Min. 59,29 al finalei CM de handbal feminin din Japonia, Olanda-Spania 29-29, arbitrele franceze Bonaventura dicteaza joc pasiv la olandeze in atac; Spania are painea si cutitul, time-out in min. 59,39, atac pregatit, Barbosa trage in min. 59,54, portarita Wester blocheaza, vrea sa arunce mingea in atac, dar, la limita semicercului de 6 m, este blocata de Hernandez, decizia arbitrelor cazand ca o ghilotina, ca tot sunt ele din Franta: cartonas rosu, 7 m, transformat de Abbingh, golghetera CM, Olanda castiga cu 30-29 (16-13)!!

Poate m-am cam lungit cu aceasta jumatate de minut decisiva a finalei, dar recunoasteti ca asa ceva nu s-a mai vazut si nici nu cred ca se va mai vedea vreodata! De fapt, cu cele 59 de goluri marcate, cu victoria la un singur gol, marcat in min. 59,55 cred ca am asistat la cea mai frumoasa finala disputata vreodata in cele 24 de editii ale CM de handbal feminin.

Nu-mi pot inchipui ce s-ar mai putea intampla ceva care sa depaseasca in spectacol (evident, daca esti neutru, ca noi…) un asemenea meci pentru medaliile de aur, cu vreo 10 rasturnari de scor (Spania a condus cu 3 goluri, 9-6, batavele au rasturnat de vreo 3 ori, dupa multe scoruri la egalitate, luand avans ele de 3 goluri la pauza, s-au dus la 22-17, au fost intoarse si egalate la intrarea in ultimul minut, iar deznodamantul l-ati vazut la inceputul cronicii.

Totul intr-o frenezie fara astampar, cu o zbatere continua, cu pofta, iute, cu un respect al meseriei fara cusur, dar si construit cu rabdare in ultimul deceniu de Olanda, care s-a aflat in al 7-lea meci pentru medalii consecutiv la CM si CE, cu 2 argint si 2 de bronz, dar, acum, castigatoare pentru prima oara a aurului.

Acelasi lucru s-ar fi intamplat si pentru Spania, merituoasa finalista (sa ne amintim ca au inceput in tromba, invingand Romania la scor de maidan, cu 31-16), cu doar 7 jucatoare din campionatul intern, in rest, cele mai multe joaca in strainatate, 4, adica jumatate din titulare, isi castiga viata in Romania, tara generoasa.

Si inca o observatie, in aceeasi nota: marcatoarea golului decis olandez, golghetera absoluta a competitiei Lois Abbingh, din 7 m, a fost angajata primariei Baia Mare, la CSM Baia Mare.

Dar despre ciudateniile astea legate de comportarea mediocra a puternicului campionat romanesc, locul 12 in lume, vom vorbi mai pe indelete in zilele urmatoare, ca simptomul este generalizat in sportul nostru, cel care se vaita de lipsa banilor…

In meciul pentru medaliile de bronz, campioana olimpica Rusia, antrenata de spaniolul Martin Ambros, pana de curand antrenor al reprezentativei Romaniei (papa bun aici, ca a fost si la CSM Bucuresti, de unde a plecat la rivala Gyor), a invins cu 33-28 (18-15) Norvegia, astfel ca in turneul preolimpic handbalistele romance si-au aflat adversarele: Norvegia, Muntenegru (adica locurile 4 si 5 la CM), precum si complet necunoscuta RPD Coreeana.

In final, organizatorii au dat publicitatii si echipa ideala a acestor campionate ale lumii, precum si MVP si golghetera, Romania nefigurand, evident, printre cele 6 tari care au furnizat aceste laureate:

MVP: Estavana Polman, Olanda
extrema stanga: Camilla Herrem, Norvegia
inter stanga: Alexandrina Cabral Barbosa, Spania
conducator de joc: Estavana Polman, Olanda
inter dreapta: Anna Viahireva, Rusia
extrema dreapta: Jovanka Radicevic, Muntenegru
pivot: Linn Blohm, Suedia
portar: Tess Wester, Olanda
golghetera: Lois Abbingh, Olanda – 71 goluri