Women’s Tennis Association (WTA) anunta, cat se poate de oficial, intr-un comunicat din “St. Petersburg (sic!), Florida, USA” ca “romanca Simona Halep a castigat locul nr. 1 in lume la simplu pe 2017, in rankingul WTA, ierarhie prezentata de Dubay Duty Free.”

“De la introducerea rankings-urilor pe computer, din 1975, continua comunicatul, Halep este a 13-a jucatoare care incheie anul nr. 1 in clasamentul la simplu, prima din Romania.

‘Felicitarile noastre Simonei Halep, care a fost o invingatoare meritata a locului 1 in lume. Simona a avut un sezon exceptional, castigand titlul la Madrid si ajungand in finala la Roland Garros’, a spus Colm McLoughlin, vicepresedinte exec utiv si CEO al Dubai Duty Free. Ii uram cele mai bune amintiri din acest an si sa priveasca inainte, la turneul de la Dubai, unde are multi suporteri devotati'”.

Am citat pur si simplu de pe site-ul oficial al WTA, care consemneaza astfel un moment istoric pentru sportul romanesc, dincolo de aprecierile noastre si, mai ales, dincolo de orice contestatie de doi lei ale unor esuati in prostie.

Sa mai amintim o serie de date: Simona Halep este a 25-a jucatoare care ajunge prima in WTA, loc pe care l-a ocupat pentru prima oara pe 9 octombrie 2017, in momentul in care s-a calificat in a 27-a finala din cariera, la China Open, de la Beijing, si va fi oricum pana la sfarsitul anului, intrucat sezonul in tenisul feminin se incheie, data oficiala, pe 9 noiembrie; a intrat in primele 10 pe 27 ianuarie 2014 (are, asadar, 196 de saptamani in acest top!), iar in primavara aceluiasi an a si intrat in Top 5, croindu-si, iata, timp de aproape 4 ani, drum spre acest moment de culme al carierei.

In cadrul ceremoniei de inmanare a trofeului pentru sfarsitul anului, de unde avem si poza, oficiata, evident, de insusi presedintele WTA Micky Lawler, Simona a spus: “Sunt foarte mandra sa inchei sezonul ca nr. 1 Mondial. Am muncit extraordinar de mult pentru a fi cea mai buna jucatoare care pot fi si sunt onorata sa ocup pozitia nr. 1 la sfarsitul anului”.

Daca vreti si lucruri mai pamantene, cu aceasta ocazie Simona Halep a primit un inel de la Tiffany’sCo aflat in catalogul celebrilor bijutieri la o valoare de 4.200 dolari (“inelul de logodna cu tenisul”, a spus Simona), dupa ce primise automobilul de lux Porsche 911 inainte de Turneul campioanelor, a incasat, duminica, un bonus de 900.000 dolari, pentru ca a fost in semifinale la toate turneele Premier Mandatory de anul acesta (pe cel de la Madrid, al lui Ion Tiriac, l-a si castigat, ii poarta noroc compatriotul, iata), astfel ca a trecut de 5 milioane de dolari castigati anul acesta din premii, precum si de 21 milioane de dolari in cariera.

Ca sa inchei acest text pe care l-am scris cu mare bucurie voi spune ca din cele 210 tari si teritorii membre ale ITF, doar 8, intre care si Romania, au jucatoare care sa incheie un an competitional, cel mai dur dintre toate sporturile, in orice caz cu cele mai multe competitii internationale, pe primul loc!

In fine, nu pot sa nu amintesc deznodamantul Turneului campioanelor, finala fiind castigata, in premiera, de daneza Caroline Wozniacki, 6-4, 6-4, cu americanca Venus Williams, s-o recunoastem cea mai in forma jucatoare prezenta la acest puternic concurs al celor mai bune opt jucatoare din 2017.

Pe langa premiera castigarii Turneului, Wozniacki a mai reusit una: a invins-o pentru prima oara pe Venus, in 8 meciuri directe, urmand sa urce pe podiumul WTA, pe locul 3, la incheierea conturilor pe 2017.

Si, iata, acum mi-a venit in gand o constatare care sare in ochi: jucatoarele cu cel mai bun sezon 2017, cu cea mai buna deplasare in teren, Simona Halep si Caroline Wozniacki, au tati fosti fotbalisti! Mai poate cineva sa spuna ca nu are si mostenirea genetica un rol aici?

Advertisements