiunilor pentru EURO 2021 – dacă trecem de Islanda)
15 noiembrie: România – Norvegia (Liga Națiunilor) – 18 noiembrie: Irlanda de Nord – România (Liga Națiunilor)

Ca o paranteza, la fiecare din aceste date, obligatoriu campionatul se opreste 2 saptamani, asa ca ia amintiti-va ca Liga 1 in care echipele joaca 40, respectiv, 48 de meciuri, fara baraje si alte meciuri de cupe europene si Cupa Romaniei, intre 21 august si 22 mai, adica tanda pe manda 32 de saptamani, scazand pauzele amintite. Practic, sub 30 de saptamani!!! Te doare mintea ce bulibaseala e in capetele lui Burleanu and comp!

Ei, si acum sa vedem si sa ne inchinam cum a ajuns FRF insolvabila. In primul rand, in acest an nu a avut nicio actiune care sa-i afecteze cu vreo centima bugetul. Apoi, vin tunurile, pomenile.

In 23 aprilie a.c. se anunta, oficial suma uriasa pe care FRF o va primi de la
UEFA, care a comunicat ca va ajuta cu suma totala de 236,5 milioane euro cele 55 de federatii membre, pentru ca acestea sa poata trece peste dificultatile cauzate de pandemia de coronavirus.

Acest ajutor este legat de programul HatTrick, ce permite derularea unor proiecte de dezvoltare a fotbalului la fiecare federatie, a explicat forul continental. Fiecare din cele 55 de federatii europene va primi cate 4,3 milioane de euro si va putea folosi aceasta suma stabilind “propriile sale prioritati” pentru a face fata “impactului negativ al coronavirusului asupra fotbalului la toate nivelurile”.

In plus, Comitetul Executiv al UEFA a decis sa plateasca un avans total de 70 milioane euro catre 676 cluburi europene, care au furnizat jucatori la echipele nationale in preliminariile EURO 2020 si Liga Natiunilor.

La randul sau, FIFA a indicat ca va trimite fonduri operationale pentru 2019 si 2020 in valoare de 150 milioane dolari pentru federatiile afiliate, ca un prim pas al unui plan de ajutor pe fondul crizei financiare generata de pandemie. În plus, pot lua împrumut fără dobândă de până la 5 milioane de dolari (4,25 milioane de euro).

Aceasta suma este legata de programul Forward, lansat in 2016, care prevede ajutoare pentru toate federatiile, cu suma totala de 1,746 miliarde de dolari in perioada 2019-2022. Actualul program a inceput in luna martie.

Mai mult decat atat, an vazut, s-a dat liber imprumuturilor, FIFA anuntand, OFICIAL DIN NOU, TOTUL ESTE OFICIAL IN CE SCRIU AICI LEGAT DE INSTANTELE INTERNATIONALE, ASIGURAND DOBANDA BANCARA.

OR, IATA, FRF NU POATE LUA IMPRUMUT, CU DOBANDA GARANTATA, ZERO PENTRU EA, UN MILION DE EURO.

LA BANCI, CARE GOSPODARESC BANII SERIOS, ALTFEL NE-AM DUCE TOTII PE COPCA, ATI VAZUT CE S-A INTAMPLAT IN 2008-2010 CU NISTE AVENTURIERI, SE STUDIAZA BALANTE FINANCIARE, VENITURI SI CHELTUIELI (inclusiv state de plata, imense banuiesc la noi, altfel nu pricep cum s-a dus atata banet fara nicio alta activitate decat 3 sedinte si 4 deplasari), CONSIDERANDU-SE CA FRF NU PREZINTA INCREDERE PENTRU UN IMPRUMUT!

MIREL RADOI, faceti, baieti, bazine, ca sa puteti ajunge in octombrie in Islanda, la baraj!

Nu de alta, dar semnele sunt grave: Inaintea primului test oficial pentru Mutu, dacă nu se înțelege cu Pescara, ar urma să fie pe 4 septembrie, cu Finlanda U21, în preliminariile EURO 2021.

Adica concureaza, cu alti 2 tehnicieni, pentru un loc in Serie B, cu doar 2 saptamani inainte de a incepe treaba. S-a uitat si el in jur, iar prima constatare este ca nu exista nici macar nominal staff-uri tehnice la absolut niciun lot de juniori! PRAPAD