“Cand eram mai tanar si la trup curat”, cum spune versul regretatului Cezar Ivanescu, umbla o vorba, devenita bascalie la adresa “ilegalistilor”: “Tovarasi, nu ne-a fost usor!”.  Ei bine, chiar ca joi seara nu ne-a fost usor celor care ne uitam la sport cu interes, pentru ca in acelasi timp, dar fix in acelasi timp, am avut pe 4 posturi de televiziune 2 meciuri de tenis cu romani si 2 de fotbal, asisderea.

Mai mult decat, atat, la cel mai usor, aprioric, meci, cel de tenis dintre Simona Halep, favorita nr. 1 la Washington, a trebuit sa munceasca din greu pentru a o invinge pe columbianca Mariana Duque-Marino, cu 3-6, 6-4, 6-2, dupa o ora si 40 de minute de joc intens, cu soarele in crestetul capului, precum si o umiditate sufocanta.

In plus, experimentata sud-americana a simtit ca are o oportunitate in aceasta zi, asa ca a insistat, aparandu-se cum nu am vazut-o niciodata, desi am tot intalnit-o impotriva fetelor noastre, pe care le-a si cam invins, ultima fiind Irina Begu la Roland Garros, unde Marino a ajuns intr-un decent tur 3.

Iar aceasta partida demonstreaza ca daca nu esti absolut in orice moment aproape de maximum jocului tau, mai ales pentru “cea mai scunda fata din primele 10”, cum inspirat a constatat un ziarist american in aceste zile, te poate incurca si o adversara de pe locul 115. Totul este bine cand se termina cu bine, pentru a incheia aceasta sa-i spun cronicheta tot cu o trimitere la cultura.

A, sa nu uit, Simona va juca in sferturi cu rusoaica Ekaterina Makarova, care a dispus joi cu 6-2, 6-4 de campioana olimpica Monica Puig, romanca asigurandu-si 60 puncte WTA si 6.200 dolari.

Alaturi, pe ceea ce americanii numesc Grand Stand, adica terenul 1, cel imediat dupa Central, doua romance au incins un sport nou, pentru ca am auzit mai mult “break” decat tenis, zau asa, intre Monica Niculescu, favorita 6, si Patricia Tig, cu 15 ghemuri castigate pe serviciul adversarei, din 23, la care se adauga un tie-break la final.

In cele din urma a castigat Monica Niculescu, cu 6-4, 7-6 (2), dar ca sa va dati seama de intensitatea luptei, cu 25 de minute mai mult decat meciul Simonei, care, totusi, s-a intins pe 3 seturi.