Dupa doua saptamani de competitie continua, sita a cernut, Cupa Mondiala 2018 ajungand la optimi, adica acolo unde, cum se spune, cu destula indreptatire, ca incepe de fapt.

Cu singura, imensa, exceptie, Germania, detinatoarea titlului, trimisa acasa, toate celelalte campioane mondiale ale celor 20 de editii disputate, prezente aici, pentru ca Italia, sa nu uitam, nici nu s-a calificat, au ajuns in faza eliminatorie: Argentina, Brazilia, Spania, Franta si Uruguay, dar sentimentul de asteptare a ramas, pentru ca niciuna dintre acestea nu a convins pe deplin.

De altfel, cele mai clare calificate sunt altele, in primul rand Croatia, precum si Belgia, ambele cu numarul maxim de puncte in clasamentele grupelor, dar mai ales cu victorii care, pentru altii, mai “practici” au parut inutile, fiind obtinute in ultimele meciuri, cu calificarile in buzunar, dar si cu multe rezerve in acest al treilea meci.

Nu stau sa judec cat este strategie, cat este, cum spun altii, cinism sau intamplare, dar sa vedem, mai intai, cine pleaca, pentru ca din programul optimilor vom vedea oricum cine a ramas.

Asadar, parasesc competitia, pe rand, pe grupe, Arabia Saudita, Egipt (A), Maroc, Iran (B), Australia, Peru (C), Islanda, Nigeria (D), Costa Rica, Serbia (E), Germania, Coreea de Sud (F), Panama, Tunisia (G), Polonia, Senegal (H).

Se vede imediat ca Africa nu va avea nicio reprezentanta in faza a doua, dar si ca din Europa lipsesc nume cu pretentii, Germania, mai intai, apoi Polonia si Serbia, fostii si viitorii adversari ai Romaniei in preliminarii, mondiale, in primul caz, europene, in varianta perversa a Ligii Natiunilor, in al doilea.

Acestea fiind zise, orice discutie pe tema “Ce ar fi facut Romania, avea ea loc la masa bogatilor” devine chiar simpla speculatie. Daca vorbim de ce a fost, iata, Polonia, care ne-a tavalit la greu in calificari, pleaca acasa cu coada intre picioare, iar favorita grupei preliminare din Liga Natiunilor, Serbia, se afla in aceeasi situatie.

Mai degraba as spune ca masura valorii fotbalului romanesc poate fi cantarita prin alt criteriu, in conditiile in care campionatele interne din Europa dau peste 80 la suta dintre jucatorii prezenti in Rusia. Ei bine, noi am avut un singur fotbalist din Liga 1, un panamez, portar pe deasupra, Penedo, 37 de ani. In rest, desert total, nici macar bagatori de seama in arbitraj, in fata ecranelor VAR nu am avut. Saracie lucie, sa nu o mai lungim…

Programul optimilor este urmatorul:

Franta – Argentina (sambata, ora 17:00, la Kazan)
Uruguay – Portugalia (sambata, ora 21:00, la Soci)
Spania – Rusia (duminica, ora 17:00, la Moscova)
Croatia – Danemarca (duminica, ora 21:00, la Nijnii Novgorod)
Brazilia – Mexic (luni, ora 17:00, la Samara)
Belgia – Japonia (luni, ora 21:00, la Rostov pe Don)
Suedia – Elvetia (marti, ora 17:00, la Sankt Petersburg)
Anglia – Columbia (marti, ora 21:00, la Moscova)