* Laura Ilie-Coman, puscasa de la Dinamo Bucuresti antrenata de Olimpiu Marin a adus Romaniei prima medalia de aur a acestui an intr-un sport olimpic, tirul, cucerind titlul european sambata la Osijek, in Croatia, in proba de pusca 10 m, dupa un concurs in care a demonstrat ca a ajuns la o valoare si o maturitate depline, de bun augur pentru JO de anul viitor!

Laura Ilie, asa cum scriam tot pe acest blog inca din 14 septembrie 2015, la rubrica de sperante “Cu ochii pe ei”, a confirmat de-a lungul timpului increderea pusa in ea, campioana mondiala universitara (chiar din 2015, studenta la ASE) fiind constant la cel mai inalt nivel in aceasta disciplina extrem de dura, dar si de putin expusa  privirilor, desi pentru noi a fost o veritabila mina de aur in istoria sportului.

Iar ceea ce spuneam despre deplina maturitate, fundamentalt pe un talent si o valoare tehnica indubitabile, a fost probat de desfasurarea finalei probei de pusca-10 m, unde romanca a trebuit sa dispute 2 baraje cu elvetianca Nina Christien, pe care a batut-o, practic, la un micron, atat cat este diferenta de pe ultima tinta: 50,6 puncte-50,5 puncte.

In baraje, ambele au tras 20,9 la prima incercare, iar la final Laura a pus din nou 20,9 pe tinte, in timp ce elvetianca, dominata psihic, “doar” 20,4 puncte. In fine, nu intru in amanunte, dar a fost nevoie de 2 focuri de baraj, adica la limita-limitelor!

Ca sa va dati seama, aceste zecimi de punct reprezinta diferenta infinitezimala, la micron, dintre 2 decari perfect egali la prima vedere, unitatea de masura pentru departajare fiind, asa cum spuneam, micronul.

Medalia de bronz a revenit austriecei Franziska Peer – 50,4 puncte in finala, dar laudabila este si clasarea pe locul 6 a unei alte tragatoare romance, Roxana Sidi, de la Steaua, ceea ce ne da sperante mari in proba pe echipe!

* Simona Halep s-a calificat in turul 3 la Turneul WTA Premier Mandatory de la Miami, dupa ce a invins-o in doua seturi, cu 6-1, 6-3 pe americanca Taylor Townsend, in doar cu 3 minute peste o ora de joc.

Momentul cel mai interesant a fost prima interventie a noului antrenor al Simonei Halep, Daniel Dobre, care a parut de bun augur, de vreme ce romanca a intors rezultatul in setul secund, inceput cu 2-0 in favoarea americancei, dupa care, de la 2-3, momentul interventiei sfaturilor antrenorului, totul a decurs intr-o singura directie.

In turul 3, Simona Halep o va intalni pe slovena Polona Hercog, care a dispus cu 7-6 (4), 6-4 de japoneza Misaki Doi.

Intr-un alt meci cu o romanca in teren din turul secund (sa nu uitam ca aseara Monica Niculescu a facut cel mai frumos meci al acestei faze, eliminand-o dupa 3 ore de joc pe fosta nr. 1 mondial Garbine Muguruza), Alizet Cornet (Franta) a intrecut-o cu 7-6 (7), 6-1 pe Mihaela Buzarnescu.

* Campionatele mondiale de patinaj artistic de la Saitama (Japonia) s-au incheiat cu proba masculina, un duel senzational intre campionul mondial 2018, americanul Nathan Chen, si campionul olimpic, japonezul Yazuru Hanyu. A castigat americanul, impecabil, niponul a luat argintul, in timp ce bronzul a revenit unui alt american, Vincent Zhou, astfel ca am avut un podium cu sportivi de origine asiatica pe toate treptele…

De fapt, in patinajul artistic mondial actual avem o situatie care aduce foarte bine cu ceea ce se intampla in economie, scoli organizate, practic, precum niste corporatii: una in SUA, condusa de Arutunian, un antrenor de origine armeana, una la Toronto, in Canada, cu Brian Orser CEO, unde se antreneaza Hanyu si Zhou, si alta la Moscova, unde cresc in special fetele, cum este campioana olimpica si mondiala Alina Zaghitova.

Medalia de argint la fete a fost cucerita de o kazaha, prima fata care “pune” in concurs o cvadrupla, Elizabet Tursinbaeva, pregatita la Moscova, cu Eteri Tuberidze, iar bronzul, de rusoaica Evghenia Medvedeva, antrenata la “intreprinderea multinationala Orser”, la Toronto.

Sa mai spun ca de la noi a fost doar… comentatorul Eurosport Cornel Gheorghe, fost in primii 10 in lume (nu-mi vine sa cred), pentru ca nu numai ca nu avem burse la marile centre, dar nici macar patinoare pentru initiere?

Cred ca naturalizarile gen Julia Sauter (nascuta in Germania acum 22 de ani, cautand sprijin pe malul Dambovitei…) nu se pun ca produse romanesti, de care suntem atat de mandri, ca patrioti in Europa si in lume ce ne clamam. Intr-un amatorism, mai degraba urechism, desavarsit!

PS. Scuze! Am mai avut o prezenta romaneasca la Saitama, fanfara din Zece Prajini, cu piesa lui Duke Ellington “Caravan” aleasa de Chen ca fond muzical la programul scurt!