* Rudi Voeller, Laurent Blanc, Davor Suker, Luis Figo, Andrea Pirlo, Petr Cech sau Juan Mata, iata nume de mari fotbalisti care au fost descoperite si si-au gasit angajamente cu prilejul CE U21, desi competitia nu are mai mult de un sfert de secol.

De fapt, asa cum se poate banui, este un veritabil rai al scouters-ilor, o scena internationala pe care tinerii fotbalisti pot defila, pentru a face pasul spre statutul de vedete ale soccerului profesionist. Nu ma indoiesc ca si baietii nostri sunt vizati, iar cota lor creste, spre binele fotbalului nostru, la urma-urmei, care poate deschide o poarta mai luxoasa decat pana acum…

* Dupa cum se stie, varsta maxima este la acest campionat european de tineret practic, de 21 de ani si aproape 6 luni, adica sunt calificati din acest punct de vedere jucatori care s-au nascut dupa 1 ianuarie 1996, la data inceperii preliminariilor. Astfel, avem 2 jucatori care s-au nascut fix pe 1 ianuarie 1996, unul fiind viitor adversar al tricolorilor, germanul (ma rog, dupa nume…) Mahmoud Dahoud, mijlocas la detinatoarea titlului, pe care Romania o va confrunta joi, de la ora 19,00, la Bologna, in semifinale.

Al doilea norocos a fost un danez, Mathias Jensen, care a plecat deja spre casa. Iar daca acestia doi amintiti sunt cei mai varstnici fotbalisti de la turneul final, musai sa va spun si mezinul, mijlocasul belgian Yari Verschaeren, nascut in 2001, asadar 17 ani, ceea ce nu l-a impiedicat sa debuteze, recent, in prima echipa a Anderlecht.

* La Jocurile Olimpice 2020, de la Tokio, unde, spre bucuria noastra, ne-am calificat, dupa 56 de ani, alaturi de celelalte 3 semifinaliste, Germania, Spania si Franta, data limita a crescut cu un an, devenind 1 ianuarie 1997, dar cu o precizare foarte importanta: in lot pot figura si 3 jucatori mai varstnici decat atat, fara nicio limita in sus!

* Trofeul Campionatului european de fotbal pentru echipe de tineret U21 este creatia unui sticlar din Murano, inalta de 24 inch, adica putin peste 60 cm, cupa avand si portiuni de alama, nichel si aur de 24 de karate. Echipa castigatoare a competitiei va primi o replica de marime identica, dar originalul este pastrat la sediul central al UEFA in timpul ceremoniei de premiere de la finala.

* Finala se va disputa, dupa cum deja se stie, la Udine, pe DACIA ARENA, Stadio Friuli, unde joaca Udinese Calcio, fiind unul dintre cele doar 2 stadioane din Italia, alaturi de Juventus Stadium, care are proprietar privat. Dacia este, cum din nou stiti, numele sponsorului echipei din Udine. Arena, cu pista de atletism, a fost reconstruita intre 2012 si 2015, numarul de locuri in tribune fiind redus la 25.144.

* Pentru prima oara la aceasta competitie este folosit sistemul Video Assistant Referee (VAR), 7 perechi de arbitrii fiind angajati in aceasta activitate in Italia si San Marino, toti oficiali cu experienta la cel mai inalt nivel.