* Continua, in perspectiva confirmarii la Mondialele de seniori din SUA, renasterea canotajului romanesc, deocamdata la tineret si juniori, duminica, la Traikai, in Lituania, fiind randul celor mai mici sa aduca 6 medalii, 2 de aur, 2 de argint si 2 de bronz, adica au fost pe podiumul de premiere dupa toate finalele la care au participat.

Aurul a fost cucerit de Adriana Ailincai si Maria Tivodariu, la 2 rame, precum si la 4 vasle (Larisa Elena Rosu, Andreea Grapinoiu, Simona Geanina Radis, Tabita Maftei), medaliile de argint au fost castigate la 4 rame feminin (Ioana-Irina Acsinte, Elena-Catalina Onciu, Geanina-Dumitrita Juncanariu, Alina-Maria Baletchi) si 2 rame masculin (Stefan-Constantin Berariu, Florin-Sorin Lehaci), iar bronzul – la 4 rame fara carmaci masculin (Dumitru-Alexandru Ciobîca, Nicu-Iulian Chelaru, Cristian-Ionut Cojocaru, Ciprian Huc), precum si la 8+1 feminin.

Cum spuneam, progresul este evident, la editia precedenta, din 2016, de la Rotterdam, tolba a avut un singur trofeu, aurul la 4 rame baieti.

* O situatie de tot dragul dupa tragerea la sorti a turneului WTA Premier 5, de aproape 3 milioane de dolari, cu ospitalitate: favorita nr. 2, romanca Simona Halep, calificata direct in turul secund chiar datorita acestei calitati, ca si Karolina Pliskova, cap de serie 1, de pilda, va intalni in faza a doua fix pe una dintre cele doua finaliste cu care si-a disputat in ultimii 2 ani finalele acestui puternic concurs.

La tragerea la sorti s-a nimerit ca in primul tur sa se confrunte croata Marjana Lucic-Baroni, care castiga, prin abandonul lui Halep trofeul la Toronto, din 2015, si americanca Madison Keys, pe care Simona Halep a invins-o in finala 2016, cu 7-6(2), 6-3! Ce ziceti de asta, tare, nu?

In fine, organizatorii au imaginat pe site-ul oficial si posibilele sferturi de finala, in ordinea tabloului: Pliskova vs. Wozniacki, Kerber vs. Konta, Svitolina vs. Muguruza, Kuznetova vs. Halep.

In acest moment, din pacate, nu va pot spune si adversarele altor romance, pentru ca nu mai putin de 5 joaca in calificari la acest puternic turneu, cu victorii in primul tur si Irina Begu, si Sorana Cirstea, si Patricia Tig. Oricum, aveti putintica rabdare, vom mai avea romance pe tabloul principal la turneul canadian.

* Iata o statistica interesanta, dincolo de orice comentarii si declaratii, mai mult sau mai putin plangacioase sau politicoase dupa finala la 100 m de la Mondialele de atletism, de sambata seara: Usain Bolt este singurul din primii 6 atleti cei mai rapizi din istorie care nu a avut niciodata nicio problema de dopaj, si, deci, nu a fost niciodata suspendat pentru incalcarea regulamentului din aceasta cauza.

Bolt detine primele 3 rezultate din istoria probei, incepand cu recordul mondial de 9″58/100, stabilit la Berlin, pe 16 august 2009, apoi 9″63/100, in finala olimpica de la… Londra, din 5 august 2012, 5 ani, zi pe zi cu finala de aseara (sic!) si 9″69/100 (finala olimpica de la Beijing, de pe 16 august 2008, ca si anul urmator, la Berlin).

Dupa aceste performante fantastice, toti atletii care apar in lista care completeaza cele mai bune 33 de rezultate din istorie au fost suspendati pentru dopaj: americanul Tyson Gay, jamaicanii Yohan Blake si Asafa Powell, americanul Justin Gatlin, actualul campion, recordman si la anii de pedeapsa, 4 anisori, intre 2006 si 2010, ca recidivist, si jamaicanul Nesta Carter. Abia pe 7 vine un alt sprinter “curat”, americanul Maurice Greene, care a avut recordul mondial pe 100 m cu 9″79/100.

In fine, nu are rost sa mai insist, dar as mai adauga ca in cariera sa Usain Bolt a fost de 50 de ori in cap sub 10″ pe 100 m, precum si de 18 ori in 10″ si 10″01/100. Mai este ceva de adaugat?

PROGRAMUL TV, luni, 07.08.2017:

18:00 Tenis, WTA • Digi 2 Toronto
19:30 Tenis, ATP • Digi 3 Montreal
20:00 Campionatul Mondial de Atletism, Londra • EurosportZiua a patra
21:00 Fotbal, Liga 1 • Dolce 1, Digi 1, Look Dinamo București – Gaz Metan Medias