Excelenta comportare a ciclistilor romani in debutul Turului Croatiei, dupa ce Eduard Grosu a terminat pe trei, iar campionul national de tineret Emil Dima a participat, curajos, la actiunea cea mai vizibila a zilei, o caratura de 100 de km (foto), fiind si lider al cataratorilor, dupa ce a trecut primul la urcusul peste singurul varf de deal repertoriat. Acum are 6 puncte, fiind urmat de colegii de evadare, slovenii Jan Bozic – 4 p, si Matic Groselj – 2 p.

Prima etapa, una nu numai lunga cat o zi de post, de 227 km, intre Osijek si Koprivnica, a fost marcata si de o ploaie rece, sacaitoare, rutierii ajungand murati la final, de abia am reusit sa il disting pe Eduard Grosu in sprintul masiv care a incheiat ziua, echipamentul lui albastru devenind aproape negru de ploaie.

Dupa ce, la km 185, Emil Dima ne-a salutat, anuntand ca incheiase aventura zilei, si s-a lasat pe spate, la caldurica, cat de cat, in pluton, favoritele, in special cele 3 echipe de World Tour, au inceput sa-si faca socotelile.

In cele din urma, castig de cauza a avut Niccolo Bonifazio, de la Bahrain Merida, ajutat si de coechipieri, care a trecut primul in 5h45’25”, cu o medie orara de aproape 40 km, foarte buna date fiind conditiile de cursa, urmat in acelasi timp de un alt italian, Andrea Guardini, de la alta formatie care se pregateste pentru Giro, Bardiani, si, pe trei, singur-singurel, ajutandu-se doar de mintea si muschii lui, Emil Grosu (Nippo), toti in acelasi timp.

Stiti cum se zice, bine-bine, ai venit pe un loc bun, dar spune pe cine ai invins. Ei bine, aici Grosu poate privi mandru in urma lui, unde s-au plasat sprinteri bine cotati – Riccardo Minali, de la Astana, si Giacomo Nizzolo (Trek). Observati ca majoritatea, cum este si normal, sunt sprinteri de la echipe de World Tour.

Miercuri avem, inclusiv pe Eurosport (unde sper ca baiatul ala care ne-a adus in pragul disperarii cu comentariul lui total inadecvat, o ciulama fara sens, sa-si ia liber pentru restul saptamanii), o etapa valurita, tot foarte lunga, intre Karlovac si Zadar (231,1 km), foarte dificila pentru sprinteri, mai ales daca vremea ramane la fel de proasta.

Nu-i nimic, baietii nostri au luat caimacul inca din prima zi (Grosu are si 5 puncte UCI pentru acest loc 3 intr-o cursa 2.HC, coeficient egal cu al Turului Alpilor), sa le fie de bine!

* Vorbeam de Turul Alpilor, unde am avut o noua victorie a echipei Astana, etapa a 2-a incheindu-se cu victoria columbianului Miguel Anghel Lopez, sosit primul pe lunga catarare de la Pampeago, la altitudinea de 1.750 m, tricoul de lider al clasamentului general ajungand acum tot la un columbian, o mare speranta, de 20 de ani, de la Androni, Ivan Sosa, sosit pe locul 3, ca si in ziua precedenta, dar foarte activ la stransul bonificatiilor.

Venit tot pe fata, acum pe locul secund, francezul Thibaut Pinot (FDJ) s-a plasat excelent pentru continuarea cursei, fiind pe 2 la general, la doar 6 secunde de Sosa.

Pe locul 4, din nou dincolo de podium (parca s-ar feri de controale antidoping, primii clasati fiind obligatoriu controlati), britanicul Chris Froome a stat si marti la panda, in timp ce italianul Fabio Aru a produs ingrijorari, dupa ce a dat peste 30 de secunde pe catararea de final. Nu prea suna bine inainte de Giro

* Miercuri, inca o cursa, de mare traditie, clasica de o zi Fleche Wallonne, cu lume buna si foarte buna, 175 de ciclisti la start, in 25 de echipe, 198,5 km intre Seraing si Huy, celebra catarare urbana pe macadam, una dintre cele mai dificile (nu de putine ori unii rutieri au luat-o pe langa bicicleta…) din intregul sezon.

De altfel, Mur de Huy (Peretele de la Huy) va fi trecut de 3 ori, la km 140, 169 si sosire, o alta catarare dificila fiind Cote de Cherave, cu 5,5 km inainte de sosire.

Evident, belgienii domina palmaresul general, cu 38 de victorii din 81 de editii disputate, incepand din 1936, 18 fiind ale italienilor, cate 8 pentru Spania si Franta, Danemarca si Elvetia – 2 fiecare, Germania, Australia, SUA, Luxemburg si Olanda – cate 1.

Recordul individual de victorii apartine spaniolului Alejandro Valverde (5, prima in 2006), care va fi prezent si anul acesta la start. De altfel, el a castigat acest Monument in ultimii 4 ani!

PROGRAMUL TV, miercuri, 18.04.2018:
12:00 Tenis, ATP • Digi 2, Telekom 2 Turneul din Monte Carlo
14,00 Ciclism, Eurosport – Turul Alpilor
15,30 Ciclism, Eurosport – Sageata Valona
16,30 Ciclism, Eurosport – Turul Croatiei
18:00 Baschet M • Digi 4 BC Timisoara – U-BT Cluj
18:30 Polo • Digi 3 Steaua – Pro Recco
19:45 Baschet M • Digi 4 BCMU Pitesti – CSM Oradea
20:30 Fotbal, Cupa Romaniei • Digi 1, Telekom 1, ProX U Craiova – FC Botosani
20:30 Fotbal, La Liga • Telekom 3 Espanyol – Eibar
20:30 Fotbal, La Liga • Digi 3, Telekom 1 Valencia – Getafe
21:30 Fotbal, Belgia • Digi 4 Standard – Anderlecht
21:45 Fotbal, Cupa Germaniei • Telekom 3 Schalke – Frankfurt
21:45 Fotbal, Serie A • Digi 2 Crotone – Juventus/Napoli – Udinese
21:45 Fotbal, Premier League • Eurosport Bournemouth – Manchester United
22:05 Fotbal, Cupa Frantei • Telekom 2 Caen – PSG
22:30 Fotbal, La Liga • Digi 1, Telekom 1 Real Madrid – Bilbao
22:30 Fotbal, Serie A • Digi 3 Fiorentina – Lazio

Advertisements