Titlul acestei postari este un fragment din comentariul savuros al lui John McEnroe, in emisunea “Game, Schett and Mats”, marele campion, care are el insusi rubrica la Australian Open, Commisioner of Tennis, incepandu-si scurta interventie cu un patetic: “A fost o nebunie!”.

Cam acesta este tonul articolelor si interventiilor televizate dupa senzationalul meci Simona Halep-Angelique Kerber, din care voi incerca sa fac o selectie aici. Chiar dupa ultima minge, la mini-interviul de pe teren, announcerul a exclamat: “Simona, imi vine sa ma intind pe jos si sa te las sa stai pe mine cat îti iau interviul. Ai fost cu adevarat extraordinara. Felicitari!”.

Tot aproape instantaneu, pe site-ul oficial WTA reactia a fost: “Halep the aggressor”, sub titlul “Asa s-a intamplat, Halep si-a stapanit nervii la Melbourne intr-un meci pentru istorie (for the ages)”, totul urmat, mai intai, de statistica.

Asadar: “Halep: 6 asi; 3 duble greseli; 88% retururi de serviciu, in joc; 9 mingi de break din 22 castigate, 0 din 7 mingi de break salvate; 50 de lovituri castigate, 50 de erori nefortate; 2 mingi de meci salvate; Kerber: 0 asi; 0 duble greseli, 78% retururi puse in joc; 7 mingi de meci din 7 castigate; 13 din 22 de mingi de break salvate; 33 de mingi castigatoare; 34 greseli nefortate; 3 mingi de meci salvate. 2 ore si 20 minute de incredibila drama. Brava, ladies”.

Este clar, desi nu ma omor dupa statistici, mai ales in ce priveste “erorile nefortate”, pentru ca nu se stie cum vine mingea de la adversar: Halep a jucat mai mult, a fost mai determinata (50 de lovituri castigatoare fata de 34, chiar si greselile, 50-33, arata ca ea a condus meciul), ca sa nu mai vorbesc de faptul ca a returnat aproape tot!

Marile cotidiane de sport, L’Equipe si La Gazzetta dello Sport, in aceste zile concentrate pe propriii reprezentanti, au acordat, in sfarsit, un spatiu larg si altora, pentru ca au ramas fara conationali, cam de multisor in turneu, de altfel.

La Gazzetta dello Sport scrie, sub titlu: “Ausopen: Halep-Wozniacki, o confruntare cu dubla miza”, continuand in text: “Va fi o confruntare intre nr. 1 si nr. 2 WTA. Romanca Simona Halep, actualul lider WTA va juca impotriva danezei Caroline Wozniacki, ambele fiind pentru prima oara finaliste la Melbourne, unde, pe langa titlu, se joaca si primul loc in ierarhia mondiala”.

Dupa ce descrie prima semifinala, in care Wozniacki a eliminat-o pe debutanta Mertens, La Gazzetta scrie: “Tenis spectacol in a doua semifinala, castigata cu 6-3, 4-6, 9-7 de Simona Halep impotriva lui Angelique Kerber…, dupa 2 ore si 20 de minute de tenis imens, cel mai bun etalat vreodata in turneul feminin”.

La randul lui, L’Equipe pune punctul pe I: “Duelul inre actualul numar 1 mondial si predecesoarea sa si-a tinut toate promisiunile, joi, pe arena centrala de la Melbourne. Dupa 2h22′ de lupta intensa, cu un scenariu imprevizibil, marcat de o sumedenie de lovituri stralucitoare (de altfel, 2 lovituri ale zilei la Eurosport din cele 3 de joi au fost din acest meci – n.mea), Simona Halep a impus respectarea ierarhiei, impunandu-se dupa un efort exceptional, in fata unei excelente Angelique Kerber.”

Eu as mai adauga ca ambele jucatoare era neinvinse in 2018, fiecare cu turneele la care au participat castigate: Simona Halep la Shenzhen, iar Angelique Kerber, la Sydney. Adica, din toate punctele de vedere, dar mai ales ca nivel al jocului, Halep-Kerber concureaza de pe acum pentru titlul de “Meciul anului!”.

FOTO: Simona Halep, aproape extenuata,  dupa cel mai frumos punct al zilei de joi, in prelungirile setului decisiv, 26 de schimburi de lovituri si peste 100 m alergati de fiecare! Sursa WTA Twitter