Site-ul oficial al Federatiei internationale de canotaj (FISA), unul dintre cele mai profesioniste si utile din toate cate consult, deschide o serie de prezentari dedicate marilor personalitati ale acestui sport, acum, cand sezonul competitional s-a incheiat. Iar, deloc intamplator, prima personalitate aleasa (cu ilustratia pe care o vedeti) este nimeni alta decat presedinta federatiei romane si fosta titulara a ministerului tineretului si sportului, compatrioata noastra Elisabeta Lipa.

Voi reproduce cateva fragmente (textul este imens pentru un blog care v-a obisnuit cu materiale de lungime medie, pentru ca, asa cred eu, atentia omului modern este greu de intretinut mai multa vreme, lumea este grabita, iar iubitorii de sport in general, nu doar familiarii canotajului, ar putea sa renunte la un moment dat. Cei interesati de intregul material il pot gasi pe site-ul respectiv, la vedere, fiind vorba de un soi de editorial. Sa purcedem, asadar:

“Elisabeta Lipa este o legendă a canotajului. Este cel mai medaliat concurent olimpic din istorie, cu cele cinci medalii de aur, doua de argint si una de bronz, fiind si in prezent puternic implicata in canotaj.

Lipa și-a început cariera internațională pentru România în 1981, la Campionatele Mondiale de canotaj la Sofia, Bulgaria. La concursul ei de debut a câștigat și prima sa medalie internațională, când a terminat pe locul trei în proba de 4+1 vasle a junioarelor. Acesta a fost doar începutul.

Cariera de câștigătoare a medaliilor a continuat pentru Lipa doar un an mai târziu, cand a cucerit aurul la 4 vasle la Campionatele mondiale pentru seniori. La doar doi ani după aceea, Lipa a cucerit primul ei aur olimpic la Jocurile Olimpice din 1984 din Los Angeles, în dublu vasle. Lipa este arhicunoscuta pentru capacitatea sa de a lupta pentru medalii in cele mai diverse echipaje.

În 1992, ea a devenit campioană olimpică la schif simplu și a obținut o medalie de argint la dublu vasle. Talentul ei incredibil a prezentat, de asemenea, o tranziție perfectă, in ani buni de canotaj. La Jocurile Olimpice din 1996, Lipa nu a câștigat doar bronzul la schif simplu, dar a devenit campioană olimpică la 8+1, retragandu-se din activitatea competitionala după Jocurile Olimpice din 2004, când a câștigat ultimul sau aur, la 8+1.

După cariera sa extraordinară ca sportiva, Lipa a continuat să rămână implicată în sport. În prezent, este președintele Federației Române de canotaj, dar are si acum amintirile din cariera sportiva, i se pare ca ii lipseste.

“Mi-aș dori să fiu cu 20 de ani mai tânără, sau poate chiar mai mult, pentru a putea retrăi Campionatele Mondiale și Jocurile Olimpice”, spune Lipa. (…)

În prezent, Lipa își dedică cea mai mare parte a timpului familiei sale și Federației. „Familia mea mi-a acceptat decizia  de a fi activă în carieră. Sacrificiile mele au fost și sacrificiile lor. M-au sprijinit mereu de-a lungul carierei mele. Sunt și au fost întotdeauna extrem de mândri de mine. ”

Scopul ei actual este să asigure succesul viitor al sportivilor români. „Îmi doresc ca ei să muncească din greu, să fie dedicați, să facă sacrificii, pentru că viața de sportiv profesionist este destul de frumoasă. Le reamintesc acest lucru în fiecare zi, cu fiecare ocazie, fie atunci când ne antrenăm sau chiar înainte de o competiție ”, spune ea.

Dedicatia Elisabetei Lipa față de federație și sportivi provine dintr-un profund sentiment de recunoștință pentru sport și pentru țară. „Am fost întotdeauna recunoscătoare țării și sportului care mi-au asigurat notorietatea, și de aceea simt că este responsabilitatea mea să transmit toate cunoștințele mele pentru a modela noua generație de canotori.“

Noua generație de sportivi are cu siguranță norocul de a avea un exemplu care să o indrume. Echipa Romaniei a înregistrat un succes tot mai mare în ultimii ani, inclusiv câștigarea aurului la Campionatele Mondiale de canotaj din 2017 la 8+1 feminin, sub îndrumarea lui Lipa. „Este clar că mi-am găsit drumul în viață”. (…)

“Nu există nicio îndoială în acest sens.”, astfel se incheie editorialul extrem de magulitor pentru sportul romanesc al worldrowing.