Cu peste 200 de tari, teritorii si… o delegatie neutra, din sportivi resapati (rusii admisi, in pofida excluderii tarii lor, din cauza dopajului), Mondialele de de atletism de la Londra (4-13 august) raman tot sub semnul legendarului sprinter jamaican, Usain Bolt, octuplu campion al lumii, ca va fi aici la ultimul bal.

Asa ca orice comentariu de inceput pentru competitia londoneza nu are cum sa inceapa fara acest geniu precoce, de 1,96 m, cel care a revolutionat sportul olimpic numarul 1, detinand, de 8 ani, doua recorduri mondiale fabuloase – 9″58/100 pe 100 m si 19″19/100 pe 200 m, la CM de la Berlin, unde, ma laud si eu, 2 treimi din familia Oprea au fost martore de la masa presei…

“Este produsul fainii de manioc”, glumeste si nu prea Bolt-tatal, Wellesley, pentru ca toti specialistii in biomecanica, psihologie, antrenori precu Glen Mills (care a spus ca “are fibre musculare prea perfecte”) sunt de acord: acest talent sportiv XXL nu putea exploda decat pe pamant jamaican, unde si sprintul este o scoala de viata.

Si totusi, la 15, 16, 17 si 18 ani, deja dezvoltat peste datele obisnuite ale varstelor, chiar si pentru un asemenea urias, Usain a suferit de scolioza. “Cand a venit in grupa mea, la inceputul anului 2005, motorul extraordinar exista, dar trebuia obligatoriu intarita caroseria”, a spus Mills, chiar la JO de la Beijing, din 2008, cand Usain a inceput incredibila sa colectie de aur.

Desi nu vrea sa-si dezvaluie metoda de antrenament, Glen Mills este ferm: nimic revolutionar. “A existat revolutie la saritura in inaltime, cu Fosbury, dar nu la sprint, din cate stiu eu”, i-au dat dreptate si alti antrenori, care il plaseaza pe “Fulger” (supranume capatat si dupa gestul pe care il face la victorii, vezi foto) peste toate legendele de dupa razboi – Bob Hayes, “Animalul”, Tommie Smith, de pilda.

“Revolutionara este, mai degraba, maniera lui Bolt de a aborda cursele. Decontractat, fara incruntari si gesturi teatrale “pentru concentrare maxima”. De asemenea, a revolutionat atletismul pentru ca a impulsionat o alta stare de spirit si a schimbat chiar mentalitatea antrenorilor. Inaintea lui, un tip de 1,96 m si 94 kg era trimis la 400 m, nu spre 100 m. A impus, asadar, un morfotip”.

In fine, pentru ca vom mai vorbi de Usain Bolt in aceste zile, mai ales ca intra in concursul mondial inca din primele zile, sambata fiind prevazuta proba de 100 m, jamaicanul a introdus intr-un mediu cumva distanta, notiunea de impartasire a bucuriei, de schimb de sentimente, de sarbatoare.

Sa vorbim si despre prezenta romaneasca la aceste Mondiale de atletism, pentru ca primul lucru care iti sare in ochi este ca la Londra (4-13 august) Romania va fi reprezentata de doar 15 sportivi, dintre care 12 si-au facut baremul, iar 3 au primit invitatii de la Federatia internatiionala (sulitasul Alexandru Novac, lungimista, acum Angela Morosanu si aruncatoarea de ciocan Bianca Gelber-Perie).

Iata ceilalti componenti ai lotului, condus, surprinzator fata de nivelul competitiei, de antrenoarea Mirela Termure: feminin – Claudia Mihaela Bobocea (1.500 m), Elena Andreea Panturoiu (triplusalt), Paula Claudia Todoran (maraton), Liliana Dragomir (maraton), Ana Rodean (20 km mars), Andreea Arsine (20 km mars), Bianca Razor (400 m), Alina Rotaru (lungime); masculin – Marius Ionescu (maraton), Narcis Mihaila (50 km mars), Florin Alin Stirbu (50 km mars), Andrei Gag (greutate).

Prima care va intra in concurs va fi chiar in prima reuniune, de vineri seara, Claudia Bobocea, care va lua startul in seriile probei de 1.500 m, ora de incepere a acestor preliminarii fiind 21,35 la Bucuresti.

Ca de obicei, in prima zi vom avea o singura finala, primul campion al lumii urmand sa fie cel de la 10.000 m. Probabil, Mo Farah, formidabilul reprezentant al gazdelor, ca sa inceapa in forta!