Veritabil carusel de lideri in acest sfarsit al celei de-a doua saptamani din Giro d’Italia, etapa a 14-a, Saint Vincent – Courmayeur (Skyway Monte Bianco) (131 km), revenind celui care avea sa imbrace si tricoul roz de lider la general, ecuadorianul Richard Carapaz.

Aceasta a fost a doua victorie de etapa a sud-americanului de la Movistar, care a avut ghinionul ca pana in ultimul moment a fost pregatit de echipa spaniola ca gregario al lui Alejandro Valverde, dar, cum pofta vine mancand (succes la Frascati, in ziua a 4-a), forma si ambitiile cresc o data cu kilometrii parcursi, iata-l pe rutierul de 26 de ani in postura de lider al unui mare tur.

Mai mult decat atat, a cucerit bunul cel mai de pret al Giro-2019 cu panas, dupa o evadare curajoasa, pe lunga coborare de pe Colle di San Carlos, si inca un zvac de urcus, de doar 8 km, mai lina, spre Monte Bianco (Mont Blanc pentru francezi, in vesnica lor disputa cu proprietatea acestei parti din Vale d’Aosta).

In spatele ecuadorianului, grupul favoritilor de la inceputul turului,Vincenzo Nibali, Primoz Roglic si Simon Yates, s-au pandit unul pe altul, avantajat, in pofida faptului ca este doar pe 3 la general, Rechinul, italianul fiind mereu protejat de un coechipier (ieri, de Pozzovivo, astazi de Caruso), in timp ce slovenul pare sa-si risipeasca fortele in interminabile riposte, de unul singur.

Dovada ca Roglic nu a mai avut picioarele sa se bata pana la sfarsit este si faptul ca Yates a venit pe 2, cu 6″ bonificatie, iar, mai rau, Nibali, proaspat si vioi, a luat cele 4″ pentru locul al 3-lea. In ce-l priveste pe fostul tricou roz, slovenul Jan Polanc, el a dat peste 7 minute in aceasta etapa, coborand pe 7 la general.

Duminica este programata o etapa lunga, de 232 km, dar primii aproape 200 km pe plat, Ivrea-Como, luni este zi de odihna, si, daca ar fi sa-mi dau cu parerea, cele 4 etape de munte inalt din ultima saptamana vor decide castigatorul editiei 102, cu Nibali cel mai bine plasat, datorita echipei, dar si cu Roglic cu sanse bune, intrucat ultima etapa, o parsivenie a organizatorilor, cea de la Verona, va fi un contratimp individual!

Iata clasamentul etapei a 14-a:
1Richard Carapaz (Ecuador) Movistar Team 4:02:23
2 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 0:01:32
3 Vincenzo Nibali (Italia) Bahrain-Merida 0:01:54
4 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe
5 Mikel Landa (Spania) Movistar Team
6 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team

Clasamentul general inaintea etapei a 15-a, Ivrea-Como (232 km):
1 Richard Carapaz (Ecuador) Movistar Team 58:35:34
2 Primoz Roglic (Slovenia) Team Jumbo-Visma 0:00:07
3 Vincenzo Nibali (Italia) Bahrain-Merida 0:01:47
4 Rafal Majka (Polonia) Bora-Hansgrohe 0:02:10
5 Mikel Landa (Spania) Movistar Team 0:02:50
6 Bauke Mollema (Olanda) Trek-Segafredo 0:02:58
7 Jan Polanc (Slovenia) UAE Team Emirates 0:03:29
8 Pavel Sivakov (Rusia) Team Ineos 0:04:55
9 Simon Yates (Marea Britanie) Mitchelton-Scott 0:05:28
10 Miguel Angel Lopez (Columbia) Astana Pro Team 0:06:30

* Inghesui aici si calificarile din Marele Premiu al Principatului Monaco de Formula 1, din doua motive: primul, ca sa nu vi se para ca este reluarea unui text mai vechi, cele doua Mercedes-uri, Lewis Hamilton si Valtteri Bottas, facand a 6-a oara, din 6, dubla pe grila de start, precum si pentru ca numai de sport nu va arde zilele astea, nu-i asa?

Oricum, singurul lucru cu adevarat iesit din comun este ca Charles Leclerc, supus monegasc, a spart oalele, cum ziceam noi cand eram copii, adica a fost oprit de echipa dupa 1 tur cronometrat, ca sa pastreze monoplasul pentru continuare, dar nu a mai putut merge mai departe din cauza timpului foarte slab din Q1. Leclerc va pleca de pe 16!!

Tare, nu? Ferrari pare naucita de situatia din acest sezon, iar singurul care mai lupta cu Mercedes ramane olandezul Max Verstappen, de la Red Bull, al treilea duminica pe grila de start.