* Primaria Capitalei a pus la “uitati-le” Sala Polivalenta, iar daca vreti sa vedeti asa ceva in capitala de peste 2 milioane de locuitori (mai multi decat vreo 10 tari europene) uitati-va la macheta, cu atat va veti alege, doamna Gabriela Firea anuntand ca licitatia pentru proiectare si executie (adica aia initiala, la constructie ar mai dura vreun deceniu) fiind anulata.

Operatiunea fusese lansata inca din 2014, iar faptul ca nici macar nu s-a ajuns la un proiect este indiciul cel mai clar ca nu se va face niciodata, povestile cu sumele de 65 milioane de euro si 55 milioane de euro despre care au vorbit niste firme fiind bascalie la adresa noastra. Eu nu tin minte ca de vreo discutie la Cluj-Napoca despre licitatii si alte pregatiri, oamenii, seriosi si corecti, si-au vazut de treaba si au aparut cu constructia gata. Si gata! Stiti cum se spune: vorba lunga, moarte sigura. Si, de cand citim latino-americani, si anuntata!

* Asa, cu iuteala de mana si nebagare de seama, a disparut, practic, sponsorizarea, noile modificari ale Codului fiscal, care prevede impozitarea cifrei de afaceri si nu a profitului, pune cruce acestei institutii, care a dus la dezvoltarea multor activitati sociale in tarile civilizate, inclusiv, cateodata chiar mai ales, datorita impactului public, in sport.

Disparitia posiibilitatii de a ajuta sportul astfel a fost determinata pur si simplu de faptul ca legea sponsorizarii, si asa proasta, departe de modelele cele mai bune (cel american, in principal, si credeti-ma, stiu ce spun) ca prin respectivul act normativ se prevedea directionarea a pana la 20 la suta din profitul datorat statului catre alte activitati.

Or, daca nu mai ai cum, ca nu ai impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri (iar aici nu este prevazuta facilitatea respectiva) e clar ca 80 la suta din firme, concret, care sponsorizau nu vor avea text de lege pentru aceasta. Punct.

Asa ca puneti cruce definitiv inclusiv sperantei ca, daca va merge economia, ar putea sa mai pice niste bani si la sport. Probabil vom avea actiuni punctuale, facute de mari firme, gen Petrom sau vreo banca, dar cam atat, adica o vitrina, in timp ce in depozit nu este nimic!

Tenismanul nr. 1 mondial, sigur, mai ales acum, cand Roger Federer, al doilea in ATP, a declarat forfait de la Paris, spaniolul Rafael Nadal a avut o aparitie foarte asteptata in aceste momente tulburi, aiuritoare, frizand absurdul, din tara lui: ”Este un moment trist pentru Spania, insa cred in tara mea si in locuitorii ei, tot ce pot sa-mi doresc acum este sa reusim sa iesim din aceasta situatie”.

Evident, Rafa se refera la situatia din Catalonia, iar cuvantul are cu atat mai multa greutate cu cat, din postura de lider mondial, a onorat fara sa clipeasca turneul de la Barcelona, crescandu-i valoarea. Dovada ca l-a si castigat de 10 ori!

Si totusi, pe langa aceasta importanta luare de pozitie a mai fost duminica un moment datator de sperante ca oamenii isi pot veni in fire: modul in care a fost intampinat Real Madrid, simbolul absolut al Spaniei, al regatului, cum ii spune si numele, la Girona, orasul cel mai nationalist al Cataloniei, de unde este originar si ‘liderul’ acuzat cu tradarea al Cataloniei, locuitorii facand sincere manifestari de simpatie fata de fotbalistii madrileni. Doamne-ajuta, o fi mintea catalanului cea de pe urma…

* PROGRAM TV, marti, 31.10.2017:
02:30 NFL • Telekom 1 Kansas City – Denver
12:00 Tenis, ATP • Digi 3, Telekom 2 Turneul din Paris
20:45 Hochei, CHL • TVR HD Zurich – Nottingham
21:45 Fotbal, Liga Campionilor • Telekom 1 Olympiakos – Barcelona
21:45 Fotbal, Liga Campionilor • Telekom 2, ProTV AS Roma – Chelsea
21:45 Fotbal, Liga Campionilor • Telekom 3 PSG – Anderlecht
21:45 Fotbal, Liga Campionilor • Telekom 4 Celtic – Bayern Munchen

Advertisements