Proba-probelor Campionatului Mondial de atletism de la Londra, dintotdeauna, dar mai ales acum, a constituit pentru iubitorii atletismului o dezamagire, marele lor favorit, Usain Bolt clasandu-se la ultima sa intrecere pe aceasta distanta pe locul 3, intr-o cursa in care primul a trecut linia de sosire cel mai contestat sprinter al ultimului deceniu, americanul Justin Gatlin.

Ceea ce mi se pare marea dezamagire a acestei nopti de sambata nu este ca Usain Bolt a luat “doar” medalia de bronz, de altfel, cu Season Best egalat, atat a alergat anul acesta cel mai bine, 9″95/100, devansat cu o sutime de un alt american, Christian Coleman, si cu 3 sutimi de noul campion, cat faptul ca, in plina campanie antidoping Londra a consacrat, din nou, dupa 12 ani de la primul titlu, un atlet prins dopat si suspendat, 4 ani in total, si inca recidivist!

De altfel, publicul londonez, dar nu numai, cei peste 50.000 aflati in tribunele Stadionului Olimpic, l-a ovationat pe invins si l-a taxat, mai ales ieri, pe noul campion. Pentru ca toata cruciada impotriva trisorilor este pusa sub semnul intrebarii, iar rusii fraieri ar fi sa nu toace intamplarea asta, pe ideea: excluderea noastra a fost politica, iata, un american dopat pana in albul ochilor, prins de 2 ori, a devenit din nou erou!

Pacat, pe de alta parte, de valoarea exceptionala a acestei competitii, in care rezultatele sunt aproape de neimaginat ca valoare, toata lumea, aproape, se autodepaseste, se vede ca s-a pregatit la sange pentru marea intalnire a anului atletic, a anului sportiv, la urma-urmelor.

Iata, la 10.000 m, campioana olimpica de la Rio, etiopianca Almaz Ayala, era sa faca o nefacuta, depasind peste 2 treimi dintre adversare cu cel putin un tur. A castigat in 30’16″32/100, cu peste 45 de secunde fata de a doua clasata, compatrioata sa, si nu o fitecine, ci Tirunesh Dibaba (31’02″69/100) si fata de medaliata cu bronz, kenyana Agnes Tirop – 31’03″50/100. Ca sa nu mai vorbim ca la Nationalele Romaniei de anul acesta, campioana mondiala de aseara ar fi castigat la masculin (Nicolae Soare a luat titlu in 30’26″74/100), ca sa nu mai vorbim de timpul campioanei la feminin, Roxana Birca, 35’20″01/100.

In fine, la lungime baieti s-a impus, previzibil, un sud-african, Luvo Mayonga, cu bronz obtinut de tot un sud-african, Ruswahl Samsaai, pe 2 fiind americanul Jarrion Lawson (toti in 16 cm, lupta adevarata, intre 8,48, 8,44 si 8,32), dar la aruncarea discului s-a produs surpriza, campion mondial fiind acum un lituanian, Andrius Gudzius, cu 69,21 m, cu doar 2 cm, ca tot vorbim de echilibrul la varf, mai bine decat suedezul Daniel Stahl.

Ca sa nu trec prea brusc la prezenta romaneasca de duminica, dar ca argument la ceea ce spuneam cu lupta antidoping pe cale sa se fasaie, la lungime era cat pe aci sa urce pe podium un rus, Menkov, ca tot este Rusia pedepsita (sa nu se inteleaga, Doamne-fereste, ca le iau apararea, prea mult rau au facut, doar constat), rusul fiind recalificat, “sub drapel neutru”, o formula de compromis de toata jalea…

Asa cum va spuneam, duminica avem si niscai romani in concurs. In primul rand pe aruncatorul de greutate Andrei Gag, in finala de la ora 22,35, pe Bianca Razor, dimineata, in stadion, de asemenea, in seriile la 400 m, precum si maratonistii Marius Ionescu, Paula Todoran si Liliana Dragomir. Poate ne mai trece mahnirea cu care am incheiat ziua a doua…