Mai rau decat orice este lipsa de demnitate, respect de sine, iar miercuri am resimtit acum la CM de handbal feminin asemenea stare din preajma lesinului moral: JAPONIA-ROMANIA 37-20 (18-8), cea mai dura infrangere la aceasta editie, in fata celui mai lejer adversar din grupa principala II, o prabusire rusinoasa, o batjocura, singura echipa fara niciun punct in faza a doua, ciuca batailor.

De fapt,daca stau sa ma gandesc mai adanc, aceste rezultate au fost pur si simplu pregatite, prosperii oameni aflati in poza care ilustreaza aceasta postare mohorata pana la doliu, presedintele FRH Alexandru Dedu si selectionerul Tomas Ryde, fiind clar loser-ii principali ai acestui moment.

Pai sa le luam pe rand. Cu o saptamana inainte de CM din Japonia, ditamai presedintele federatiei nu are altceva de facut si se baga in selectia lotului (de 17 jucatoare, ca si cum ai avea sute si nu stii de unde sa alegi, iar tu nu mai poti face nici amarata aia de Romania B sau Romania tineret la Trofeul Carpati, la care vine… Feroe).

Si nu oricum, ci certandu-te public, la cutite, dur cu un simbol al acestui sport, Mariana Tirca, subiectul fiind ca fiica acesteia, Sorina, de la Corona Brasov (unde mama este director tehnic), desi este cea mai buna marcatoare romanca din campionatul nostru dominat de importuri extrem de scumpe, nici nu a fost bagata in seama pentru lot.

“Eu sunt seful, nu merita selectia, sa nu se bage Tirca unde nu-i fierbe oala!”, afirma, intr-un fel, Dedu, fara sa tina seama de faptul, simplu, la mintea cocosului, ca selectia nu e treaba lui, ci a omului stabilit pentru acest lucru, care chiar asa este “intitulat”, selectioner.

Adica, suedezul Tomas Ryde, care tocmai ce a fost dat afara de la CSM Bucuresti, pentru rezultate slabe, dar si pentru ca este scump, iar gruparea Primariei Generale e cam nevoita sa faca economii. Nu-i nimic, la nationala merge, scump ochii din cap, dar…

Ei bine, nu mai repet la nesfarsit de aiurelile tehnice si tactice ale acestei triste figuri. Dar o mica statistica merita sa va prezint: in 8 meciuri la CM, Romania a avut doar 12 contraatacuri, marcand doar de 7 ori, incasand, in schimb, 17 goluri din poarta in poarta, pentru ca s-a insistat pe atacul cu 7 jucatoare de camp, fara portar…

Revenind la Dedu, ce sa vezi, dupa doar cateva zile, cu doar 48 de ore inainte de plecarea spre Japonia, izbucneste parca din senin scadalul dubios Corona Brasov, suspendari (provizorii, chiar intreba cineva pe contul meu de FB ce se va intampla daca se dovedeste ca pedepsele provizorii se dovedesc complet gresite, cine plateste?), asa, ca din joaca.

Sa fie clar, pana la probarea dopingului exista beneficiul dubiului, iar eu unul, care scriu despre doping de aproape 40 de ani, nu vad cum poti face doping prin laser. Cum transformi alcatuirea sangelui, hematii, leucocite, trombocite, monocite, plasma, toate componentele, cu raze laser? Hai, oxigenare inteleg, ca astfel cresti hematocritul, hemoglobina (adica proportia de globule rosii, cele care cara oxigenul), asta se face din anii 60, inventia pregatirii la altitudine este naturala si, in plus, e inventie romaneasca (dr. Dragan), dar cu laser cum o fi, oameni buni?

Vom vedea, pana acum nu am vazut absolut nicio reactie de la priceputul sef al agentiei romane antidoping, arbitrul de fotbal politic(os) Cristian Balaj, dar tare mi-e teama ca WADA, confruntata cu probleme grele, nu se va baga in turnatoriile damboviteano-carpato-pontice!

In fine, sa nu trec peste rezultatele de miercuri, de la Mondialele din Japonia, in urma carora s-a pus punct fazei a doua, a grupelor principale: Rusia-Spania 36-26 (16-12); Olanda-Coreea de Sud 40-33 (23-16); Serbia-Danemarca 26-26 (14-11); Norvegia-Germania 32-29 (17-16); Muntenegru-Suedia 26-23 (12-12).

Astfel, vineri, in semifinale se vor disputa meciurile Rusia-Olanda si Norvegia-Spania.