Australianul Michael Matthews (Sunweb) isi continua sprintul dupa tricoul verde, de lider al clasamentului pe puncte, castigand marti etapa a 16-a a Turului ciclist al Frantei, a doua din actuala editie pentru el, iar cu cele 30 de puncte ale invingatorului de la Romans-sur-Isere, la care s-au adaugat cele 20 de la sprintul intermediar, s-a apropiat la doar 29 de puncte de acest obiectiv exceptional pentru el.

Incepi sa te gandesti la fel de fel de apucaturi babesti, la Blestemul lui Peter Sagan, de pilda, fostul, de 5 ori, tricou verde eliminat din cursa inca din prima saptamana, pentru ca dupa el a preluat sefia acestui clasament francezul Arnaud Demare (FDJ), nevoit sa abandoneze, apoi parea menit definitiv germanului Marcel Kittel (Quick Step), dupa 5 victorii de etapa.

Da, dar Kittel se taraste de vreo 3 etape in coada plutonului, cum a facut-o si marti, cand a venit din nou “la felinare”, cu o intarziere enorma, astfel ca, acum, la poalele Alpilor, nu-l vad deloc bine, s-ar putea sa-l vedem si pe aruncand prosopul, ca sa folosim un termen din box.

De altfel, putem vorbi de turul abandonurilor de soi in serie, ultimul, inaintea etapei a 16-a, fiind belgianul Philippe Gilbert, victima gastro-enterocolitei (ceea ce, auzim, i s-a intamplat si lui Eduard Grosu in China, in Tour of Qinghai Lake, unde din cauza maladiei, a sosit ultimul, pe 140, in etapa a 3-a…).

Asa ca la startul din Puy-en-Velay, pe cei 165 km pe valea Rhone-ului, au mai ramas 174 de rutieri, din cei 198 plecati de la Dusseldorf, iar ritmul alert (peste 45 km/h medie) nu a lasat prea multe actiuni sa se concretizeze, singura tentativa care s-ar fi putut lasa cu urmari fiind un atac cu 12 km inainte de sosire, in care a fost implicata echipa liderului Froome, Sky, dar care nu prea facut victime notabile. Poate Daniel Martin, surprins, si Alberto Contador, insa spaniolul nu mai este defel o miza acum.

La finalul foarte tehnic, Matthews s-a impus in 3h38’15”, urmat in acelasi timp de norvegianul Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), din nou al doilea, dupa infrangerea de pomina cu… 7 milimetri in fata lui Kittel, si germanul John Degenkolb (Trek).

Evident, Froome conduce tot cu 18 secunde in fata italianului Fabio Aru (Astana), din nou pe cont propriu, cu 23″ fata de francezul Romain Bardet (AG2R) si cu 29″ avans fata de columbianul Rigoberto Uran (Cannondale).

Miercuri este una dintre cele 2 zile in care, practic, se mai poate incerca ceva decisiv pentru victoria finala, etapa a 17-a, La Mure – Serre-Chevalier (183 km), avand doua dificultati majore, in Alpi, catararile de categorie speciala de la Croix-de-Fer (24 km lungime!) si de pe Grand Galibier, Acoperisul Turului, la 2.642 m altitudine. Nici Le Telegraph nu este o proba prea usoara, desi a fost cotat “doar” de categoria 1, iar sosirea este pe un fals-plat in urcare.

O placere pentru spectatori…

Advertisements