* Vladimir Putin este peste tot, inclusiv la tragerea la sorti a grupelor CM de fotbal 2018, programata vineri la Kremlin, inconjurat de 1.300 de persoane, un spectacol neobisnuit prin amploarea cam fara sens.

“Balshaia”, adica, dar seful absolut al Rusiei va fi eclipsat pentru iubitorii fotbalului din lume de Gary Lineker, care va coordona operatiunea, dar si de invitatii Diego Armando Maradona, Carles Puyol, Diego Forlan, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Laurent Blanc si Nikita Simonian.

Pentru ca, totusi, despre fotbal este vorba, iar pentru a va pregati din punct de vedere tehnic (nu de alta, dar televiziunea producatoare poate va avea alte indicatii), iata si datele esentiale ale tragerii la sorti. Mai intai, urnele:

Urna 1: Rusia (tara gazda), Germania (detinatoarea titlului), Brazilia, Portugalia, Argentina, Belgia, Polonia, Franta

Urna 2: Spania, Peru, Elvetia, Anglia, Colombia, Mexic, Uruguay, Croatia

Urna 3: Danemarca, Islanda, Costa Rica, Suedia, Tunisia, Egipt, Senegal, Iran

Urna 4: Serbia, Nigeria, Australia, Japonia, Maroc, Panama, Coreea de Sud, Arabia Saudita

Turneul final se va desfasura intre 14 iunie si 15 iulie, mai devreme decat de obicei cu aproape o luna, iar vartejul cu care se joaca in toate campionatele este de fapt o decizie a FIFA, care, din cauza de CM, a decretat ca toate competitiile interne sa ia sfarsit inainte de CM.

Cam exagerat, pentru ca sunt tari, ca Romania (unde nu-mi vine in cap ca participant la turneul din Rusia decat un jucator, portarul lui Dinamo, panamezul Paneda…), practic neimplicate deloc in competitia din vara anului viitor…

* Nici nu a fost bine comunicat traseul Giro-2018, ca sa nu mai vorbim de comentarii, ca intre organizatori competitiei cicliste si gazdele primelor 4 etape, Isrelul, a si inceput o polemica, legata de faptul ca pe site-ul in engleza al Il Giro se folosea sintagma “Ierusalim-Vest”, ceea ce a atras indignarea guvernului israelian, care a amenintat cu incetarea colaborarii.

Nu-i de gluma cu fineturile astea politico-diplomatice, asa ca la putine ore dupa piciorul in prag pus de gazde, s-a renuntat la “Vest”, revenindu-se la… unicitatea Ierusalimului. Hai ca aici este vorba de specialisti in sport, nefamiliarizati cu asemenea fineturi, dar ce te faci cand organismele politice de varf ale unui stat (ca sa nu mai vorbesc de unii specialisti cu ifose de priceputi) cer explicatii la 4 randuri. Stiti dvs la ce ma refer, ca toti suntem pana peste cap in politichie zilele astea…

* Mi se pare mie sau Gica Hagi traieste clipe cam ciudate? Nu de alta, dar pe langa faptul ca a cam luat la misto Cupa Romaniei, alcatuind o echipa a Viitorului, eliminata, firesc, din optimi, cam improvizata, declarand, totodata, ca ar fi multumit ca echipa de la Ovidiu sa ramana anul asta in Liga 1, spera doar asa, in treacat, sa ajunga, totusi, in play-off.

Cred ca va mai aduceti aminte, este vorba de campioana tarii, care, imediat dupa ce a luat titlul, a fost decimata, prin vanzarea celor mai buni jucatori, chiar de patron-antrenor.

Asta e, treaba lui, sunt banii proprii si personali, vrea doar o afacere, o fi ostenit. Numai ca zilele trecute, “regele” s-a apucat sa certe pe toata lumea, sa dea linia, cum sa se faca, primariile sa faca infrastructura, ala aia, iar presa sa bata clopotele de venire la crapelnita, ca sa incurajeze sportul.

Gica, noi te intelegem ca ai probleme, inclusiv cu ala micu’, fara echipa, dar nu ar trebui sa faca fiecare ce stie mai bine? Nu de alta, dar noi nu pentru lipsa de oameni care sa ne dea indicatii cum sa traim te iubim, ci de ce stii sa faci in fotbal.

* PROGRAMUL TV, vineri, 01.12.2017:
04:00 NHL • Telekom 1 Edmonton – Toronto
17:15 Baschet M • Digi 2 SCM Timisoara – Steaua
19:00 Baschet M • Digi 4 TSKA Moscova – Barcelona
19:30 Fotbal, Serie A • Digi 2 Roma – Spal
20:00 Handbal M • Telekom 1 Germania – Camerun
20:45 Fotbal, Liga 1 • Digi 1, Telekom 1, Look FC Voluntari – CFR Cluj
21:00 Baschet M • Digi 4 Panathinaikos – Unicaja Malaga
21:45 Fotbal, Serie A • Digi 2 Napoli – Juventus
21:55 Fotbal, Cupa Angliei • Telekom 3 AFC Fylde – Wigan
22:00 Fotbal, La Liga • Digi 3, Telekom 2 Malaga – Levante