Comportamentul iresponsabil al rugbystilor spanioli dupa meciul Belgia-Spania, din Campionatul european, cand, invinsi, ibericii au pierdut calificarea directa la Cupa Mondiala a fost sanctionat dur de Comisia Judiciara Independenta a Rugby Europe, 5 jucatori care au agresat arbitrul roman Vlad Iordachescu fiind suspendati intre 14 si 43 de saptamani.

Suspendarea vizeaza atat meciurile echipei nationale, cat si cele de la cluburile unde joaca acestia, in Franta.

Comisia s-a intrunit marti, sub presedintia profesorului Lorne Crerar (Scotia), ajutat de Jean-Claude Legendre (Franta) si Aliaksandr Danilevich (Belarus), Comisia Independenta, convocandu-i pe jucatorii Pierre Barthere, Mathieu Belie, Lucas Guillaume, Guillaume Rouet, Sébastien Rouet, precum si pe reprezentantii Federatiei Spaniole de Rugby, fiind discutate scenele inimaginabile pentru acest sport de la meciul din 18 martie 2018.

Vreau sa subliniez ca absolut toti acesti jucatori sunt francezi, care au stat 3 ani in Spania, fiind eligibili pentru aceasta selectionata, asta ca sa ne dam seama de maniera grosolana, lipsita de orice urma de bun simt al spaniolilor, care au reclamat un jucator tongan care evolueaza in reprezentativa Romaniei! Sa ai 15 francezi eligibili in lot si sa te pretezi la asa ceva…

Ca sa raman la acest subiect, acum toti acesti jucatori evolueaza in Franta, adica de unde au venit, ca si alti 10 “spanioli” din nationala, iar la meciul Spania-Romania a arbitrat un francez, chiar din regiunea Pirineilor, adica fix un concetatean al acestora!

Iar federatia romana nu a facut niciun gest, in spiritul rugby-ului, de altfel, in acel moment, acceptand rezultatul de pe teren. Iata jucatorii francezi adopati de Spania implicati in magaria (scuze pentru expresia neacademica…) de la Bruxelles, precum si cluburile in care evolueaza, precum si ce sanctiuni a primit fiecare.

Deci este vorba de Sébastien Rouet (Narbonne/D2), Guillaume Rouet (Bayonne/D2), Pierre Barthère (Montauban/D2), Lucas Guillaume (Narbonne/D2), Mathieu Bélie (Nevers/D2). Iata fragmentul din comunicatul amintit:

“Dupa ce au trecut in revista toate acuzatiile impotriva fiecarui jucator si oficial iberic, Comisia i-a audiat pe toti cei implicati in acest caz.

Dupa ce a deliberat, Comisia Judiara a stabilit urmatoarele sanctiuni:

Guillaume ROUET (nr. 9): agresiune fizica si verbala a unui oficial de meci – 36 saptamani
Sébastien ROUET (nr. 20): agresiune fizica si verbala a unui oficial de meci – 43 saptamani
Pierre BARTHERE (nr. 6): acte si cuvinte amenintatoare la adresa unui oficial de meci – 14 saptamani
Lucas GUILLAUME (nr.7): acte si cuvinte amenintatoare la adresa unui oficial de meci – 14 saptamani
Mathieu BELIE (nr. 10): acte si cuvinte amenintatoare la adresa unui oficial de meci – 14 saptamani

Aceste sanctiuni se aplica imediat in ce priveste activitatea jucatorilor (echipa nationala si echipe de club). Jucatorii au drept sa faca apel in termen de 7 zile de la comunicarea in scris a deciziei.

Plangerea depusa legata de comportamentul neadecvat al Federatiei Spaniole de Rugby a fost suspendata, urmand a fi stabilita o alta data de audiere.” (sursa comunicatului este Federatia romana de rugby, care a tradus pur si simplu comunicatul oficial.

Dar am si eu o parere: nici federatia de la Madrid nu poate scapa de sanctiuni, oricum nu ar trebui lasata sa faca asemenea lucruri, iar cererile absurde ale acesteia i-ar putea aduce, normal asa ar fi, retrogradarea din prima grupa valorica.

Advertisements