Nu mai incape indoiala: finisul etapelor plate din ultima vreme, pe langa faptul ca sunt mult mai spectaculoase decat, sa zicem, anul trecut, cand parca eram la depoul de marfare, cam seamana cu alte sporturi, tot de viteza, un soi de slalom special, cu ciclisti mergand din roata in roata, asa cum a facut irlandezul Sam Bennett vineri, in etapa a 7-a, pe care a castigat-o in fata tricoului ciclamen, italianul Elia Viviani.

Practic, atat de des invocatele, inca, desi nu pricep de ce, au disparut total in actualul sezon, trenulete, cele alcatuite din coechipieri, cu lansatori si tot tacamul, sunt amintire (pentru mine, cam uratica), victoria revenind acum sprinterilor care adauga la calitatile fizice native si intuitie, concentrare, abilitate.

Fix asa s-a intamplat vineri. Desi component al celei mai bune echipe a sezonului, cu nu mai putin de 29, dublu castigator de etapa in aceasta editie a Giro, Elia Viviani a ramas singur-singurel in ultimele sute de metri, incepand avansul spre fata plutonului, pentru a-i depasi pe ceilalti finisseuri si a aduce Quick Step al 30-lea succes stagional.

A stat, normal, multa vreme in spatele altui favorit al sprinturilor masive, Sacha Modolo, asteptand cu cinism de mangusta momentul atacului final. Insa nu avea cum sa stie, in goana cu 70 km/h a plutonului, ca in spatele lui exact acelasi lucru facea puternicul Bennett, care, in elan, era cat pe aci sa il ia pe roata pe liderul clasamentului pe puncte.

A oprit pedala pentru cativa metri, mergand doar din absorbtia asigurata de Viviani, dupa care a degajat, decisiv, pe dreapta acestuia, aruncandu-si, victorios bicicleta pe linia de sosire din pitoreasca localitate Praia a Mare, pe malul Tirenienei. Astfel, irlandezul de la Bora si-a inscris in palmares primul succes de etapa in Giro, dupa ce anul trecut a fost batut (iata ca a invatat…) tot pe linia de sosire de columbianul Fernando Gaviria, la Tortona, in etapa a 13-a.

Pe cei 159 km intre Pizzo si Praia a Mare, Sam Bennett a fost cronometrat in 3h45’27”, cu doi italieni, Viviani si Niccolo Bonifazio, la Bahrein, in carca.

La general, continua sa conduca, linistit deocamdata, Simon Yates (Mitchelton-Scott), britanicul avandu-l la 16 secunde, bine plasat, deci, pe olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), si la 26 secunde pe coechipierul lui, columbianul Esteban Chaves, castigatorul etapei de joi, dar si purtator al tricoului albastru, al cataratorilor.

Etapa a 8-a, programata sambata, pleaca de la Praia a Mare (s-au cam saturat rutierii de atatea transbordari, din Israel, din Sicilia) la Montevergine de Marcogliano, o portie zdravana, de 209 km, dar mai ales cu final in varf, la 1.260 m, cu 17 km de deal, cu panta de medie de 5,5 la suta. S-ar putea sa vedem ceva modificari…

* Ramas lider al echipei Nippo Vini Fantini-Europa Ovini, prin abandonul lui Juan Jose Lobato, cu clavicula fracturata, ciclistul roma Eduard Grosu a avut o comportare multumitoare in etapa a 4-a a cursei celor 4 zile de la Dunkerque, sosind pe 14 cu primul grup, intr-o zi dominata de liderul clasamentului general, francezul Bryan Coquard, cronometrat pe 172,5 km, intre Dainville si Mont Saint-Eloi in 4h08’46”.

Sambata, etapa a 5-a, penultima, va duce plutonul de la Wormhout la Cassel, 178,7 km, urmand sa se intoarca duminica la Dunquerque.

 

 

Advertisements