* Boxul va figura in continuare in programul olimpic, si la JO de la Tokio, dar turneul nu va fi organizat de Asociatia Internationala de Box Amator (AIBA), aceasta a fost recomandarea Comitetului International Olimpic in fata gravelor probleme de conducere a forului pugilatului amator.

Decizia va fi validata, formal, de Sesiunea CIO, care se va reuni in iunie la Lausanne. Repet, este o formalitate, numai ca se va inregistra o premiera absoluta in istoria sportului – AIBA, fondata in 1946, va deveni prima federatie internationala indepartata de la organizarea propriului sport la JO.

Ca sa fie lucrurile clare, un comunicat al Tribunalului Arbitral pentru Sport de la Lausanne a precizat, la solicitarea AFP, ca “nu exista posibilitatea unui apel la o asemenea hotarare”, oricum nu inainte ca ea sa fie validata. Iar de apel nu poate fi vorba, fie si fara nicio sansa, daca ne uitam la resemnarea oficialilor, interimari ai AIBA.

Pe cale de consecinta, cum le place juristilor sa spuna, CIO va organiza turneul olimpic, ca si turneele de calificare, fiind prevazut un grup de lucru, prezidat de japonezul Morinari Watanabe, presedintele Federatiei internationale de gimnastica si membru al CIO. Timpul preseaza, insa, rau de tot, pentru ca turneele de calificare trebuie sa se incheie in aprilie 2020.

In concluzie, iata unde duc asa-numitele “malversatiuni financiare”, adica furt, coruptie si toate cele (ultimii 3 presedinti ai AIBA au fost acuzati la greu, inclusiv demisi): pana in pragul disparitiei din plan mondial a unei discipline, boxul amator, prezenta la JO de 2.800 de ani!!!

* Jucatoarea romana de tenis Sorana Cirstea, care, de luni, gratie comportamentului de la Nurnberg a urcat pe 84 fata de locul detinut acum in WTA, 93) s-a oprit, din pacate, in semifinalele turneului din orasul german, fiind eliminata de favorita nr 1, Iulia Putinteva, din Kazahstan, cu 6-4, 7-5.

Oricum, Sorana Cirstea se afla in progres (vezi si cresterea de clasament amintita), de care are mare nevoie, intrucat la Roland Garros va avea in primul tur o adversara tare, pe Petra Kvitova, favorita nr. 6.

* Lionel Messi a cucerit anul acesta, pentru a 6-a oara, Trofeul Gheata de Aur, pentru golgheterii campionatelor de fotbal europene, cu 36 de goluri marcate pentru Barcelona in La Liga.

Pe locul secund, deci posesor al Ghetei de Argint, va fi francezul Kylian Mbappe (PSG), cu 33 de goluri, iar pe 3 se va clasa veteranul italian Fabio Quagliarella (36 de ani), de la Sampdoria, care, cu un meci ramas de disputat inca, cu Juventus, are 26 de reusite.

E greu de crezut ca se mai poate intampla ceva, au trecut vremurile in care unii jucatori marcau cate goluri erau necesare intr-un meci pentru a lua ravnitul trofeu, apucaturi care au si dus la suspendarea acordarii Ghetei, apoi la crearea, cum este acum, a unui sistem de puncte, cu coeficiente in functie de valoarea campiontelor respective… Nu mai insist, iubitorii fotbalului stiu despre ce vorbesc.

* PROGRAMUL TV, duminica, 26.05.2019:
11,00 Tenis, Eurosport – Turneul de la Roland Garros
14,00 Ciclism, Eurosport 1 – Turul Italiei
14:00 Fotbal, Liga 2 Digi 1 UTA Arad – Petrolul
16:00 Formula 1, Cursa Digi 1 Marele Premiu al Principatului Monaco
16:00 Fotbal, Serie A Digi 4 Torino – Lazio
18:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Dunărea – Gaz Metan Mediaș
19:00 Fotbal, Serie A Digi 2 Sampdoria – Juventus
21:00 Fotbal, Liga 1 Digi 1, Telekom 1, Look Concordia Chiajna – Poli Iași
21:30 Fotbal, Serie A Digi 3 SPAL – AC Milan
21:30 Fotbal, Serie A Digi 4 Atalanta – Sassuolo