* Excelenta performanta reusita de handbalistele, majoritatea covarsitoare romance, de la SCM Craiova, care s-au calificat “en fanfare” in semifinalele EHF, a doua competitie a handbalului continental, dupa victoria din deplasare, cu echipa rusa Lada Togliatti, cu scorul de 26-23 (14-8), dupa ce in prima mansa pierduse acasa, cu 23-25.

Pana la a vedea ce inseamna, si din alt punct de vedere, acest succes, sa vedem si marcatoarele de la Craiova: Valentina Ardean-Elisei 9 goluri, Cristina Florianu 6, Zeljka Nikolic 3, Ana Maria Ticu 3, Dana Pricopi 2, Andreea Radoi 1, Patricia Vizitiu 1, Bobana Klikovac 1.

Dupa cum vedeti, jucatoare nascute-crescute in tara, care au reusit sa invinga acum cateva zile multinationala CSM Bucuresti, moment important pentru sporirea increderii in fortele proprii, dar si semnal de modificare a strategiei din handbalul nostru.

Nu de alta, dar daca nu am avea traditie (si deci, scoala, deci si metodica si profesori), ai mai putea accepta actualele abordari, inclusiv cu antrenori de la nationalele de seniori adusi cu ora, dar platiti cu anul!

* Iar Bunutul, cum zice ardeleanul, dragul de el, le potriveste pentru a-mi da dreptate de parca am tinut-o intr-o rugaciune. Nu-i cazul, dar prea se potriveste faptul ca CSM Bucuresti a fost invinsa aproape in acelasi timp tot in Rusia, la Rostov pe Don, cu 25-24 (9-12), dovedind din nou o lipsa de chef si de ambitie deja obositoare.

Nu ar fi un capat de tara, lucrurile se mai pot drege, pentru ca sistemul in Liga campionilor este altul, nu cu eliminari directe, iar calificarea in sferturi este asigurata. Da, dar doar de pe locul 3, ceea ce inseamna, pe langa un adversar mai tare, cel de pe locul secund in cealalta grupa principala, si ca joci returul sfertului de finala in deplasare, avantajul fiind, loc comun in sport, al adversarului in cazul acesta.

* Si aici citarea marcatoarelor are schepsisul ei, cea mai importanta fiind exceptia numita Cristina Neagu, iar cealalta romanca, Oana Manea, retrasa de buna voie din echipa nationala: Cristina Neagu 6 goluri, Majda Mehmedovic 5, Amanda Kurtovic 4, Oana Manea 3, Isabelle Gullden 3, Marit Frafjord 1, Nathalie Hagman 1, Gnonsiane Niombla 1.

Evident ca nu sunt naiv sa cred ca este vorba doar de atat, aici este vorba de bani si cam atat, multi la Bucuresti, putini la Craiova, dar poate si de altceva, nu-i asa?

* Rugbystii nostri au facut din nou un galop de sanatate in Rugby Europe Championship, surclasand Belegia, cu 62-12 (29-5), 9-2 la eseuri, sambata, in Buzau, tot sambata Georgia dispunand cu 29-9 de Rusia. Toate bune si frumoase, numai ca Spania, care duminica intalneste Germania, este cu un pas inainte spre calificarea directa la Cupa Mondiala.

De fapt, lucrurile sunt cam lamurite, singura speranta fiind o putin probabila victorie a noastra la Tbilisi, in ultimul meci al competitiei! Acasa am reusit, dar in deplasare va fi foarte greu, dar vad ca gruzinii nu s-au omorat cu firea nici cu “inamicii” rusi, asa ca… Bine, nu putem spune ca “mingea e rotunda”, dar orisicat…

* In Paris-Nisa, in penultima etapa, britanicul Simon Yates, foarte vizibil in cursa zilele trecute (doar sambata nu l-am putut vedea, Eurosportul fiind napadit de fotbal si de incheierea sezonului de schi), castigand dupa o evadare solitara cu sosirea in statiunea La Colmiane, in Alpii Maritimi, aproape de Cote d’Azur, dar in conditii de iarna si pe zapada.

Cum vremea si dificultatea etapei au facut prapad in pluton, inclusiv tricoul galben a fost preluat de Yates, care ar putea reusi, dupa ultima etapa, de duminica, rezultatul cel mai bun al carierei pana acum.

* In Tirreno-Adriatico, plutonul a avut din nou de tras aproape 7 ore in sa, etapa dintre Foligno si Sarnano Sassotetto masurand 219 km, dupa care primul a sosit spaniolul Mikel Landa, urmat de polonezul Rafal Majka si de australianul George Bennett, in acelasi timp, 6h22’13”. Eduard Grosu a venit dupa 22’50”, pe locul 134, astfel ca in ierarhia generala, condusa de italianul Caruso, este al 138-lea, la 37’45”.

* In Turneul celor 6 natiuni la rugby, Irlanda chiar ca poate face Marele Slem, sambata reusind a 4-a victorie din tot atatea meciuri disputate, dupa 28-8 (14-3) cu Scotia. Trebuie spus, insa, ca scotienii au jucat foarte bine, si doar naivitatea lor si maturitatea de vulpe batrana a irlandezilor a facut diferenta. Practic, in prima repriza, desi gazda, Irlanda a stat aproape tot timpul in propriu teren, surprinzand prin 2 incercari, una pe o interceptie, alta dupa specularea la maximum a asezarii visatoare a a scotienilor.

Decizia privind trofeul, insa, a luat-o… Franta, care, seara, pe Stade de France, a invins Anglia, dubla detinatoare a trofeului, cu 22-16 (9-9), astfel ca Irlanda este deja castigatoare a Turneului 2018. Sambata viitoare, pe Twickenham, cand se disputa meciul Anglia-Irlanda, singurul raspuns important este daca irlandezii vor face Marele Slem.