Mondialele de atletism de la Londra au inceput cum nu se putea mai bine pentru gazde, cu victoria britanicului Mo Farah in cursa de 10.000 m, singura finala a zilei inaugurale, dar si pentru atletism, pentru ca se profileaza, fara indoiala pot spune de pe acum, cea mai tare editie din cele 16, aproape toata lumea venind la nivelul cel mai sus al valorii!

Iata, aceasta prima finala castigata de Mo Farah, a 6 medalie de aur mondiala pentru fostul somalez: a fost castigata cu recordul Campionatelor, 26’43″51/100, iar dintre cei 22 de alergatori care au incheiat cursa unul singur, ugandezul Kurong, nedepasindu-si cel mai bun rezultat din cariera sau macar din sezon. Bine, el a fost ocupat, din cate am vazut, sa-l agreseze, chiar fizic, scotandu-l chiar 10 cm inafara pistei pentru un singur pas, pe Mo Farah, pentru a-si ajuta compatriotul, Joshua Chepteei, medaliat cu argint.

Aceasta cursa fenomenala, cu tot plutonul aflat la maximum, nu a fost singura proba de vineri care a avut un asemenea nivel, desi a fost vorba doar de calificari. Iata, la lungime baieti, desi baremul era unul extrem de sus, 8,05 m, el a fost indeplinit de nu mai putin de 9 sportivi, fapt rarisim, daca nu unic, pentru ca de obicei se pun bariere foarte inalte si se califica primele 12 rezultate! La fel la disc masculin, cu 6 aruncatori de peste 65 m, adica peste barem.

Iar la 100 m, inca din serii am avut un rezultat sub 10 secunde, iar Usain Bolt a trebuit sa se intrebuinteze serios sa-si castige seria, ultima, cu 10″07/100. De altfel, cel mai urmarit, de presa, dar mai ales de telespectatorii din lumea intreaga, care vor fi cu miliardele (acum 2 ani, la Beijing, s-au uitat peste 5 miliarde de telespectatori), va avea prima cursa pentru medalie (a 9-a mondiala ar fi, cate sunt si la JO…) sambata, spre miezul noptii.

In conditiile acestui nivel extraordinar, Claudia Bobocea, singura noastra reprezentanta in prima zi, a alergat absolut modest, in 4’11″28/100, a 10-a in seria a II-a, departe de calificare. Sa speram ca urmatorii romani (urmatorii, aruncatorul de greutate Andrei Gag, aruncatoarea de ciocan Bianca-Ghelber-Perie si, mai ales, Andreea Panturoiu, la triplusalt) sa se autodepaseasca, altfel pierdem timpul pe acolo…

* Vineri seara, vesti rele si de la tenis: suferind de caldura, cu semne clare de lesin, de lipotimie chiar, Simona Halep s-a gandit serios daca mai continua sa se chinuie la Washington, si a decis sa abandoneze in fata Makarovei, la scorul de 2-6, 6-3, 1-0 pentru rusoaica, iar Monica Niculescu s-a oprit si ea in sferturi la simplu, fiind invinsa de Julia Goerges, cu 6-3, 6-4.

Nu-i nimic, sezonul nord-american este lung, cu turnee mai bine dotate in puncte, urmatorul fiind la Toronto, asa ca eu cred ca Simona Halep a facut bine sa nu ajunga epuizata, pentru un pumn de puncte, la Washigton, care a fost, totusi, doar o reintrare in subiect…