* Favorita nr. 1 la Washington, turneu de acomodare cu terenurile nord-americane, cele de ciment, numite generic hard, dar si cu fusul orar, Simona Halep o intalneste in primul tur pe reprezentanta gazdelor, Sloane Stephens.

Va fi ceea ce eu cred cu tarie primul pas spre locul 1 in WTA (pe cel spre Singapore, adica pe 2017, s-a instalat deja, solid), pentru ca acest sezon nord-american ar putea consemna implinirea acestui vis.

Tot in Washngton DC, in acest turneu mai saracut, de doar 226.750 dolari, figureaza, in partea de jos a tabloului, si alte doua romance, Monica Niculescu, olteanca urmand sa o intalneasca in primul tur pe nipona Nao Hibino, care vine din China, de la Jianxi Open, unde a disputat finala, cu Shuai Peng, chinezoaica impunandu-se clar, cu 6-3, 6-2.

In fine, Patricia Tig este pe tablou, inscriindu-se din vreme (de pilda, Simona Halep nu-si facuse loc in program pentru acest turneu, primind un wild-card de la organizatori), ea urmand sa-si cunoasca adversara din prima zi dupa calificari, de unde ii va veni oponenta. Daca Monica si Patricia vor debuta cu victorii, se vor regasi fata in fata in optimi.

* Dupa o excursie agreabila, la Abidjan, in Cote d’Ivoire, in cadrul Jocurilor Francofoniei, o sarbatoare de sunet si lumini, romanii, francofoni impatimiti, au obtinut 29 de medalii, inclusiv la lupte africane (sic!), dintre care 7 de aur, 9 de argint si 13 de bronz, clasandu-se pe locul 4 pe natiuni, dupa Franta, evident, Canada si Maroc. Deplasare agreabila, pusa, totusi, cam rau in program, in plin sezon de competitii de varf si intr-o tara unde scoti limba de caldura si iarna…

* Daca imi permiteti, fara sa fac un capat de tara, dat fiind ca nu avem de-a face cu o competitie propriu-zisa, festival nu-i tot una cu Jocuri, la Gyor, la Festivalul olimpic al tineretului european 2017, bilantul romanilor a fost cu totul modest – 8 medalii, niciun aur, 5 de argint si 3 de bronz. Din insiruirea medaliatilor va puteti da seama ca marile probleme au fost la gimnastica, unde, totusi, la fete varsta sportivilor admisi la astfel de manifestari este una competitiva la varf, mai ales la fete, unde pe echipe am ocupat un neverosimil loc 10.

Iata asadar medaliatii de la Gyor: argint: gimnasta Denisa Maria Golgotã (sarituri), judoka Ramona Micula (categoria 52 kg), echipa feminina de handbal, tenismanul Nicholas David Ionel (simplu) si atletul Cristian Gabriel Voicu (800 m); bronz: atleta Andreea Raissa Hojda (800 m), inotatoarea Ana Iulia Dascal (100 m liber) si judoka George Eduard Serban (cat. 90 kg).

Romania a participat cu 77 de sportivi la FOTE Gyor 2017, la atletism, ciclism, gimnastica, handbal, inot, judo, kaiac-canoe, tenis. La Tbilisi, în 2015, au fost obtinute 10 medalii (3 de aur, 5 de argint si 2 de bronz), astfel ca regresul este nu numai evident, ci si cu totul ingrijorator!

* PROGRAM TV, luni, 31.07.2017:
0,00 Tenis, Digi 3, Dolce 2 – Turneul ATP de la Atlanta
19,00 Ciclism, Eurosport – Turul Poloniei
19,00 Ciclism, Eurosport 2 – Turul statului Utah
20,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Staford
21,00 Tenis, Digi 4 – Turneul WTA de la Washington
21,00 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – Astra-Poli Timisoara
23,00 Tenis, Digi 3 – Turneul ATP de la Washington