* Castigatoare anul trecut in turneul de 125.000 de euro de la Limoges, jucatoarea romana de tenis Monica Niculescu se vede obligata sa-si amane odihna de sfarsit de an, pentru a ramane in prima suta pentru al 9-lea an consecutiv, astfel ca joaca in orasul francez, calificandu-se deja in optimi, dupa victoria de marti, in 2 seturi, cu 7-5, 6-3, cu bulgaroaica Victoria Tomova.

De altfel, la Limoges sunt prezente si alte 3 romance, intre care Mihaela Buzarnescu, dornica sa reintre in forma pentru un debut de an la fel de bun ca acesta, cerand un wild-card care, fiindu-i acordat, i-a adus postura de favorita nr. 1, ea fiind nr. 24 in lume, o onoare pentru organizatorii unui turneu de acest nivel.

De asemenea, a si debutat la Limoges Ana Bogdan, cap de serie nr. 4, care a intrat in optimi, dupa ce a dispus cu 6-2, 6-4 de Greta Arn (Ungaria). Pe tablou se mai afla si Alexandra Dulgheru, programata marti seara, spre finalul sesiunii, cu cehoaica Renata Voracova.

* Federatia americana de gimnastica (USAG) se afla in plina procedura de desfiintare, practic, a statutului ei de conducatoare a acestei discipline, masura fiind luata de Comitetul Olimpic American (USOC), pentru ca forul olimpic american, extrem de intransigent, a constatat ca instanta care ghidoneaza gimnastica in aceasta tara nu a miscat mai nimic in legatura cu scandalul legat de doctorul Larry Nassar.

Este vorba de un scandal extrem de cunoscut, iar ca sa folosim cuvintele fara ocolisuri, avem de-a face cu violuri repetate ale respectivului cadru medical, care, sub pretextul unor tratamente medicale, acesta a abuzat, dupa informatiile adunate, circa 160 de adolescente, practicante ale acestui sport in diverse loturi.

Directoarea generala a USOC, Sarah Hirshland, a publicat, dupa plangerea contra US Gymnastics, o scrisoare deschisa gimnastelor americane, in care scrie ca forul care coordoneaza aceasta disciplina “trebuie sa schimbe filosofia, sa-si reconstruiasca pozitia de lider si sa-si serveasca eficient membrii. Voi meritati mai mult”.

Reamintesc ca pana acum au demisionat 3 presedinti ai federatiei, primul fiind Steve Penny, apoi succesorii acestuia, Kerry Perru si Mary Bono, ultima abia din 12 octombrie interimara in functie, alegerea acesteia fiind criticata imediat chiar de cea care a declansat intregul scandal, Aly Raisman, care a considerat ca avocata Bono a fost o alegere neinspirata.

Daca va faceti cumva vreo iluzie ca USOC, forurile care conduc sportul american in general, dar si oamenii legii din aceasta tara, se vor inmuia in fata rezultatelor exceptionale ale gimnasticii americane, in special la fete, se inseala amarnic.

Va dau exemplul notoriu al ciclistului Lance Armstrong, care, dopat pe banii publici (echipa US Postal era cu bani de la contribuabilul american), necinstit si in declaratii, a fost pur si simplu sters din anale, inclusiv prin anularea recordului absolut de victorii in Turul Frantei – 7!

Nu credeti ca asta este explicatia pentru care SUA sunt primele in lume si in sport?

* PROGRAMUL TV, miercuri, 07.11.2018:
17,30 Handbal F, TVR HD – CSM Bucuresti-Slatina
18,00 Volei F, Digi 3 – Blaj-Stuttgart
18:15 Handbal M • Digi 2 Metalurg – Steaua
20:00 Fotbal, Liga Campionilor • Digi 1, Telekom 1 TSKA Moscova – AS Roma
20:00 Fotbal, Liga Campionilor • Digi 1, Telekom 1 Valencia – Young Boys
22:00 Fotbal, Liga Campionilor • Digi 1, Telekom 1 Juventus – Manchester United
22:00 Fotbal, Liga Campionilor • Digi 1, Telekom 1 Viktoria Plzen – Real Madrid
22:00 Fotbal, Liga Campionilor • Digi 1, Telekom 1 Manchester City – Sahtior Donetk
22,00 Fotbal, Digi 4, Telekom 3 – Bayern-AEK Atena