Exceptional debut international al Viitorului Constanta, in turul 3 preliminar al Ligii campionilor, fotbalistii lui Gica Hagi castigand cu 1-0 (0-0), printr-un gol de poveste, inscris in minutul 75 de un stangaci, Cristi Ganea, care este, cel putin prim modul in care loveste mingea, un discipol al ilustrului sau manager!

Acesta ar fi primul lucru care iti vine in minte, pentru ca acest prim gol european al “academicienilor” din Constanta a fost copie fidela a altuia marcat de Ganea, cu Gaz Metan Medias in prima etapa, poate doar cativa metri sa fi fost mai in dreapta si mai in spate locul loviturii libere. Insa lovitura, un rist exterior la limita spitului, cu o traiectorie dreapta, fix la 1,70 m de la linia portii, mingea intrand ca un obuz in plasa, cu un portar, altfel foarte bun, tintuit pur si simplu.

Dar nu numai asta a fost impresionant, desi o asemenea reusita iti face orice seara minunata, ci faptul ca jucatori tineri (in majoritate) au dovedit ca inteleg imediat ce li se spune si se adapteaza imediat. Adica, din ce am observat eu, din cauza mizei exceptionale, s-a inceput cumva instinctiv, exact pe tactica pe care o uraste Gica Hagi, adica “lunga si a doua”, minge lunga pe varfuri si faza a doua, cu baloanele intoarse de exceptionalul pivot Tucudean (pacat ca a fost eliminat in minutul 90+3, dintr-o neglijenta).

Insa, dupa vreo 10 minute, au pus, la sfaturile de pe margine, mingea jos, incepand sa paseze pe pozitie viitoare, cu 3 ocazii mari in prima repriza. In plus, la pauza Hagi a facut exact schimbarea pe care trebuia sa o faca, l-a trecut pe Benzar la locul lui, fundas dreapta (internationalul roman, extraordinar de orgolios, il stiti din declaratii, s-a vazut capitan si a vrut sa faca el tot, arestand cam toate mingile), iar in locul lui, in centru a trecut Boli, exemplar tot meciul, dar mult mai util aici.

Asadar, nu a fost nimic intamplator, iar acest succes, important nici vorba prin el insusi, poate insemna calificarea in grupele europene, adica in play-off, unde ai fie sansa sa ajungi la “grupa mare”, adica in grupele Ligii campionilor, sau, oricum foarte bine, mai ales pentru linistea financiara a clubului, care nu mai este nevoit sa vanda sa se dezvolte, in grupele Europa League.

Unde, sa nu uitam, oaspetii, Apoel, cu un singur cipriot in echipa (Viitorul a inceput cu un singur strain, ca sa stim despre ce vorbim), a reusit nu numai sa ajunga in ultimii ani, dar sa se si califice mai departe (da, da, in primavara europeana in Liga campionilor!), chiar anul acesta dand bomba eliminarii Athletic Bilbao din “16-“imile Europa League. Bilbao care, sa nu uitam, intalneste joi seara, pe Dinamo, iar aceasta informatie poate da curaj bucurestenilor.

In sfarsit, o seara frumoasa, poate ar fi fost mai bun un 2-0, chiar posibil, dar sa nu fim lacomi, la Nicosia selectionata internationala care este campioana Ciprului trebuie sa marcheze de 2 ori cel putin…