Iata ca norvegianul Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) a ilustrat cu brio proverbul frantuzesc, impunandu-se la a treia incercare intr-o etapa a Turului ciclist al Frantei, vineri, in a 19-a, antepenultima, dupa ce de 2 ori pierduse la sprinterii atestati Kittel (la 6 milimetri, cea mai mica diferenta ever) si Matthews, cu o amarata de jumatate de roata…

Acest succes al tenacitatii, dar si al valorii si ca sprinter pentru un ciclist croit, model chiar, ca ruleur, precum si, in cele din urma, de nevoie, sprinterul verificat si desemnat al echipei, britanicul Mark Cavendish, abandon in prima saptamana, a fost si o demonstratie de gandire tactica perfecta, de la cap la coada pentru solidul norvegian.

Mai intai, a fost printre initiatorii unei caraturi masive, de rutieri buni, dar fara sa prezinte pericol pentru favoriti, deci cu perspective de a ajunge in formula aceasta pana la final, apoi a rupt, impreuna cu alti 8 evadati si acest grup, pentru ca, printr-o manevra ‘oata’, bine gandita, sa initieze atacul care se va dovedi decisiv la un sens giratoriu cu 3 km inainte de sosire, luand-o pe alta parte decat grosul partenerilor de fuga.

I-a iesit, mai ales ca, bun ruleur, cum spuneam, a putut tine un contratimp de 3 km, trecand primul linia de sosire in cea mai lunga etapa a editiei (222,5 km, intre Embrun si Salon-en-Provence) in 5h06’09”. Pe locurile urmatoare au venit germanul Niklas Arndt (Sunweb), la 5 secunde, abia pe 3, la 17″ sosind un belgian, de ziua Belgiei (onorata pe traseu de “Capcaunul” Eddy Merckx si jucatoarea de tenis Justine Henin), Jens Keukeleire (Orica).

Plutonul favoritilor, in frunte cu Sky-ul lui Froome, urmata de AG2R al secundului Romain Bardet, a ajuns, ca la defilare, cu 10 minute intarziere, astfel ca tot Chris Froome este purtatorul al tricoului galben, urmat de Bardet, la 23″ si de columbianul Rigoberto Uran (Cannondale), la 29″.

Pana aflam ce va fi sambata, in etapa a 20-a, probabil ultima ocazie de a se mai schimba ceva in fruntea clasamentului general, sa pasez, am primit-o si eu din transmisia televizata, vestea cea buna: Eurosport a semnat cu organizatoarea Marii Bucle pana in 2023 (cine o mai apuca), iar contractul prevede ca etapele sa fie prezentate in intregime pe canalul paneuropean de sport.

De altfel, in acest moment, Turul Frantei, cu aproape 12 milioane de spectatori si miliardele de telespectatori, a depasit in audienta Campionatul mondial de fotbal, fiind pe 2, foarte aproape de Jocurile Olimpice. Da, dar ambele evenimente sportive majore sunt o data la 4 ani… Practic, daca luam 4 ani adunati, TdF este de departe imbatabil.

Asadar, sambata avem etapa a 20-a, un contratimp de 22,5 km la Marsilia, cu start si sosire de pe Stade Velodrome, casa Olympique Marseille, traseul fiind de-a lungul litoralului, deci expus vantului, iar spre final are o catarare dura, de peste 9 la suta inclinatie, foarte selectiva, desi de doar 1.200 m, la Bonne Mere, cred ca, daca imi aduc bine aminte, pe la Vieux Port, in apropierea celebrului fort cu tunuri vechi de peste 2 secole, un obiectiv turistic obligatoriu.