Intr-adevar, va fi o editie, 101, mult mai ambitioasa decat cea aniversara, de anul acesta, pentru ca pentru prima oara un mare tur va pleca, pe 4 mai, din afara Europei (am mai scris, din Israel), dar si datorita reaparitiei marilor momente – Etna, Zoncolan (foto, din 2014), Finestre, precum si, nu in ultimul rand, sosirea, pe 27 mai, la Roma, si nu Milano, cum eram obisnuiti.

Inainte de a scoate cateva lucruri in fata, iata etapele, ca sa stim pe ce vorbim:

4 mai: Etapa 1 Ierusalim (Israel) – Ierusalim (Israel), 9,7 km (contratimp individual)
5 mai: Etapa a 2-a Haifa (Israel) – Tel Aviv (Israel), 167 km
6 mai: Etapa a 3-a Be’er Sheva (Israel) – Eilat (Israel), 229 km
7 mai: zi de pauză
8 mai: Etapa a 4-a Catania – Caltagirone, 191 km
9 mai: Etapa a 5-a Agrigento – Santa Ninfa, 152 km
10 mai: Etapa a 6-a Caltanissetta – Etna, 163 km
11 mai: Etapa a 7-a Pizzo – Praia a Mare, 159 km
12 mai: Etapa a 8-a Praia a Mare – Montevergine di Mercogliano, 208 km
13 mai: Etapa a 9-a Pesco Sannita – Gran Sasso d’Italia, 224 km
14 mai: zi de pauză
15 mai: Etapa a 10-a Penne – Gualdo Tadino, 239 km
16 mai: Etapa a 11-a Assisi – Osimo, 156 km
17 mai: Etapa a 12-a Osimo – Imola, 213 km
18 mai: Etapa a 13-a Ferrara – Nervesa della Bataglia, 180 km
19 mai: Etapa a 14-a San Vito al Tagliamento – Monte Zoncolan, 181 km
20 mai: Etapa a 15-a Tolmezzo – Sappada, 176 km
21 mai: zi de pauză
22 mai: Etapa a 16-a Trento – Rovereto, 34,5 km (contre-la-montre individuel)
23 mai: Etapa a 17-a Riva del Garda – Iseo, 155 km
24 mai: Etapa a 18-a Abbiategrasso – Prato Nevoso, 196 km
25 mai: Etapa a 19-a Venaria Reale – Bardonneche, 181 km
26 mai: Etapa a 20-a Susa – Cervinia, 214 km
27 mai: Etapa a 21-a Roma – Roma, 118 km

Cele 3 etape de debut, in Tara Sfanta, au si un motiv cat se poate de emotionant pentru Giro: onorarea memoriei lui Gino Bartali, triplu invingator al cursei, recunoscut, si recompensat cu o distinctie care chiar asa se numeste, “Drept intre oameni”, recunoastere a meritelor exceptionale ale “Piosului” in salvarea a sute de evrei de urgia nazista in al doilea razboi mondial

Cel care a scris istorie pe sosele, in special prin duelurile epopeice cu Fausto Coppi, era curier al unor oameni de bine, care faceau acte false pentru familiile oropsite, transportandu-le, sub pretextul unor antrenamente, in cadrul bicicletei.

Dupa episodul din Nordul Africii, care ar putea deschide calea si altor Mari starturi din afara Europei (de ce nu, asa cum se ofera, pe bani multi, din Japonia, SUA sau China, mai ales ca transportul nu mai este o problema…), dupa o neobisnuita zi de repaus, un nou triptic, in Sicilia, cu profil valurit, favorabil atacantilor. Iar etapa a 6-a va cuprinde si catararea pe Etna, primul moment de referinta al editiei 2018, dar pe un alt versant, pe Monte Vetore, mai spre vest fata de traseul obisnuit, cu sosire la Observatorul astrofizic.

Dupa 3 etape, din nou transbordare, mai scurta, evident, pe continent, o debarcare pentru alte trei etape, cu dificultatile in crestere, cu pantele Muntelui Fortino, la intrarea in Praia A Mare, catararea la sanctuarul Montevergine, lunga cat o zi de post, 17 km, din apropiere de Napoli, totul incheiat cu o revenire, pentru prima oara in acest secol, pe Gran Sasso d’Italia, acoperisul Abruzzilor (2.130 m) si un urcus chiar interminabil, de 31 km, unde a preluat alta legenda, Marco Pantani, tricoul roz in 1999.

Urmeaza, dupa alta zi de pauza (vedeti programul) 4 zile in care se va realiza tranzitia de la Apenini la Dolomiti, cu o trecere prin Filottrano, locul unde este inmormantat regretatul Michele Scarponi, etapa in care vom avea pante de 18 la suta. Plutonul se va harjoni si pe circuitul Enzo si Dino Ferrari, ca si in 2015, alta referinta sportiva de prima clasa a Italiei si a lumii sportului in general.

Sambata, 19 mai, etapa a 14-a, va fi marcata de sosirea pe Monte Zoncolan, unde adesea avem, ca si in fotografia de mai sus, zapada, chiar si in aceasta perioada, de plina primavara, un munte nu foarte inalt, “doar” 1.750 m, dar pe care multi il considera cel mai dur din Europa. Cu Zoncolan se marcheaza ultima parte, decisiva, a Giro-2018, care va avea un moment de maxim interes contratimpul de la Trento, de marti, 22 mai, un un parcurs bun pentru specialistii efortului solitar, cati vor mai fi dupa atata munte…

In fine, urmeaza si Alpii, nu o mai lungesc, pentru ca vom avea o sosire la Roma, dar si o premiera absoluta: invingatorul va fi cunoscut, fara nici urma de surpriza, inca de sambata seara, 26 mai, pentru ca etapa cu sosire in Cetatea Eterna nu va fi cronometrata! Ci doar o parada, gen Champs Elysees, dar care aici se numeste Via dei Fiori Imperiali, in apropierea Coliseumului, traseul care a avut castig de cauza in fata Vaticanului, despre care se zvonea initial.

Un regal al curselor cicliste, dar si un regalo, un dar al acestui sport, ca sa ramanem in zona…