* Ultimul meci al primei etape din Turneul celor 6 natiuni la rugby, in care Franta a invins, cu 24-17 (17-0) Anglia, duminica, pe Parc de France, la Saint Dennis, demonstreaza frumusetea acestui sport cand se joaca la nivelul cel mai inalt, pentru ca victoria a revenit unei formatii care a dezamagit la ultima Cupa Mondiala, ratand calificarea in faza eliminatorie, in fata revelatiei de la sfarsitul anului trecut, vicecampioana mondiala!

Altfel spus, in doar 3 luni, francezii s-au mobilizat in asemenea maniera incat la pauza confruntarii de duminica tabela arata un neverosimil 17-0, iar principalul lor realizator de eseuri, cu doua reusite, Charles Ollivon, era chiar noul capitan. Un debut in noua postura mai fericit de atat nici ca se putea, asadar, iar Anglia nu a putut reactiona decat dupa o ora de joc, cand scorul era deja… 24-0!

Au marcat, in ordine, Rattez (min. 6, iata un jucator care nu respecta indemnul din nume…), Ollivon (20 si 55), prin eseuri, Ntamack 1 l.p. si 3 transformari, respectiv May (58′ si 65) – incercari, si Farrell – 2 transformari si o lovitura de penalitate, chiar in minutul 80, prin care englezii au reusit sa se apropie la 7 puncte, scor care le-a adus un punct bonus defensiv.

* Acestea fiind zise, Six Nations s-ar putea transforma in Turneul celor 7 sau 8 echipe, in calculul pentru extindere fiind luate trei echipe, dar nu si europenele Georgia si Romania, ci Japonia, Fiji si… Africa de Sud, astfel ca intrecerea veche de 137 de ani urmeaza sa ia o alura mondiala!

Lucrurile sunt cat se poate de serioase, fiind discutate la o reuniune a organizatorilor CM din 2023 din Franta, unde presedintele federatiei franceze, Bernard Laporte, care a condus si World Rugby, a prezentat o oferta din partea unui fond de investitii din Luxemburg, care este gata sa plateasca 320 milioane de euro pentru a prelua 14% dintr-o societate comerciala care sa gireze noua formula.

Un argument adus in sprijinul tarilor vizate pentru cooptare a fost ca Japonia si Fiji fac parte din primele 10 selectionate din lume, dar nu participa la nicio competitie internationala. Candidate pana acum la o extindere, iata ca Romania, de 40 de ani in discutii interminabile, dar si Georgia, aparuta in ultimele 2 decenii in prim-plan, nu sunt luate, se vede, in considerare.