* Acum, cand multi dintre noi stam in casa cu ochii pe televizor, dar nu vedem nicio competitie sportiva, iata ca am pentru iubitorii ciclismului, cei mai vitregiti, o veste in compensatie: NETFLIX a lansat un documentar despre echipa spaniola Movistar, cu 6 episoade, in fiecare relatandu-se momente importante din viata acestei redutabile echipe.

‘The Least Expected Day‘, “Ziua cea mai putin asteptata, titlul-generic al documentarului, este o poveste care se deschide cu anul 2019, cand, desi a cucerit un trofeu de Mare Tur, Movistar a avut un sezon in care a pierdut multe victorii, in alte curse.

Imaginile descriu nesansa din Turul Frantei, unde Mikel Landa, Nairo Quintana si Alejandro Valverde au avut pana la un moment dat un rol foarte important, dar au colaborat slab, luptand intre ei, dar in 6 episoade ceea ce conteaza este sa vedem, de fapt, istoria unui sport, suprins atat de iubit, surprinsa atat din unghiul unei echipe, aflate printre cele care domina plutonul profesionist de mai bine de un deceniu, cat si al culiselor marilor curse, din calendarul WorldTour.

De fapt, ceea ce conteaza ca, in viziunea atat de profesionista a Netflix, care i-a facut pe multi dintre cei pe care ii cunosc, sa renunte la programele de pe canalele livrate in mod obisnuit pe retelele de cablu (si pe care eu le numesc “centre de inchirieri casete”, atat de repetitive sunt ofertele lor…). Adica sa vedem ciclism, sport adevarat, pe perioada asta in care nenorocitul Covid-19, ne tine in casa, fara nicio actiune sportiva…

* Belgia a pus capat oricarei discutii, incheind campionatul de fotbal din cauza pandemiei de coronavirus, decizand sa inghete clasamentul cu o etapa inaintea play-off-ului, astfel incat titlul a revenit oficial liderului Bruges.

Comitetul Executiv al Ligii a ajuns la concluzia aceasta, pe care o va bate in cuie, auntand-o inclusiv prin publicarea ultimelor amanunte, pe 15 aprilie, masurile fiind cele legate de acordarea locurilor pentru Europa League, in carti aflandu-se si Antwerp, echipa lui Loti Boloni.

* Nu vreau sa ma dau mare, dar aici, pe acest blog, am facut o propunere cumva similara, pentru ca mi se pare evident ca nici campionatul nostru intern nu prea mai are miza, iar daca o lalaim ajungem sa nu mai stie jucatorii ce au de facut… Iata, insa, ce propuneam, acum 2 saptamani aproape, poate totusi se ajunge acest text si la cel care au in maini painea si cutitul, care sa recunoasca situatia grava in care se afla toata lumea, ca exista momente in care trebuie sa decizi urgent! Asadar:

“* Cred ca discutiile privind continuarea Ligii 1 ar trebui taiate o data si o data cu o decizie clara, iar pentru a nu fi acuzat ca vorbesc fara sa ma angajez, iata si o propunere concreta: clasamentul Ligii 1 2019/2020 sa fie final, omologat astfel, cu CFR Cluj, lidera detasata, campioana si chiar fara retrogradare!

Aceasta pentru ca oricum, pe de o parte, clujenii au fost nedreptatiti prin sistemul idiot de a injumatati punctele si a sterge golaverajul la stabilirea play-off si play-out (o absurditate fara margini, lidera dupa 28 de meciuri disputate are golaveraj 2-1, iti sta mintea in loc!), apoi daca ar exista propunerea opririi, cum se vorbeste, doar dupa turul acestui turneu play-off meciul final obliga lidera din sezonul regulat sa joace in deplasare cu secunda (pentru ca, daca s-ar fi jucat si returul, ar fi jucat acasa!).

Pe de alta parte, pentru ca tot se vorbea de marirea numarului de echipe din Liga 1, la 16 (ba se vorbea de 18, astia nu stiu pe ce lume traiesc, de unde jucatori?) ar urma ca nicio formatie sa nu retrogradeze, iar primele 2 din Liga 2 (care si asa e cheala de 2 grupari, retrase, vajnicii daco-geti si pleziristii de la Snagov) ar urca pe prima scena.

Aceasta pentru ca, practic, doar la retrogradare, sa privim lucrurile in fata, mai era un interes, asa ca nimeni nu ar avea de ce sa protesteze! Iar din sezonul viitor sa se renunte la tampenia asta cu play-off si play-out, mai ales ca, fiind 16 echipe, si televiziunile ar avea mai multe meciuri de programat, ca de la ele pare sa fi venit sugestia asta cu mai multe partide, ca tot dau bani multi, daca nu e calitate macar cantitate sa fie.

Asa ca s-ar putea gasi si date pentru tururile preliminarii din cupele europene, daca tot se pare ca vor reveni in programul continental, si pentru nationala, iar Cupa se incheie in doi timpi si trei miscari. Ce ziceti?”