Nu ai cum, daca iti pastrezi un dram de luciditate, sa nu-ti dai seama ca FRF, LPF si patronii din fotbalul romanesc traiesc pe alta lume, fac programe fanteziste, fara nici un sens, iar ca modele, inclusiv in presa (in care nu sunt laudate ispravile echipelor europene adevarate, ci luate la misto invinsele) sunt puscariasii, sclipiciul, aurul coclit si amatorismul galagios.

Sa o luam pe rand, acum, cand avem in fata finalul de sezon continental, unde legea este facuta si respectata, cu cap si orientare in situatii de criza, de UEFA, la propriu (iata, mini-turnee in cupele europene, nu labartarea pana la voma, si aia otagnita, a campionatului), dar si la figurat, (Germania si Franta, cu cele mai clare masuri in pandemie dominand Liga campionilor.

De fapt, de aproape 2 decenii, cupele europene sunt adjudecate aproape exclusiv de primele 5 campionate, ca forta economica (la noi vorbim de sport ca “industrie” fara nicio acoperire), dar nu ne vine mintea la cap sa invatam ceva din asta, mergand pe aceeasi mentalitate de chelneri de bacsisuri mici. Iar ultimele decizii ale FRF si LPF privind viitorul sezon in Liga 1 demonstreaza clar ca suntem pe alta lume, pur si simplu.

In primul rand, primele 5 campionate din Europa nu au play-off si play-out, pentru ca nu este nici corect sa imparti la un moment dat echipele, ca sa nu mai vorbim de injumatatirea punctelor si stergerea golaverajului. Adica desfiintezi peste 70 la suta din munca formatiilor in disputa.

Nici modelele de unde am preluat chestia asta nu fac asa ceva, noi inventam tampenii! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca impartirea echipelor in play-off si play-out este in numar egal, la noi dezechilibrul este total: 6 si 10! De ce? Nimeni nu stie, pentru ca nimeni nu poate explica o asemenea aberatie!

Apoi, ia sa ne uitam la semifinalistele Ligii campionilor si Liga 1, in comparatie directa, ca incarcatura si, deci, ca interes. Adica pur si simplu cantitativ in ce priveste meciurile. Germania are in Bundesliga 18 echipe, deci 34 de meciuri in campionat, Franta – 20, adica 38 de meciuri.

Pai noi avem 16 echipe acum, dar 40 meciuri de campionat la primele 6 si 48 la celelalte 10! Diluare fara sens a competitiei, dar nimeni nu gandeste in perspectiva, la viitor, ci cum sa faca sa mai impuste niste bani de la o firma cu drepturi tv, care si asa te joaca pe degete. Dubioasa situatie…

Apoi, ceea ce pe mine unul ma da peste cap, ca un om care, pana la 70 de ani, am fost la politie de 10 ori in viata, ca sa-mi schimb buletinul si cartea de identitate, sa cer de 2 ori, parca, un certificat de cazier si in cazul a doua anchete gazetaresti, cand aveam nevoie de informatii.

Or, la noi, cei care ne dau lectii le tv, in alte mass-media, peste tot, sunt fosti puscariasi, cu stagii prin inchisori, infractori, in frunte cu “patronul” Gigi Becali, de cateva ori pe zi citat si intrebat si bibilit, omul-model al fotbalului nostru, dar universal, cu pareri din sculare in culcare! De multe ori in decoruri de un prost gust, de o spoiala de aur coclit, cu icoane de 2 metri patrati si obligatoriile matanii.

Ia sa ne uitam noi la fotbalul european, mondial, adevarat, unde personajele care au incalcat legea dispar, nu ne mai intra in case, din propriul bun simt, dar si dintr-o sanatoasa politica a mass-media si cea din spatiul public. Va mai amintiti de flamboaiantul Bernard Tapie, “eroul” Frantei fotbalistice si nu numai in anii ’90! Condamnat, a disparut de pe radarul public.

Sau mai recent, Michel Platini, care a fost arestat, fiind implicat în scandalul de corupție privind Campionatul Mondial din Qatar, dar si persona non grata, in urma unor chestii dubioase la FIFA, care a mai aparut doar ca sa aflam ca i s-a refuzat accesul in incinta unui stadion sau ca face vreun recurs. Or, Platini a fost președintele UEFA din 2007 până în 2015 și, ca fotbalist, a câștigat de 3 ori Balonul de Aur, EURO 1984, Liga Campionilor, de 2 ori campionatul Italiei, Cupa Italiei, Campionatul Franței.

Ori Uli Hoeness, fost presedinte al Bayern Munchen, condamnat si puscarias 18 luni pentru evaziune fiscala, si el campion mondial, european, al Germaniei, o legenda. Gata, a disparut, a gresit, nu mai are ce cauta in public!

Cine are echipe in careul de asi al Ligii campionilor? Germania si Franta, unde se fac si lucruri nelalocul lor, dar care sunt taxate la greu. Macar morala sa avem, cat de cat, daca nu stim sa organizam nimic si nu avem putere economica sa facem cluburi-intreprinderi!