Evident, dupa o etapa, a 3-a, incheiata cu o catarare lunga de 30 km, cu denivelare de 1.000 m si sosire la 1.734 m, unde Dolomitii inca pastreaza zapada, romanul Eduard Grosu nu si-a mai putut pastra tricoul rosu de lider al Turului Croatiei, cucerit miercuri dupa splendida victorie in etapa a 2-a, dar mi-a facut o reala placere sa ilustrez competitia, inclusiv astazi, cu aceasta poza memorabila!

Cum spuneam, desi scurta, de doar 134 km, etapa de joi, dintre Trogir si Biokovo, cu interminabilul urcus de pe Sveti Jure, a fost piatra (potrivit cuvant…) de incercare pentru cataratori, unde sprinterii cum este Grosu nu prea aveau cum sa se amestece. Astfel ca victoria finala a revenit belarusului Konstantin Siutsou, liderul, aici, al formatiei unde activeaza si Vicenzo Nibali, cronometrat in 3h51’32”, urmat  aproape de un alt favorit al cursei, olandezul Pieter Weening (Roompot Nederlandse Loterji), devansat cu doar 4 secunde, kazahul Evgheni Ghidih (Astana) sosind al 3-lea, la 49 secunde.

Exact aceasta este ordinea si in clasamentul general, cu deosebirea ca rutierul de la Astana are aici o intarziere ceva mai mica, de 47 secunde, datorita clasarilor bune, cu bonificatii, din zilele precedente.

Desi, asa cum ne asteptam, compatriotul nostru de la Nippo Vini Fantini Europa Ovi nu a mai putut repeta excelentele prime 2 zile, am avut un ciclist roman remarcat in etapa de joi, pe foarte tanarul Emil Dima, din nou, ca si in prima zi, participant la principala actiune a etapei, o caratura de 100 km, in timpul careia si-a adjudecat catararea de categoria a 3-a, de la kilometrul 71, reusind si un merituos loc secund la sprintul intermediar de la km 98.

Dupa aceste reusite, remarcabile, brasoveanul Emil Dima (doar 21 de ani, impliniti pe 17 februarie), acum la echipa continentala cu sediul in Italia, MSTinaFocus, s-a lasat pe spate, in pluton, cum au facut rand pe rand si ceilalti colegi de aventura, Nick Van Der Lijke Nick, de la Team Roompot, Philip Nielsen, Team Hincapie, Mateo Frankovic (Meridiana Kamen Team) si Jan Bozic (AM cycling team), tematori, ca oricine dupa atata efort, in fata teribilei incercari de final.

Vineri, in etapa a 4-a, Starigrad – Crikvenica (171 km) ar putea iesi din nou la rampa sprinterii, traseul fiind in general plat, cu doar cateva galme de deal in partea a doua, nu prea de speriat daca ne luam dupa harta competiei. Si ne luam, ca dupa altceva nu avem ce…

* Turul Alpilor continua in nota obisnuita, etapa, acum a 4-a, a fost castigata de un rutier de la Astana, echipa aflata la al 3-lea succes in actuala editie, de data aceasta prin Luis Leon Sanchez, francezul Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) pastrandu-si, la mustata, tricoul de lider al clasamentului general, cu acelasi avans, 15 secunde, fata de urmatorii lui, italianul Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) si spaniolul Miguel Angel Lopez (Astana).

Ultima etapa se disputa vineri, pentru ca unii dintre rutieri sa poata ajunge in bune conditii pentru ultimul Monument al primaverii, Liege-Bastogne-Liege, de duminica, plutonul Turului ciclist al Alpilor urmand sa dea o tura finala prin Austria, unde au ajuns de joi, intre Rattenberg si Innsbruck (164,2 km).

 

Advertisements