* Dumnezeu sa-i mai inteleaga! Presedintele CIO, Thomas Bach, deschide drumul lumii democratice in Coreea de Nord, aflandu-se in vizita de 3 zile la Phenian.

Ceea ce ar aminti de “diplomatia sportiva”, care a dus si la impacarea dintre China si SUA, celebrul meci de ping-pong de la Beijing de pe timpul lui Nixon. Dar ce ne facem ca ambasada SUA la Moscova tocmai a refuzat sa acorde vize sportivilor rusi, care mergeau la Cupa Mondiala de lupte libere de la Iowa City.

Adevarul este ca, desi nu am pretentia ca sunt vreun expert in politica internationala, gesturile Rusiei, cu declansarea unui incident razboinic (nu i-as zice act de razboi chimic ceea ce s-a petrecut in Marea Britanie) parca a fost facut special pentru a intarata lucrurile, tocmai cand americanii erau pe cale sa faca pasi importanti spre Coreea de Nord, inclusiv o intalnire la cel mai inalt nivel (deci, inclusiv spre China, singurul sprijin total al Phenianului), ceea ce ar duce la izolarea Moscovei.

In fine, ceea ce este de consemnat, vezi si poza difuzata de colegii de la site-ul AIPS, este ca presedintele CIO se afla deja la Phenian si discuta serios, sportul fiind din nou un liant in politica internationala, mai important decat s-ar putea crede. Scuze pentru aceasta incursiune care v-ar putea mira (“ce se baga asta in astfel de lucruri, sa ramana la sportul lui”, aud chestia asta de multi ani), dar ca vechi cititor, la prima mana, de presa straina multa si buna (am avut noroc ca am avut acces vreo 45 de ani la asta) nu pot sa nu scot in evidenta asemenea lucruri.

Si apoi, e blogul meu si fac ce vreau in el. Mai ales ca lumea traieste o perioada confuza pentru multi, totul dus aproape la paroxism de navala stirilor de toate intentiile…

* O veste buna anuntata de Marcel Puscas, unul dintre candidatii la presedintia Federatiei romane de fotbal, dupa parerea mea pe nedrept trecut cam la si altii de media noastra cea mai vizibila: pe 12 aprilie cei trei candidati la postul respectiv, adica Marcel Puscas, cum va spuneam, Ionut Lupescu si Razvan Burleanu vor avea o dezbatere in direct la Digi sport, invitatia fiind trimisa celor trei, sunt sigur ca dupa discutii cu fiecare in parte, de Andi Vilara, Manager Proiect Digi Sport, dupa cum arata semnatura pe documentul respectiv.

Desi trebuie considerata o lovitura de presa, pentru care Andi este de felicitat, eu cred totusi ca se da prea mare importanta acestei alegeri pe un tron subred, pentru domnia asupra unui teritoriu sarac lipit pamantului si prabusit in 4 ani cum nu a mai fost niciodata. Dar, ca interes merita sa vedem ce se va petrece.

* Poate ca saracia de subiecte din sportul nostru in general (doar jucatoarele de tenis, cu Simona Halep cap de afis, si, din cand in cand canotajul, halterele, chiar acum, la Izvorani) cam lipsesc sa dea o aura disputei descrise mai sus, care, orice s-ar spune, nu prea are legatura cu sportul in sine.

A trecut neobservat valul de retrageri din campionatele de baschet (avem doar 3 meciuri pe etapa, la fete si baieti, oameni buni, adica 6 echipe de fete si 6 de baieti, restul au disparut in neagra saracie), la multe discipline abia ne taram, tragand nadejde la vreo calificare la un mare campionat.

* Iar acum, mai nou, o punem de mamaliga si la gimnastica, unde izbucnesc scandaluri saptamanal. Mai intai a fost controversa dintre Marian Dragulescu si conducerea federatiei (am vazut textul reclamatiilor, bazaconiilor, de fapt, puse in carca lui Marian, dar trimise la toata presa sotia lui, o avocateala de proasta calitate), se pare ca aplanata.

Acum, s-au dezgropat, nu inteleg de ce, o poveste de la Jocurile Olimpice de la Londra, de acum 8 ani, cu declaratia Dianei Bulimar ca a fost sfatuita de antrenorii de atunci sa cedeze locul in finalele pe aparate Larisei Iordache (care, evident, nu a vrut, dar s-a supus, fiind prima rezerva, si a luat un amarat de loc 6, am ajuns, la gimnastica,sa ne certam pe locul 6 sau 8, vai de noi), asa ca presedinta FRG, Andreea Raducan a simtit nevoia sa iasa la rampa si sa ceara rabdare, semn ca este contestata din toate directiile.

Daca se duce si gimnastica in balacareala, ne-am mantuit! Ca sa nu mai vorbim de greve si salarii de mizerie, dar si de banii aruncati in vazduh prin tari exotice, despre care probabil voi scrie zilele urmatoare. Poate chiar maine!

* PROGRAMUL TV, vineri, 30.03.2018:
17:30 Volei M • Digi 2 Volei Municipal Zalau – CS Arcada Galati
18:00 Fotbal, Liga 1 • Digi1, Telekom1, Look Concordia – Botosani
18,00 Haltere, Eurosport – Campionatul european de seniori
20:00 Tenis, ATP • Digi 2 Turneul din Miami
20,30 Haltere, Eurosport – Campionatele europene de haltere
20:45 Fotbal, Liga 1 • Digi1, Telekom1, Look Dinamo – Juventus
21:30 Fotbal, Belgia • Digi 3 Standard Liege – Charleroi