* Dupa mai multe ezitari, daneza Caroline Wozniacki, fosta nr. 1 mondial, cu un singur turneu de Mare Slem in palmares (finala la Melbourne, cu Simona Halep, va amintiti), si-a anuntat retragerea la numai 29 de ani, din cauza unei artrite reumatoide.

Pentru a-si onora, totusi, cel mai mare succes al carierei, altfel prodigioase, cu 30 de turnee castigate, jucatoarea de origine poloneza, antrenata de tatal ei, fost fotbalist profesionist…, va spune adio turneelor oficiale la Australian Open, unde, probabil, i se va face o festivitate.

* Caroline Wozniacki a fost prima jucatoare de tenis ajunsa prima in lume fara nici un titlu cucerit in cele 4 turnee majore, de Mare Slem cum li se spune, si, culmea, cand Simona Halep a reusit acelasi lucru in conditii similare a declarat ca “degeaba esti numarul 1, daca nu ai un Grand Slam…”.

Ma rog, probabil era o manevra psihologica inaintea amintitei finale din 2018 (pana la urma i-a si iesit, desi nu cred ca acest lucru a marcat-o pe Simona, cat meciurile infernale din tururile precedente, intre care semifinala cu Kerber a ramas in anale), dar ironia sortii este ca de atunci romanca a obtinut 2 trofee majore, intre care si cel mai important dintre toate, Wimbledon-ul!

* Recunosc ca de multe ori, de fapt aproape dupa fiecare meci al Romaniei la CM de handbal feminin din Japonia am avut mari probleme sa-mi dau seama daca am vazut aceleasi partide ca si selectionerul Tomas Ryde, care vorbea, chiar si la infrangerea dura cu Spania sau, cazul Muntenegrului, la mustata.

Omul facea niste descrieri, avea o serie de aprecieri neutre, parca vorbea de altceva, nu despre activitatea din care papa o painica buna, moale, ba si cu oarece mezel. Ei bine, acum mi-am dat seama ca suedezul pluteste in alte lumi, de vreme ce a declarat acum, la victoria cu Ungaria, chiar din debut, ca “imi pare rau pentru echipa Ungariei”, apoi ne-a lasat pe toti cu gurile cascate.

Omul nostru, cu figura lui mai putin expresiva decat un cos de fabrica, s-a referit astfel la lovitura de la 7 m care, transformata in ultimele secunde de Cristina Neagu, ne-a adus si calificarea in grupele principale: “Trebuie sa spun, sincer, pe video, ca la ultima aruncare… trebuie să revad faza. S-au atins si cred ca nu a fost nimic.”

Fara comentarii, omul este complet gaga… I-a explicat, apoi, sper ca a inteles, secundul Buceschi. Dar, chiar, o fi priceput?

* Apropo de urmatoarele meciuri ale nationalei Romaniei in Grupa principala II. Acum a fost precizat programul, putin modificat fata de ce vazusem initial. Astfel, duminica, jucam cu Rusia de la ora 08,00 (nu 11,00, cu se daduse initial), Suedia va fi adversara marti de la ora 13,00, iar cu Japonia jucam miercuri, de la ora 11,00. Evident, toate confruntarile – pe Digi Sport.

* Sedinta Comitetului Executiv al Comitetul International Olimpic, desfasurat 3 zile la Lauanne, s-a incheiat vineri chiar de Ziua Voluntarilor, carora presedinele Thomas Bach le-a multumit, apreciind ca “fara voi nu s-ar putea organiza nicio editie a JO”.

De asemenea, s-a anuntat ca la Sesiunea CIO din ianuarie, cu prilejul Jocurilor Olimpice de iarna ale tineretului din Elvetia vor fi alegeri pentru noi membri ai forului mondial, pe langa reprezentantul sportivilor, care va fi desemnat chiar de acestia, fiind propus si Gianni Infantino, presedintele FIFA, dar, pentru conflict de interese, candidatura sefului IAAF, Sebastian Coe, este incerta.

Pentru scaunul de membru intre cei 108 din CIO vor mai candida, ca si alesi, Yasuhiro Yamashita, presedintele Comitetului Olimpic Japonez, si David Haggerty, presedintele Federatiei internationale de tenis (ITF).

Problema lui Sebastian Coe, altfel presedintele principalului sport olimpic, sunt legate de activitatea lui la o agentie globala pentru marketing sportiv, CSM Sport & Entertainment, urmand a se stabili daca acest lucru nu reprezinta o incompatibilitate cu calitatea de membru al CIO.

* PROGRAMUL TV, sambata, 07.12.2019:
12:00 Fotbal, Liga 2 Dunărea Călărași – Farul Constanța Digi 1, Telekom 1, Look Plus
14:00 Fotbal, La Liga Real Madrid – Espanyol Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:00 Fotbal, Liga 2 Concordia Chiajna – Rapid Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:00 Fotbal, Serie A Atalanta – Verona Digi 4
16:30 Fotbal, Bundesliga Borussia Monchengladbach – Bayern Munchen Digi 2, Telekom 2, Look Sport
16:30 Fotbal, Bundesliga Borussia Dortmund – Fortuna Dusseldorf Digi 3
18:00 Fotbal, Liga 1 Chindia Târgoviște – Poli Iași Digi 1, Telekom 1, Look Plus
18:30 Fotbal, Ligue 1 Montpellier – PSG Digi 2
19:00 Fotbal, Serie A Udinese – Napoli Digi 4
19:30 Fotbal, La Liga Levante – Valencia Digi 3
20:30 Fotbal, Liga 1 Hermannstadt – Dinamo Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:00 Fotbal, Ligue 1 Monaco – Amiens Digi 4
21:45 Fotbal, Serie A Lazio – Juventus Digi 2
22:00 Fotbal, La Liga Barcelona – Mallorca Digi 3