* Nefiind, clar, intamplare, nu avem a ne teme ca ne grabim cu laudele, asa ca am gasit pentru dvs. interesantele origini ale fotbalistului Cristian Ganea, autorul fabulosului gol marcat pentru Viitorul Constanta miercuri seara, in meciul cu Apoel Nicosia.

Dupa cum scrie Mesagerul de Bistrita-Nasaud, de unde am luat si poza, Cristi Ganea are 25 de ani si a inceput la modesta echipa Eciro Forest Telciu din Liga a IV-a.

Telciu este o comuna de 3.600 de locuitori, atestata documentar (cu numele latinizat Telekus) in 1334, dar exista consemnari inca din 1245, situata la sud-vest de Muntii Rodnei. Are o biserica greco-catolica, sfiintita de Iuliu Hossu, monument de arta in stil neoromanic. Comuna a fost, in secolul 19, parte in asa-numitul tinut graniceresc, unde anumite facilitati in schimbul apararii frontierelor, au dus la o viata culturala bogata, la o anumita prosperitate

* Cu transferul lui Gicu Grozav de astazi, echipa Karabukspor a ajuns la o impresionanta colonie romaneasca in acest oras din nordul Turciei, aici aflandu-se acum si Paul Papp, Gabriel Torje, Valerica Gaman, Iasmin Latovlevici si Cristian Tanase. Sase romani la o singura formatie din strainatate, record absolut, nici Brescia romena a lui Mircea Lucescu, cu Hagi si Sabau, intre altii, nu a tins la asa ceva.

Gicu Grozav venea din Cecenia, ca si Gabi Torje, de la fosta Terek Groznii, acum Ahmed (dupa numele tatalui potentatului local, cel cu AKM-ul de aur, va cam dati seama cam cum merg lucrurile pe acolo…), are 13 meciuri si a marcat 3 goluri pentru reprezentativa Romaniei.

* Asa cum am si scris inca de acum mai bine de o luna, de cand Comitetul International Olimpic a luat decizia sa acorde, in premiera, 2 editii ale Jocurilor Olimpice de vara la pachet, 2024 si 2028, pentru care candideaza Paris si Los Angeles (votul, in toamna la Lima, in Peru), cele doua orase cam cazusera la pace. Adica, in 2024, JO sa aiba loc la Paris (100 de ani de la precedenta competitie suprema pariziana si alte argumente, pe care le-am dat de atunci), iar Los Angeles, in 2028.

Dovada a devenit chiar oficiala, dupa ce primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, a declarat ca “ar fi stupid sa nu acceptam Jocurile din 2028, dupa ce am vazut conditiile financiare oferite de CIO”. Adica, evident, Paris first, mai clar de atat nu se poate! O precizare a comitetului de candidatura californian va fi facuta saptamana viitoare, a mai spus Garcetti pentru site-ul BuzzFeed.

* La Mondialele de atletism de la Londra (4-13 august) Romania va fi reprezentata de doar 15 sportivi, dintre care 12 si-au facut baremul, iar 3 au primit invitatii de la Federatia internatiionala (sulitasul Alexandru Novac, lungimista, acum Angela Morosanu si aruncatoarea de ciocan Bianca Gelber-Perie).

Iata ceilalti componenti ai lotului, condus, surprinzator fata de nivelul competitiei, de antrenoarea Mirela Termure: feminin – Claudia Mihaela Bobocea (1.500 m), Elena Andreea Panturoiu (triplusalt), Paula Claudia Todoran (maraton), Liliana Dragomir (maraton), Ana Rodean (20 km mars), Andreea Arsine (20 km mars), Bianca Razor (400 m), Alina Rotaru (lungime); masculin – Marius Ionescu (maraton), Narcis Mihaila (50 km mars), Florin Alin Stirbu (50 km mars), Andrei Gag (greutate).

* PROGRAMUL TV, vineri, 28.07.2017:
11,00 Tenis, Digi 2 – Turneul WTA de la Bastad
12,00 Tenis, Digi 3 – Turneul ATP de la Hamburg
18,30 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – FC Botosani-Sepsi
19,00 Tenis, Digi 2 – Turneul ATP de la Atlanta
21,00 Fotbal, Digi 1, Dolce 1, Look – Concordia Chiajna-CSM Poli Iasi
21,30 Fotbal, Digi 2 – Antwerp-Anderlecht