* Catalina Ponor s-a retras! Momentul, marcat de sunete de marriachi, in Ciudad de Mexico, a fost amintit de toate media din lume, cu accente pe cat de laudative, pe atat de triste, totusi, pentru noi: “S-a retras ultima mare gimnasta romanca”, titreaza site-ul competitiei de final al celei supranumite “Laleaua neagra”, una dintre cele mai frumoase sportive din ultimul sfert de secol.

Cu 23 de medalii la marile competitii, in 30 de ani de viata, dintre care aproape 26 dedicati ginmnasticii, tripla campioana olimpica de la Atena 2004, practic ultima editie adevarata a sportului romanesc, Catalina Ponor a binemeritat laudele tuturor, rasplatindu-ne intotdeauna asteptarile, gratie unui talent exceptional, dublat de un caracter fara prihana.

La demonstrativul din capitala mexicana, Catalina Ponor, unul dintre acei sportivi care si-au cunoscut perfect calitatile, insistand pe materializarea lor la maximum, a luat aurul exact acolo unde se pricepe cel mai bine, la barna si sol, urcand si pe treapta a doua a podiumului la individual compus, intr-un concurs cu o desfasurare mai relaxata, cu doar 3 aparate punctate.

* Este lucru stiut: cand se apuca japonezii de o treaba, pai o fac temeinic, ca la carte, pe termen lung, iar rugbystii niponi par pusi pe fapte mari in perspectiva Cupei Mondiale pe care o vor gazdui peste mai putin de 2 ani. Sambata seara, Japonia a fost foarte aproape sa invinga Franta, meciul-test terminandu-se la egalitate: 23-23, un rezultat pe care si presa franceza l-a salutat, considerandu-l un veritabil cadou.

Necazul cu francezii este ca acest veritabil chin s-a petrecut intr-un moment aparte, la inaugurarea unei spectaculoase arene, U Arena, din Nanterre, orasel din apropiere de Paris, unde precis vom avea intreceri la JO din 2024. Este vorba, nici nu pot sa ma gandesc, de aici, de pe malul Dambovitei, dar hai sa povestim, de o sala de spectacole cu 25.000 de locuri, care poate fi, a si fost sambata, transformata inclusiv in stadion de rugby (sau fotbal) cu gazon artificial.

Revenind la meciul de rugby, sa mai spun un lucru semnificativ privind rezultatul: la eseuri, au castigat, de fapt, niponi, cu 3-2, semn ca au jocul ofensiv in sange, dupa ce decenii au incercat sa tina aproape, intr-un sport in care se progreseaza in perioade lungi de timp. Asa este cand o iei din pripa…

* Federatia internationala de atletism (IAAF), care, sa nu uitam, are un Coe presedinte, mare sportiv, mare manager, lord, o traditie si o valoare sigure, a mentinut suspendarea Rusiei din competitiile oficiale, pedeapsa luata din cauza dopajului sistematic, de stat cum s-a numit, care chiar in noiembrie implineste, iata, 2 ani.

Mai mult decat masura propriu-zisa, luata de Comitetul executiv IAAF la Monaco, conteaza si momentul in care s-a prelungit sanctiunea: cu circa 10 zile inainte de o reuniune cruciala a Comisiei Executive a CIO (5-7 decembrie, la Lausanne), care trebuie sa decida in legatura cu participarea Rusiei la JO-2018, din Coreea de Sud (9-25 februarie).

* PROGRAMUL TV, luni, 27.11.2017:
18,00 Baschet F, Digi 2 – Alba Iulia-Timisoara
20,45 Fotbal, Digi 1, Telekom 1, Look – CFR Cluj-Napoca – Sepsi
21,45 Fotbal, Digi 3 – Atalanta-Benevento
22,00 Fotbal, Digi 2, Telekom 2 – Espanyol Barcelona-Getafe