Spui canotaj in Romania, spui medalii, la toate nivelurile, iar cum sezonul incepe cu competitiile de obiectiv ale juniorilor, primul bilant este la juniori: la CE de la Gravelines, sportivii nostri au cucerit o medalie de aur, prin echipajul feminin de 4 rame fara carmaci (Cristina Druga, Laura Pal, Alexandra Ungureanu, Geanina-Dumitrita Juncanariu), 5 de argint (2 rame fara feminin si masculin, 4 rame fara masculin, 4+1 vasle masculin si 8+1 feminin) si un bronz (4+1 vasle feminin), al 8-lea echipaj prezent in finala, 8+1 masculin, terminand pe locul 6.

Excelente rezultate, fara discutie, mai ales ca la actuala editie am inregistrat un numar record de tari, nu mai putin de 34 de natiuni prezentandu-se la startul competitiei gazduite de pista de apa de la Gravelines, in vestul Frantei, intre Calais si Dunkerque.

Precizarea nu-i gratuita, pentru ca apropierea Canalului Manecii ne duce imediat cu gandul la vant, iar din ceea ce am observat echipajele care au plecat din apropierea malului, de pe culoarele 1 sau 2, aflate la adapost, au fost favorizate de conditiile de concurs.

Noi am fost cam tot timpul pe culoarul 4, unde ne-am calificat gratie rezultatelor foarte bune din preliminarii, iar la 8+1 masculin, singurul care nu a urcat pe podium, am tras in plin vant, de pe culoarul 6.

Valoarea trece, iata, peste orice greutati, recolta fiind extraordinara. De altfel, comentatorii din transmisia televizata a organizatorilor (foarte buna ideea Federatiei romane de canotaj, de a posta in direct pe FB intrecerile, le-au vazut de la prima cursa) au avut aprecieri efectiv magulitoare pentru canotorii romani.

Si au mai observat ceva, faptul ca toate echipajele romanesti medaliate au fluturat, imediat dupa trecerea liniei de sosire, drapelul national, pentru ca s-au pregatit din vreme, toata lumea a avut in barca simbolul national.

Acum, inainte de a insera toate numele medaliatilor, dati-mi voie, totusi, sa pun un bemol relatarii: fata de campionatele de anul trecut, de la Krefeld (Germania), unde am luat tot 7 medalii (mai multe devine chiar imposibil, ca astea sunt cu totul 10 probe…), am luat doar un aur, fata de 4, dar 5 de argint, fata de 2, ramanand la 1 bronz.

Ia sa ne gandim ca atmosfera ambigua creata de atitudinea tafnoasa venita dinspre MTS a dus, dincolo de intamplarile inerente dintr-o cursa sau alta, la afectarea acelui zvac de final cu care suntem cunoscuti, pierzand unele curse la un varf de barca. Comentatorii citati tocmai asta laudau la noi: finisurile devastatoare. O pricepe cine trebuie ca la un asemenea nivel tehnicienii si sportivii trebuie sa-si poata vedea exclusiv de treaba lor, sa nu se framante cu toate sicanele astea?

Asadar, iata numele juniorilor pregatiti de un colectiv coordonat de antrenorul Ioan Snep medaliati la CE-2018:

FEMININ
Tabita Maftei, Alina-Maria Baletchi (2 rame) – argint
Cristina Druga, Laura Pal, Alexandra Ungureanu, Geanina-Dumitrita Juncanariu (4 rame) – AUR
Nicoleta Mustea, Ana Tincu, Gabriela Paraschiv, Georgiana -Simona Tataru (4+1 vasle) – bronz.
Amalia Bucu, Cristina Raileanu, Lorena Constantin, Georgiana Morosanu, Elena-Catalina Onciu, Teodora Mandrila, Alice-Elena Turcanu, Iuliana Timoc si Victoria Stefania Petreanu (8+1) – argint.

MASCULIN
Florin Arteni-Fintinariu, Iulian Nestian (2 rame) – argint
Gheorghe Morar, Denis Nichitean, Andrei Lungu, Alexandru-Laurentiu Danciu (4 rame) – argint.
Sebastian-Constantin Cirstea, Cosmin Carpea, Dumitru-Valentin Bucur, Dorin Simion (4 vasle) – argint.
Gheorghe Scripcaru, Daniel Gheatau, Valentin Munteanu, Alexandru Iliut, Florin Ceobanu, Robert Boboc, Ciprian-Robert Curuzan, Sandu Stefan si Andrei-Florentin Malis (8+1) – finalisti, locul 6.