* Cu multi eroi cazuti, iata si unul care s-a inaltat la un record absolut la actuala editie a CM de atletism de la Londra: francezul Yohann Diniz, campion la 50 km mars, cel mai varstnic din istorie, la 39 de ani si 224 zile!

Formidabil caracter la acest veritabil ocnas al soselei, ca sa translatez un termen din ciclism foarte potrivit si in acest caz, iar faptul ca a castigat cu 8 minute in fata niponului de pe 2, Hirooki Airai, il trimite direct in legenda, chiar daca proba nu pare una care sa trezeasca exaltari…

* In context, sa spun ca, desi atletii nostri au fost, previzibil, mediocri la aceste campionate (doar 2 finale, Andrei Gag la greutate si Alina Rotaru, la lungime, dar pe ultimele locuri, pe 11 si, respectiv 12), in ultima zi marsaluitorii, desi s-au clasat modest, au reusit sa-si bata recordurile personale, ale carierei sau din sezon, cum a fost cazul lui Narcis Mihaila, la 50 km mars (locul 31, dar cu 4h02’27”, PB), Andreea Arsine (loc 31 – 1h33’46”, PB la 20 km mars) sau Ana Rodean (locul 34 – 1h34’50”, SB). In schimb, Florin Stirbu a fost descalificat la 50 km.

In general, insa, pentru atletismul romanesc a fost prapad. Vorba aia,cum iti asterni; sau “pestele de la cap”…

* Nu pot sa nu dau titlul anului, ca de luni si luni tot asta auzim, dar astazi Gazeta sporturilor a sintetizat fotbalul romanesc in esenta lui actuala: “Becali n-a mai suportat – Patronul stelist este de neoprit si a facut anuntul dupa inca un joc dezamagitor: ‘Ii cumpar'”. Acum nu inteleg, nu poate fi vorba doar de jucatori, ca asta ne spune din sculare in culcare in fiecare zi, nu auzim de la el decat de tranzactii si propuneri si prime si alea-alea.

Cred ca acum cumpara toate echipele, federatia, arbitrii cu batalionul (stadioane, centre de copii si juniori, chestii de-astea complicate nu, ca se incurca) si stabileste rezultatele de pe acum, intr-o ora face tintarul pentru tot campionatul. Gata, s-a rezolvat!

* Olandezul Tom Dumoulin, cel care ne-a incantat in Giro, a revenit in prim-plan, castigand duminica turul comunitatii europene, cel care s-a numit fel de fel (Eneko Tour cel mai mult, parca), iar acum ii zice Binckbank Tour. Aceasta a doua victorie a unei curse pe etape, dupa cea italiana amintita, a fost consfintita in ultima zi, dupa ultima etapa, unde a ocupat locul 3, dupa ce luase tricoul verde de lider inca de sambata intr-o caratura alaturi de Wellens, caruia i-a cedat etapa, dovedind ca a invatat un lucru esential pentru viitorul carierei – sa fie generos din cand in cand…

* Arctic Race of Norway s-a incheiat dupa 5 etape cu victoria belgianului Dylan Teuns (BMC), un ciclist de 25 de ani, care, dupa cum s-a vazut, a ajuns la varsta in care incepe sa conteze in plutonul “baietilor mari”, numai anul acesta fiind la al 3-lea succes final la o cursa pe etape, dupa Turul Valoniei si Turul Poloniei.

Prezent cu Nippo-Vini Fantini in aceasta ‘cursa a fiordurilor’, romanul Eduard Grosu nu a avut, cred, asa ar fi fost normal, un obiectiv, traseul nefiind pe profilul lui, asa ca si-a facut treaba de coechipier, la general sosind undeva, pe la locul 100.

* Asteptam Vuelta, ca ne e dor de curse tari. De ciclism, adica de sosea, pentru ca, in pofida faptului ca unii deghizati in tricouri colorate, cu casti fioroase in cap, ca se ocupa cu dexteritati pe bicicleta, acesta este ciclismul adevarat, aici sunt povestile si legendele. E ca la jocul cu cartile: sport este bridge-ul, nu nu copcica, toci sau septic…

* PROGRAM TV, luni, 14.08.2017:
18,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA Premier 5 de la Cincinnati
18,00 Tenis, Digi 3 – Turneul ATP Masters 1000 de la Cincinnati
18,30 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – Voluntari-Gaz Metan Medias
21,00 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – Sepsi-CFR Cluj

Advertisements