Desi etapa a 15-a, de duminica, a Turului ciclist al Frantei nu era una gen “pomul laudat”, iubitorii ciclismului au plecat cu tolba plina, rasturnarile continue de situatii de-a lungul celor 189,5 km dintre Laissac si Le Puy-en-Velay, incheiate cu succesul convingator, en-solitaire, al olandezului Bauke Mollema, fiind pe cat de spectaculoase, pe atat de promitatoare pentru ultima saptamana a cursei.

Primul lucru care iti sare in ochi este ca la echipa lui Alberto Contador, Trek, s-a dat ordin de zi la fiecare pentru el, semn ca liderul nu prea mai are sperante la un final fericit pe masura palmaresului si valorii lui, astfel ca, desi a venit muncit din greu din Giro, Bauke Mollema a spus prezent, “am picioarele cu mine”, primind liber sa castige pe masura temeritatii lui din final.

Olandezul a fost cronometrat in 4h41’47”, ceilalti colegi de caratura care au putut tine ritmul, adica italianul Diego Ulissi (UEA), chinuitul francez (cazut in prima zi, pe 1 iulie, s-a tarat pana aici…) Tony Gallopin (Lotto Soudal) si slovenul fost saritor cu schiurile pana acum vreo 5 ani Primoz Roglic (Lotto Jumbo) venind cu o intarziere de 19″.

Si francezul Warren Barguil (Sunweb) a avut o zi buna, si desi la final a dat 23 secunde fata de invingator, poate ca si-a atins principalul scop, culegerea punctelor pentru consolidarea, pana la a ajunge de neatins, de lider al clasamentului cataratorilor. In fine, mult bandajatul irlandez Daniel Martin (Quick Step) a mai recuperat cateva secunde fata de fruntasii de la general, onorandu-si reputatia de tenacitate in orice situatie.

Ar veni, la rand, printre evenimentele zilei, faptul ca din nou Chris Froome, liderul clasamentului general, era sa o pateasca, neputandu-se apara singur, astfel ca din nou un coechipier de la Sky, spaniolul Mikel Landa, a trebuit sa se lase pe spate din caratura pentru a-l ajuta, sacrificandu-si pentru sef orice veleitate, reala, acoperita in valoare, forma si clasare.

Iar aceasta clatinare continua a britanicului detinator al trofeului nu putea lasa impasibili principalii adversari, intre care francezul Romain Bardet, cu o echipa, AG2R, competitiva fata de Astana italianului Fabio Aru, inca pe 2. Ocupantul locului 3 in ierarhia generala a luat pulsul liderului cursei si cred ca a ajuns la concluzia ca se poate, astfel ca la intrarea in Alpi, de saptamana viitoare, ne putem astepta la noi tentative.

In fine, cu o formatie Movistar aspru criticata de columbienii-suporteri, Nairo Quintana a mai lasat din pene, venind din nou cu intarziere. Practic, ce a luat pe merele de sambata, cand recuperase vreo 2 minute, a dat pe pere duminica, astfel ca pare iesit total din carti.

Asadar, inaintea celei de-a doua zile de pauza, de luni, Chris Froome conduce in continuare, acum la 18 secunde de Fabio Aru, la 23 de Bardet si la doar 29″ de Rigoberto Uran (Cannondale), in timp ce Daniel Martin a venit mai aproape, la 1’12”, facand rocada cu sacrificatul Mikel Landa, acum pe 6, la 1’17.

 

Advertisements