Dupa euforia victoriei entuziasmante in fata Ungariei, care o mentine in cursa pentru orice obiectiv, de la cel mai de sus, medalie si chiar titlul suprem, pana la cel mai mic, dar extrem de important, calificarea in turneul preolimpic pentru JO-2020, perfect posibila, handbalistele romance trebuie sa se adune serios pentru urmatoarele 4 zile, pentru ca miercuri vom afla cu ce s-a soldat aceasta campanie cu adevarat, o data cu meciul cu Japonia.

Este clar ca acel gol in minutul 59,55 al succesului cu Ungaria, care a dus scorul la 28-27, nu rezolva nici pe departe problemele de fond ale handbalului nostru, unele fara precedent, cum ar fi intempestivele masuri luate impotriva Coronei Brasov, despre care nu ma pronunt acum fie si doar din farama de bun simt de a astepta termenele de apel, adica sacrosanctul drept la aparare! Se pare ca, excitati de victoria cu care “s-au scos”, unii s-au cam repezit sa anunte fel si fel de pedepse drastice.

Sa revin, insa, la Mondialele de handbal feminin din Japonia. Ne-am calificat, asadar, in grupa principala II, unde in acest moment clasamentul, care ia in considerare doar rezultatele din prima faza inregistrate intre echipele calificate, se prezinta astfel:

1 Rusia 4 puncte (+18 golaveraj)
2 Spania 4 (+16)
3 Suedia 2 (0)
4 Muntenegru 2 (0)
5 România 0 (-16)
6 Japonia 0 (-18).

Primele 2 dupa incheierea seriei de cate 3 meciuri ramase se califica in semifinalele CM, iar programul nostru este cunoscut: duminica, la ora 8,00, cu Rusia, marti, de la ora 13,30, cu Suedia, iar miercuri, de la ora 11,00, cu Japonia.

Cum spuneam, obiectivul minimal al echipei noastre este calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, de la Tokio,deocamdata la turneul preolimpic, ceea ce inseamna un loc in primele 8! Aceasta pentru ca in cele doua grupe principale sunt 2 formatii deja cu biletul in buzunar pentru anul viitor, Japonia, ca tara gazda, dar, mai ales, Coreea de Sud, campioana a Asiei, aflata in grupa I, printre favoritele la semifinale chiar, in aceasta serie facand parte si Norvegia, Danemarca, Serbia, Olanda si Germania.

Asadar, minimum-minimorum pentru noi miercuri este sa fim pe locul 4 in aceasta grupa principala II, adica sa depasim cel putin 2 echipe dupa cele 3 meciuri pe care le vom disputa. Daca luam in calcul ca Japonia ar fi firesc sa nu ne creeze probleme, decisiv ar urma sa fie jocul de marti cu Suedia. Cu conditia ca Suedia sa nu faca vreo surpriza cu Spania sau Muntenegru. Va avertizez, n-am scapat de griji…

In fine, vazand si facand, acum, pana maine, v-as aduce in atentie extrase dintr-o statistica, o radiografie a jocului echipierelor Romaniei din grupa C.

Pentru ca cifrele sunt multe si nu toate semnificative, ma voi opri doar la ispravile iesite din comun ale Cristinei Neagu, o statistica asa cum rar poti vedea, mai ales ca este vorba de 5 meciuri, nu de unul sau o faza fericita.

Incep, firesc, prin a va spune ca optarul nostru a avut 19 lovituri de la 7 m de executat si LE-A TRANSFORMAT PE TOATE 19! In total a marcat 40 de goluri (este pe 3 in clasamentul golgheterilor) din 63 de suturi, cu o medie de 63 la suta, dar a dat si 14 pase decisive! In plus, nu a fost eliminata niciodata, iar acest lucru pare firesc, se poate spune ca nu a fost folosita prea mult, mai ales in aparare.

Fals, in mare parte, Cristina Neagu a stat in teren 2h27’04”, practic jumatate din cele 5 ore, fiind, din acest punct de vedere pe locul 5 intre toate componentele lotului, exclusiv portaritele. Cel mai mult a jucat Cristina Pintea, 4h25’54” (doar 24′ s-a odihnit!!), ea fiind si a doua marcatoare, cu 13 reusite, 4 din 5 lovituri de la 7 metri.